..

.. Zdroj: Neovize Group s.r.o.

Jak na zdravý zrak? S prevencí na prvním místě

O své oči bychom měli pečovat stejně jako o jiné části těla. Vždyť jimi vnímáme až 80 procent podnětů z okolí. Často jsou každý den vystaveny práci na počítači, klimatizaci, topení nebo slunečnímu záření. Ocení proto ochranu proti UV záření, cvičení, odpočinek i správnou výživu. Zdaleka nejdůležitější je však dostatečná prevence, tedy pravidelné kontroly u očního lékaře.

Kvalitu vlastního zraku ovlivňuje každý sám, ať už svým životním stylem, ochranou očí nebo právě prevencí. „V dospělosti se vyšetření očním lékařem doporučuje alespoň jednou ročně. Preventivní prohlídka slouží nejen k vyšetření dioptrií, ale i k odhalení závažných očních chorob, které dlouho probíhají nepozorovaně a pacient si jich sám nevšimne, například zeleného zákalu. Pokud se v takovém případě léčba promešká, může být i pozdě,vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize Praha. Na preventivní prohlídky by neměli zapomínat především lidé s vyšším rizikem nějaké oční choroby – například lidé silně krátkozrací, diabetici, anebo ti, v jejichž rodině se vyskytl zelený zákal.

V rámci prevence se provádí vyšetření zrakové ostrosti, které odhalí refrakční vady nebo změny dioptrií. Vyšetření zorného pole zase zachycuje jakékoliv výpadky i v periferních částech. Dalším krokem je měření nitroočního tlaku, který je rizikovým faktorem vzniku zeleného zákalu. Důležité je také vyšetření očního pozadí při rozšířené zornici, které zobrazí případné onemocnění sítnice nebo zrakového nervu. Pokud lékař odhalí oční vadu či onemocnění, rovnou doporučí vhodnou léčbu.

Glaukom pozná jen lékař

Obzvlášť nebezpečným očním onemocněním je zelený zákal neboli glaukom, který se rozvíjí zcela bez příznaků. Dochází při něm k postupnému odumírání vláken zrakového nervu, které může mít za následek úplnou ztrátu zraku. Nelze jej vyléčit, jedinou zbraní jsou pravidelné návštěvy očního lékaře. „Každý člověk starší čtyřiceti let by měl absolvovat jednou za rok preventivní vyšetření, zvláště pokud se glaukom vyskytuje v rodině,radí primářka brněnské kliniky NeoVize Šárka Skorkovská. Jeho součástí je vyšetření stavu oka přístrojem zvaným OCT (optická koherentní tomografie). Ten poskytuje lékařům podrobné informace o stavu sítnice a jejích vrstvách.

Zejména seniory zase často postihuje šedý zákal neboli katarakta. Objevuje se po šedesátém roce věku jako doprovodný faktor stárnutí, k jeho rozvoji ale přispívá i větší dioptrická vada, cukrovka nebo úraz oka. Jde o stav, kdy se jinak čirá čočka zakalí a je nutné ji operativně vyměnit. Způsobuje zamlžené a rozostřené vidění do dálky, citlivost na silnější světlo, zkreslené barevné vnímání a dvojité nebo trojité vidění při pohledu jedním okem. Stejně jako vetchozrakost, astigmatismus, krátkozrakost a dalekozrakost, anebo dokonce barvoslepost, i katarakta způsobuje značné problémy také řidičům, kteří musí průběžně sledovat nejen dění na vozovce a kolem ní, ale také údaje na přístrojové desce.

..
.. | Zdroj: Neovize Group s.r.o.

Jak očím ulevit?

Pokud pracujete s počítačem, zařaďte do svého režimu pravidlo 20/20/20. Tedy po každých dvaceti minutách práce s počítačem se nejméně na dvacet vteřin zadívejte na bod vzdálený minimálně 20 stop, tedy zhruba 6 metrů. Ulevíte zaostřovacím svalům, procvičíte si oči a zabráníte jejich vysychání. Podstatné je také upravit osvětlení na pracovním stole a pozici monitoru. Svůj jídelníček obohaťte o čerstvou zeleninu a ovoce a vyvarujte se kouření. Především si ale naplánujte pravidelné prohlídky u očního lékaře. Jestliže máte s očima jakékoliv potíže, neváhejte lékařskou pomoc vyhledat ihned.