Seriál Sex ve městě

Seriál Sex ve městě Zdroj: facebook/Sex in the city

Bavíte se s kamarádkami o sexu? Pak máte podle vědců zdravější sexuální život

Téměř dvě třetiny single žen rozebírají se svými kamarádkami svůj sexuální život. Se svým partnerem je to o deset procent méně. Alespoň podle výzkumu online seznamky Match. Odborníci ale rozhovory o sexu kvitují. Protože právě ty ženy, které o sexu dokážou mluvit ať již s kamarádkou, nebo s partnerem, mají lepší sexuální život.

Odborníci již mnohokrát potvrdili, že komunikace s partnerem ve věcech sexu výrazně prospívá nejen vztahu, ale i kvalitě sexu. Nová studie ale ukázala, že sexuálnímu životu prospívají i rozhovory s kamarádkami. Proč? Ženy pak prý mají větší odvahu mluvit o sexu s partnerem, čímž se zlepšuje jejich sexuální zdraví a pohoda.

„Ženy jsou v mnohých kulturách učeny o svém sexuálním životě spíše mlčet. Co se týče sexuální výchovy v mladém věku, v řadě států jsou dívky oproti chlapcům rovněž méně informované. Rozmluva o sexu s kamarádkami tak pro ženy představuje způsob, jak se dostat k informacím a radám lidskou cestou, jak bojovat se svou ostýchavostí a jak se zbavit zkreslených představ,“ komentuje téma Adam Durčák ze sexshopu Ruzovyslon.cz, který prodává a testuje erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

Emoce a sex

Také nedávná studie zveřejněná v odborném žurnálu International Journal of Sexual Health nedávno prokázala, že tyto konverzace mohou vést k lepšímu sexuálnímu zdraví a sexuální pohodě žen. Rozmluva s kamarádkou může posloužit jako odrazový můstek pro změnu.

Studie se zúčastnilo přes 600 žen a přinesla několik zajímavých poznatků. Zjistila například, že ženy s přítelkyněmi při rozhovorech nehledají přesné informace a nějaké návody, ale prostě si chtějí „lidsky“, neformálně popovídat.

Z výzkumu dále vyplynulo, že u žen, jejichž kamarádky je podporují a během rozmluv o sexu reagují pozitivně či jim dodávají odvahu, je mnohem větší pravděpodobnost, že si se svým partnerem promluví o věcech, které by ve společném sexu chtěly změnit. „Mnoho vztahů ztroskotá právě na tom, že to v posteli přestane klapat. Jestliže se ale ženám něco nelíbí nebo by chtěly zkusit něco nového, měly by to svému partnerovi rozhodně říct. Právě otevřená komunikace může intimní život dostat na úplně jinou úroveň,“ uzavírá odborník.

Nejčastější problémy? Nesoulad!

A jak jsou na tom Češi, co se týče problémů v sexuální oblasti? Sexuologové mají jasno v tom, že tou úplně nejčastější chybou je nedostatek komunikace. Druhou nejčastější, která je většinou přivádí k odborníkům, je nesoulad v sexuálních potřebách. Přitom nutit k sexu někoho, kdo nemá tak velkou potřebu, je veliká chyba, která může vztah úplně zahubit. Většinou je to žena, kdo má menší potřebu sexu než muž, ale neplatí to vždy. Ženy se sice snaží vyhovět, ale není jim to příjemné milovat se častěji, než potřebují.

Jak z toho ven? Pravidlo, které propaguje přední český sexuolog Petr Weiss, je podobné jako pro horskou túru, kde se tempo řídí tím pomalejším. Také v sexu platí, že je třeba se přizpůsobit tomu s menší potřebou, protože ten pomalejší se sice může dočasně přizpůsobit, ale dříve nebo později odpadne.