kdo je z nich můj opravdový přátel?

kdo je z nich můj opravdový přátel? Zdroj: iStock.com

Jak poznat, kdo jsou vaši opravdoví přátelé

Kdo je opravdovým přítelem v tom množství online i offline přátel? Máte v tom jasno, nebo potřebujete nápovědu? Těmihle způsoby si své přátele můžete prověřit.

Zjistit, kdo jsou vaši nejlepší přátelé, může být složitý, emotivní a matoucí proces, neboť musíte zhodnotit svá přátelství z několika úhlů. Například: Kolik času trávíte s tímto přítelem? Komunikuje s vámi tento přítel dobře? Postaví se za vás a podporuje vás? Nejen nad těmito věcmi se zamyslete. A když budete v tom přemýšlení, zůstaňte trpěliví, otevření a upřímní! Přátelství je velmi zajímavým jevem v sociální interakci mezi lidmi, takže má dokonce i svou vědu „Friendology“. Jedním z odborníků, kteří se mu věnují, je doktorka Suzanne Degges-White, PhD z University of Northern Illinois, která spolu s ostatními odborníky doporučuje si při odhalování opravdových přátel odpovědět na tyto otázky.

Kolik času trávíte s opravdovými přáteli?

Nejlepší přátelé se vyznačují tím, že s vámi chtějí trávit čas. Ve svých plánech s vámi počítají a snaží se najít termín vašeho setkání. Rádi s vámi plánují zábavné aktivity a vydávají se za dobrodružstvím. To samé děláte i vy. Účastní se všech vašich hlavních životních událostí, jako jsou svatby, promoce, kolaudace, ale i pohřby. Jsou přítomni také na všech malých událostech – od malých narozeninových oslav až po domácí sportovní akce. Ale často se scházíte i „jen proto, že“ – není potřeba žádná zvláštní příležitost, prostě chcete být pospolu. Proto si pamatujte, že nejlepší přátelé nejsou sezónní přátelé – jsou tu pro vás po celý rok a svou společnost si vždy užíváte. Nenavazují kontakt jen proto, že chtějí využít váš bazén nebo půjčit auto.

Jak s vámi mluví?

Zvažte, kteří z vašich přátel jsou nejlepší posluchači. Kdo z nich opravdu poslouchá, když mluvíte? Kdo vás nechá vypovídat, když potřebujete, a nestrhává pozornost na sebe? Když mluvíte, měli by vám věnovat plnou pozornost bez datlování do telefonu, odpovídání na notifikace a emaily. Jejich pozornost by měla být jen vaše. Zároveň se zaměřte i na to, jak kdo o sobě moc mluví. „Přítel, který konverzaci neustále převrací k sobě, není vaším nejlepším přítelem. Stejně tak se nikdy nezeptá, jak se máte či se cítíte. Takový člověk o vás zájem nemá. Ty opravdové přátele zajímají vaše denní boje, úspěchy, názory, plány a sny,“ říká kouč a zakladatel motivačního portálu LifeHacks, Akshay Sharma.

Kdo udrží tajemství?

Na koho se můžete opravdu spolehnout? Kdo vaše tajemství nepustí dál? Komu byste se svěřili i s nejniternějším pocitem? Zjistěte, který z vašich přátel to opravdu dokáže. Když sdílíte tajemství se svými nejlepšími přáteli, měli by zachovat zákon přátelství, to je vzájemná důvěra a respekt. Nerozšiřují o vás žádné zvěsti a nepodráží vám kolena. Zastanou se vás, když se nemůžete bránit, nepřipojí se k žádné šikaně ani o vás nerozprávějí všelijaké báchorky.

Dokáží odpustit?

Vyhodnoťte ochotu vašich přátel odpustit vám. Každý dělá chyby, dokonce i nejlepší přátelé. Ti v sobě nepěstují zášť a dlouhé uražené mlčení. Místo toho si navzájem umožňují vysvětlit, proč jsou naštvaní. Účastní se dialogu – nekřičí. Omlouvají se za své obavy a dokáží se poučit ze svých chyb. Na konci hádky si nejlepší přátelé navzájem odpouští.

Jak moc vás podporují?

Kterému příteli voláte první, zažijete-li nějaký úspěch či máte radostnou novinu? Nebo naopak, kdo vám jako první z přátel blahopřeje? Nejlepší přátelé si navzájem totiž nekonkurují, ale vzájemně se podporují. Žárliví přátelé nejsou vaši nejlepší přátelé. A jak se chovají, když jdete na cestě k vašemu snu? Dokáží vás povzbudit? Kdo vám dodá jistotu před zkouškou, závodem či pracovním pohovorem? Kdo z nich má na vás pozitivní vliv? Opravdoví přátelé se motivují pozitivně, místo aby se navzájem strhávali negativní kritikou. Neomezují se, nestaví vás do trapné situace. Mají na mysli jen váš nejlepší zájem.

Podtrženo sečteno

Nad odpověďmi na otázky se pořádně zamyslete. Klidně si i každou otázku napište zvlášť a připište jméno osoby, která ji splňuje. Při svých odpovědích nespěchejte, klidně přemýšlejte i pár dní. Jakmile zjistíte, kdo je váš opravdový přítel, nenechávejte si to jen pro sebe. Řekněte mu, jak si ho vážíte. Napište mu, pozvěte ho na večeři nebo mu kupte nějaký dárek. Množství vašich opravdových přátel se může zvětšovat, ale také nemusí. Jestliže už je máte, rozvíjejte s nimi vztahy i nadále a snažte se s nimi trávit hodně času a účastněte se jejich důležitých událostí. Nechávejte své komunikační linky otevřené a nikdy nepovažujte své nejlepší přátele za samozřejmost!