...

... Zdroj: iStock.com

Zraněná a zklamaná: Co dělat, když jste po letech zase single?

Když se vám rozpadne dlouholetý vztah, je to, jako by vybuchla nálož. Najednou nic není jako dřív. Jak se po takovém zlomu znovu vyhoupnout do sedla a dát šanci novým vztahům? 

Čím náročnější rozchod nebo rozvod máte za sebou, tím to může být pochopitelně horší. Uvnitř jste zraněná, zklamaná, „rozbitá“. A pokud vztah skomíral roky, pak také tak nějak unavená a citově vyprahlá. Emoce si u vás podávají dveře. Jednou jste otrávená ze všech chlapů světa, jindy byste dala cokoli za něčí blízkost. Jednou taháte kapesník za kapesníkem, jindy koketujete jako o život, abyste si po těch letech mohla znovu užívat. Po rozchodu je to nahoru a dolů. A vy se přitom potřebujete dívat jen jedním směrem: dopředu! Bez sebelítosti i bez předsudků vůči novým vztahům.

Emoce v plné palbě

Nejdřív si ale pojďte „uklidit“. Co zůstalo po „ex“? „Bývá to zklamání, smutek, naštvání, obviňování i sebeobviňování. Pokud mluvíme o tom, kdo byl opuštěn, může mu rozchod přinést i nižší sebevědomí, nejistotu či nedůvěru,“ vypočítává psycholožka Mgr. Alex Hrouzková, Ph. D. (www.alexhrouzkova) to, co vám v první fázi může bránit pustit se do dalšího vztahu. Je jasné, že chvíli potřebujete v podstatě truchlit. Partner byl nedílnou součástí života a najednou tu není. A zprvu bývá také těžké uvěřit, že ještě přijde láska, že budete stát někomu za tak silný cit, anebo že potkáte někoho, kdo bude stát za ten cit vám. Dočasně jsou pochybnosti namístě, ale napořád sama? Zkuste si vzpomenout na motýly v břiše, na intenzitu láskyplného objetí, na pocit, když vám někdo napsal, že bez vás nepřežije den, na společné výbuchy smíchu, sdílení… Vzpomeňte si na to, co znamená být dva v tom nejlepším smyslu slova. A pokud jste něco takového (dlouho) neměla, věřte, že konečně může přijít ten, který vám to dá.

Život plný mužů

Mohu-li soudit podle zkušeností těch, které prošly koncem vztahu a daly šanci dalšímu, příchod nových mužů je celkem příjemně zaskočil. Často se „jako na zavolanou“ vynořil bývalý ctitel, který jako by jim měl připomenout, že láska tady byla vždycky a zase bude. Nebo přišlo hned několik nových mužů! Z takových románků nic obyčejně nevzniká, ale zanechají stopu milostného „ševelení“, které umí fungovat jako vzpruha pro celé vaše já. Pro holčičí sebevědomí i odvahu jít dál. Neodbývejte tyhle příležitosti. Protože moct si užívat je po rozchodu jedna z těch příjemných věcí – když už cítíte, že na to máte. A nikde není psáno, že po letitém vztahu musí přijít další letitý. Románky jsou fajn. Mají jen jedno „ale“: jejich četnost by neměla křičet „jsem zoufalá“. Protože to pak vypadá na nezahojené rány.

Článek pokračuje na další kapitole. >>>

Pokračování 2 / 3

Optika single ženy

Jinak se ale nebojte, držet život na uzdě nemusíte. Naopak, potřebujete opustit komfortní zónu, vidět svět z nových úhlů, sebe novýma očima a nadechovat se pomalu třeba k tomu dalšímu zásadnímu vztahu, který ovšem můžete hrát podle úplně nových, svých pravidel (ne že podvědomě budete budovat znovu vztah, který už není!). Každopádně vnímejte, co cítíte. „Doba, po které je člověk připraven na nový vztah, je individuální – podle osobnostních charakteristik člověka, toho, jak dlouho předchozí vztah trval, zda z něj vzešly děti… Jsou lidé, kteří dokážou po několika týdnech od rozchodu uvěřit, že má smysl se světu znovu otevřít a vložit důvěru do druhého člověka, jsou také lidé, kteří si dají načas a třeba i pár let zůstanou sami, než si dovolí se znovu s někým sblížit,“ vysvětluje psycholožka, že já si tu můžu psát A, ale vy možná prožijete B, protože se vám nechce někomu zase věřit. Nebo nevěříte sobě: přijmete pozvání na schůzku, ale pak ho toužíte zrušit. Váháte, bojíte se. Bude to vůbec takové, jaké to bylo na rande kdysi?

Věci, které se nemění

Ano, je vám o pár let víc, ale ani on nepije elixír mládí. Pocity zažijete stejné jako tehdy. Sevřený žaludek, nerozhodnost před skříní, dojem, že se čas táhne jako žvýkačka… „Schůzka s neznámým člověkem je vždy o nejistotě – nelze odhadnout, co z ní vzejde. A pokud vám dělá potíže vyrazit, zkuste zaujmout jiný postoj. Někomu pomáhá nic neočekávat, jinému pomůže vědomí, že je schůzka výzvou k překonání sebe sama, anebo ji lze vnímat také jako příležitost se sám pro sebe hezky obléknout,“ vypočítává Alex Hrouzková, jak se dá pohrávat si s trémou. Nové – na rozdíl od touhy na poslední chvíli utéct – mohou být třeba způsoby, jak si schůzku domluvíte. Podle mých zjištění ženy, jež začaly po letech randit, zaskočila často intenzita, s jakou do vztahů i plánování schůzek vstoupil internet, sociální sítě a chytré telefony. Vše je díky nim rychlejší a také to dává větší prostor k pochybám: když jste se před dvaceti lety loučili, rovnou jste si domluvili další schůzku. Dneska se domluvíte, že si napíšete. No jo, ale kdy? A co? A bude to pokračovat?

Článek pokračuje na další kapitole. >>>

Pokračování 3 / 3

Radary v kondici

Nedejte se. Na nic se nefixujte a „carpe diem“. A nebojte, radary jsou pořád v kondici, a až potkáte toho správného, zatají se vám dech i podlomí kolena tak jako kdysi. A pokud potřebujete nápovědu, jedna má známá mi k tomu napsala: „Když jsem potkala svého současného přítele, zaznamenala jsem oproti předchozím schůzkám jeden obrovský rozdíl. Ani na minutu mě nenechal na pochybách, že se mu strašně líbím, že se chce scházet a myslí to vážně. Nemusela jsem přemýšlet, jestli mi zavolá. Nestresovala jsem se tím, jestli jsem něco neřekla trapně a jestli jsem ho něčím neodradila. Nemusela jsem luštit žádné nejasné signály. Všechno bylo čitelné a jasné.“ A přesně tak to poznáte i vy. A do té doby? Užívejte života přesně tak, jak jste to už roky nedělala!

Když nový muž nepřichází

Možností je moc. Od té, že jste si to ještě nedovolila, po tu, že jste neprolomila komfortní zóny, a i když bez partnera, žijete život jako s partnerem. A to by nešlo. Nový, dočasně single život představuje unikátní prostor pro to, abyste každý den naplnila sebou a svými sny, na něž nebyl čas. Běháním, malováním, podnikáním, cestováním, zpíváním. Prostě sebou. A vsadím se, že si to po letech skomírání i po náhlém konci vztahu zasloužíte. „Obecně pomáhá jít dál – schovat či vyhodit vše, co připomíná expartnera, přestavět či zrekonstruovat byt, aby byl v souladu s novou životní etapou, případně začít znovu na jiném místě,“ doporučuje ještě psycholožka. A já jsem zvědavá! Věříte už, že bude dobře? Protože bude.

Článek vyšel v červencovém čísle časopisu Moje psychologie. Aktuálně je ještě na trhu zářijové, které si můžete objednat i přes sms. Jak na to?

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

PSYCHOLOGIE1809W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PSYCHOLOGIE1809W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje Czech News Center, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

Moje psychologie 09/2018
Moje psychologie 09/2018 | Zdroj: Anna Kovačič (archiv Mojí psychologie)