.

. Zdroj: EUROPE IVF International s.r.o.

Jak poznáte, že nastal ten správný čas na první návštěvu IVF kliniky?

Přestože se usilovně již několik měsíců snažíte přijít s partnerem do jiného stavu, stále se vám nedaří? Přemýšlíte nad využitím metod asistované reprodukce? Kdy byste se měli svěřit do rukou lékařů?

Ten správný okamžik se liší v závislosti na vašem věku

Možná jste už od svého gynekologa slyšely, že po roce pravidelného pohlavního styku při frekvenci alespoň dvakrát týdně bez následného otěhotnění, bysty si měly nechat vyšetřit svoji plodnost. Pravidlo jednoho roku ale neplatí pro všechny ženy. Jestliže jste již oslavila 35. narozeniny, vydejte se na IVF kliniku po půl roce neúspěšné snahy otěhotnět. Plodnost ženy v tomto věku rychle klesá, proto není vhodné léčbu odkládat.

Zdravotní pojišťovny hradí pokusy asistované reprodukce ženám pouze do 39 let. V případě, že si žena v 1. a 2. cyklu nechá zavést pouze po jednom embryu, má nárok na 4 hrazené pokusy. Jestliže je počet zavedených embryí v prvních cyklech vyšší, pojišťovna proplatí pouze pokusy 3.

První schůzky se nemusíte obávat

Na úplně první návštěvu centra asistované reprodukce není nutné mít s sebou žádnou žádanku. Ještě před návštěvou vás IVF klinika pravděpodobně požádá o vyplnění dotazníku, který lékařům pomůže stanovit nejvhodnější léčbu. Připravte se především na otázky týkající se vaší osobní i rodinné anamnézy. Na prvních schůzku byste měla přijít i s partnerem. Příčina neplodnosti je často na straně muže nebo se může vyskytovat u obou partnerů zároveň.

Poté co proběhnou veškerá vstupní vyšetření, stanoví lékař plán léčby. Obvykle se začíná s intrauterinní inseminací (IUI), což je zavedení spermií přímo do dělohy. Tato metoda je ze všech způsobů léčby nejméně invazivní. V případě neúspěchu je možné inseminaci zopakovat a až po několikátém pokusu se obvykle přistupuje k IVF.

Jaké jsou šance na úspěšné otěhotnění v závislosti na věku?

Čím mladší žena je, tím má vyšší šance na úspěšné otěhotnění a porod zdravého dítěte. Většině mladších žen jsou v první řadě doporučovány pro tělo méně náročné metody léčby jako například IUI. U starších žen se pak přistupuje rovnou k IVF cyklu. U žen nad 40 let, které neprodukují dostatečně kvalitní vlastní vajíčka je možné použít darované buňky. Darování vajíček je v České republice anonymní, dle české legislativy nemá takto narozené dítě ani po dosažení 18 let právo na zjištění totožnosti dárkyně. Každý pár má jinou šanci na úspěšné otěhotnění a je na lékaři, aby stanovil nejvhodnější průběh léčby.