Mám ji, když jsem smutná, chci něco nového, říct pravdu...

Mám ji, když jsem smutná, chci něco nového, říct pravdu... Zdroj: istock.com

7 typů přátel, které žena potřebuje ve svém životě

Když je vám ouvej, voláte Evě, zato na pořádnou party vyrazíte zásadně s Lindou. Společníkem pro váš bláznivý nápad jet do Tater a lézt po skalách je Tonda. Zdá se vám, že těch přátelství kolem vás je nějak moc? Tak to je dobře. Protože jeden člověk nestačí.

Nemusíte mít v jedné osobě důvěrníka, duchovního vůdce a fitness nadšence, ono to ani nejde. "Jako lidské bytosti máme různé potřeby a jedna osoba je nemůže splnit," říká Sandy Neshin Bernstein, spoluautorka knihy Friendship Matters. Pěstování přátelství různého typu je tedy žádoucí. Kvalita bude různá, ale přínos pro váš život budou mít všechna obrovský. Jak uvádí Sandy Bernstein, ženy potřebují a chtějí zhruba sedm typů přátel. Souhlasíte? Máte je i vy? Není čas rozšířit kamarádské řady?

1. Přítel navždy

Vyrůstali jste spolu, je vedle vás téměř od školky. Zná vaši rodinnou historii, obrečel všechna romantická zklamání a v zásobě máte tolik společných historek a vtipů, že kdykoliv se vidíte, i po dlouhé době, máte si co říct. Vždyť jste měli desítky let se poznat a naučit se znát své chyby. Tenhle přítel by vám v životě neměl chybět. "Pochopení a důsledné zobrazení sebe sama v průběhu času vám pomůže vytvořit stabilní sebevědomí," říká Jessica Koblenz, psychiatrička z New Yorku.

2. Inspirační přítel

Je pozitivní, nadšený a svůj život si žije přesně tak, jak chce, ať už vyráží zdolávat Kilimandžáro nebo propadl józe či má práci svých snů. Takový přítel vám pomáhá najít váš potenciál a rozvíjet ho, protože vás vždy podporuje a věří, že uspějete v čemkoli, co si zamanete. Vidí to nejlepší z vás a dává vám pocit jistoty.

3. Důvěrník

Je spolehlivý ve všech směrech. Je to „ten, o kom víte, že tu bude vždy pro vás,“ říká psychiatrička Jessica Koblenz. Vaše tajemství je u něj absolutně v bezpečí.

4. Zážitkový přítel

Je dalším klíčovým člověkem ve vašem životě. "Jestli jste maminka, jsou to další přítelkyně maminky. Pokud plánujete svatbu, je to někdo, kdo ji právě absolvoval. Máte-li strach nebo depresi, je to přítel, který bojuje se stejnou věcí a může vám poskytnout ukazatele a strategie, které skutečně fungují," říká psycholožka Wendy Satin Rapaport. "A pokud se zaměřujete na svou profesionální kariéru, může to být váš manžel či partner. Nejdůležitější je, že s tímto přítelem válčíte společně.

5. Duševní sestra

Jedním z nejkrásnějších znaků tohoto vztahu je příjemné ticho. Takovým přítelem může být vaše sestra, spolubydlící, partner, zkrátka je to někdo, s kým sdílíte svou intimitu. Můžete si užívat přítomnost jeden druhého bez nutnosti konverzace nebo zábavy. Neznamená to, že se nikdy nepohádáte. Šťastní jste, když vedle sebe můžete jen sedět, číst si nebo sledovat televizi. S takovým přítelem se cítíte jako doma.

6. Nováček

Na rozdíl od přítele, kterého znáte dlouho, tento vstoupil do vašeho života teprve nedávno. Možná jste se s ním setkala prostřednictvím společného známého nebo na základě kurzu, do kterého jste se přihlásila a jste ve fázi seznamování. Někteří lidé přestanou aktivně hledat nová přátelství, jakmile se cítí jistě v jejich životním stylu a komunitách. Ale na to pozor. Noví přátelé rozšiřují obzory a novým poznáváním dodávají vzrušení vašemu společenskému životu. Potřeby a zájmy se během života mění a ovlivňují i vaše nová přátelství.

7. Ďábelský přítel

Mýlíte se a víte, že se mýlíte, ale nechcete si to přiznat... přesto. Tento přítel vám pomůže vidět druhou stranu každé situace tím, že hrajete advokáta ďábla, nešetří vaše pocity a řeknete vám, jak se věci opravdu mají. Tohle je přítel, kterého voláte, když potřebujete kontrolu reality nebo potřebujete někoho, kdo vám řekne, abyste přestala kňourat a užírat se. Někdy toto přátelství není snadné a dá trochu víc práce než vaše ostatní vztahy, ale hluboko uvnitř víte, že ho potřebujete ve svém životě, aby vás vyvážil.