.

. Zdroj: istock.com

Proč mluvíme o svém intimním vztahu s přáteli? A je to dobře?

Právě jste se s přítelem pohádala, zas nedodržel, co měl. Co hůř, potvrdila se vám jeho nevěra… Co teď? Zvedáte telefon a vytáčíte číslo své kamarádky a vzápětí na ni sypete vše, co se stalo. I když jste zadaná, ve vašem vztahu nastávají okamžiky, kdy intimní pouto dvou přerušíte a vezmete do problému třetí stranu. Je to ok?

Není to pokaždé, ale když se s mými velmi blízkými kamarádkami sejdeme, vždy přijde řeč na jednoho z našich mužů, většinou, když něco skřípe. To, co už si dlouhou dobu nosím v hlavě a týká se jen mě a mého muže, najednou vyplouvá z mých úst a už řešíme.

Jak uvádí profesor S. Sprecher ve své knize Vliv sociálních sítí na romantické vztahy, přátelé nejsou jen pasivní pozorovatelé našich vztahů, ale mají skutečný vliv, mnohdy velmi silný, na jejich průběh. Jen si vzpomeňte, co vám kamarádka naposledy poradila, když jste řešila přítelovo totální pracovní nasazení a nulový volný čas. Kdo se pak začal chovat podle jejích slov? Samozřejmě nenecháváme přátele nahlédnout do těch absolutně nejintimnějších, spíše s nimi sdílíme každodenní dramata. Proč jsou pro nás přátelé v tomto ohledu tak důležití?

Protože si nevíme rady, protože potřebujeme útěchu…, jsou první myšlenky, které vás napadnou. Psycholožka Theresa DiDonato z americké univerzity v Marylandu se tímto jevem zabývala hlouběji. Proč mluvíme se svými přáteli o negativních událostech v našem vztahu? Vždyť přece chceme, aby našeho partnera měli rádi? Vztahy nefungují ve vakuu, ale jsou ovládány informacemi, které sdílíme s přáteli. Avšak pro tyto intimnější rozhovory si najděte opravdu důvěryhodného přítele, abyste ochránila své soukromí a ctila soukromí vašeho partnera. Až ho najdete, tak si jděte pro:

Emocionální podporu

To není překvapení. Lidé mluví se svými přáteli o negativních vztazích, aby se cítili lépe. Sdělují celkovou situaci vztahu nebo mluví o svých pocitech, které se začnou vůči druhému objevovat. Potřebují společenskou podporu pro budování vlastní sebeúcty. Nebo jen prostě potřebují vyventilovat vše, co v nich po hádce vře, zkrátka si postěžovat. Což lidé umí mnohem lépe než mluvit o dobrých věcech. Jak tradiční odpověď na otázku: Jak se máš? Ale, co ti budu vyprávět, Roman zase… Přátelé jsou tu, aby nám řekli, že se nemusíme ničeho bát, nebo nás rozveselí, připomenou nám, co je vše na nás a našem vztahu dobré a zvednou nám náladu. Proto za nimi chodíme.

Pomoc v nejistotě

Není to snadné, když jste v matoucím vztahu a nevíte, co dělat. Možná si nejste jistá, co to zvláštní chování partnera znamená nebo si nejste jistá celkově vztahem: Chce se mnou opravdu být, nebo jsem jen zábava? Podvádí mě, nebo to je jen moc stresu v práci? Role přátel je v tomto ohledu konzultační, pomáhají nám najít v této nejistotě směr. Potvrdí naše myšlenky, rozpoznají, kde nebo v kom je chyba, a pomáhají nám interpretovat, co by se mohlo případně stát.

Nadhled

Náročný den v práci, rozbouřené hormony, tvrdý dietní plán... ne vždy na naše vztahy pohlížíme nezaujatě a bez vlivu našich emocí, díváme se na vztah jen vlastníma očima. A to je někdy špatně. Přátelé vidí problém z jiného úhlu a bez našich emocí, a to je mnohdy velmi důležité. Kolikrát tam žádný problém ani není. Tím, že jsme podrážděné z náročné práce, vyvoláváme doma hádky, ale my pouze vidíme, že se hádáme a že nám to neklape. Svádíme vinu na druhého. Tady nám přátelé otvírají oči.

Zábavu

To jsem si zase pěkně popovídala, vyřešila všechny problémy… s úsměvem na tváři kráčíte z kávy s kamarádkou. Navzájem jste si sdělily své vztahové peripetie, kdy vás vlastní příběhy navzájem inspirovaly, podpořily a vy jste si odpoledne skvěle užila. Jak říká sociální psycholožka Theresa DiDonato: „Vzniká uzavřená radost, kterou poskytuje intimní zpověď, na které stavíte svá dobrá přátelství.“

Jak zpívá Jaroslav Uhlíř ve své známé písni: "Chceš-li, trap se, že ti v kapse zlaté mince nechřestí, nemít žádné kamarády, tomu já říkám neštěstí."

Vyústila i u vás láska v něco víc a už plánujete svatbu? Jestli ano, přinášíme tipy na nejkrásnější šaty, účesy, kytice. Chcete inspiraci na nejromantičtější místa, kde se vdávat a kdy a co je potřeba zařídit? To vše a mnohem více inspirace a užitečných informací najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Naplánujte si s námi vaši svatbu snů!