Plníme si přání

Plníme si přání Zdroj: iStock.com

Co si nejvíce přejí ženy a muži ve vztahu? Shodnou se?

Ať už jste na začátku nového vztahu nebo jste oslavili desetileté výročí, o svých vztahových přáních přemýšlíte neustále. Co je pro vás důležité? Chvála a ocenění od partnera? Hodně peněz? Každodenní projevy lásky? A je na tom váš protějšek stejně? Co je pro nás ve vztahu důležité?

Co dáváme, můžeme mít také. Čeho nejsme schopni, to nám nebude dáno. Muži a ženy se navzájem ve vztahu touží potěšit, chtějí, aby jim oběma bylo dobře, a tak dělají věci a chovají se tak, aby druhému bylo blaze a on jim to s radostí vracel. Jenže, víme vůbec, co ten druhý chce? Rita Watson působí více než 10 let jako ředitelka pro politiku a vzdělávání v psychiatrickém oddělení.

Na základě své praxe a dlouholetých výzkumů došla ke čtyřem podstatným vztahovým přáním, které shrnula v knize S láskou a vděčností. Její výsledky potvrzují i rozhovory se sociologem W. Bradfordem Wilcoxem, ředitelem Národního projektu manželství na univerzitě ve Virginii. A než si řekneme, co si tedy přejeme, ještě jedna podstatná věc: Jsou to jenom statistiky. V každém vztahu figurují dvě osobnosti, takže máte-li to jinak, je to naprosto v pořádku.

4 věci, které nejčastěji chtějí ženy

1. Oddanost ve vztahu

Jedná se o jednoduché přání, ve kterém akce hovoří jasněji než slova. Oddaný muž je oceňován za to, že sdílí svůj čas, respektuje její práci, přátele, rodinu a jejich soudržnost. Ženy častěji nahlíží na vztah jako na "my" spíše než "já". Jak uvádí klinická psycholožka a manželská poradkyně Randi Gunther: "My" je stav mysli a srdce, to znamená, že všude tam, kde je jeden partner, druhý je přítomen v jeho myšlenkách. Partneři, kteří se považují za "my", prezentují tento stav v každém úkonu. Sdělují svou pýchu jeden na druhého a radost z toho, že jsou spolu.

2. Upřímné chování

Ženy požadují pravdivost, tvrdí psycholožka Nicole M. Else-Questová z Marylanské univerzity, která analyzovala 300 studií, které porovnávaly sebevědomí žen a mužů. Touží po tom, aby jejich partner nepředstíral, mluvil na rovinu a byl upřímný. Vztah je pro ně tak klidnější, stabilnější a ony se v něm cítí dobře.

3. Velkorysost ducha

Ženy si cení mužů, kteří nejsou jen správci peněz, ale jsou také duševně velkorysí v poskytování hodnotných darů, jako jsou ocenění, láska a poděkování. Tito muži také chápou reciprocitu – to, že ženu potěší, bude mít za následek ženinu touhu dát muži potěšení také, což potvrzuje i sexuoložka Carol Botwin.

4. Uspokojení nejen v sexu

Jednotlivé definice, co je pro daná pohlaví uspokojující, se pohybují od romantických po divoké a bláznivé. Ale 75 milionů čtenářek romantických románů ukazuje, že romantika nebyla ztracena a zůstává pro ženy velmi přitažlivá. A ano, je to naprostá romantika, když dva lidé zažijí sílu lásky překonáním všech překážek.

4 věci, které chtějí muži

1. Sex

Ano, sexuální touhy žen a mužů se časem mění. Mužské sexuální touhy mohou mít tendenci zůstat na svém vrcholu po delší dobu, zatímco mnohým ženám se může při menopauze sexuální chuť snížit. Pro řadu mužů je sex důležitý. Sociolog Edward O. Laumann z Univerzity v Chicagu, vedoucí autor velkého průzkumu sexuální praktiky, poznamenává, že to je i důvod, proč muži v pozdějším věku vyhledávají mladší partnerky. Souvisí to se sexuální touhou.

2. Svoboda

Mnoho mužů se touží cítit svobodně. Nechtějí být zavaleni otázkami typu "Co děláme tento víkend?" nebo "Proč jsi mi hned nevolal?" Nechtějí být do něčeho tlačeni, chtějí si ponechat své koníčky, volnomyšlenkářství, svobodu. Je-li diktát ženy příliš velký a oni cítí, že už jejich slovo a rozhodnutí neznamená nic, odcházejí.

3. Odpuštění

Pro většinu mužů mladšího a středního věku je odpuštění nesmírně důležité. Odpustit však opravdu. „Ať se ve vztahu dějí různé věci, které vrážejí mezi ně klíny, když je žena schopná odpustit, velmi si toho váží a jsou připraveni do takového vztahu investovat, protože ví, že mohou problémy, které jim přijdou do cesty, zvládnout,“ uvádí psycholožka Sonja Lyubomirsky z Californské univerzity, jež napsala knihu o významu odpuštění ve vztazích.

4. Ocenění

Řada mužů chce být respektována a oceněna. Chvála a ocenění je činí emočně, ale i fyzicky šťastnými, samozřejmě pokud je myšlena pravdivě. A spolu s pravdou muži chtějí, aby jim partnerky říkaly, co chtějí. To, že jsou ženy naštvané, jim neříká nic a oni nevědí, co mají dělat.