Svou práci chci milovat

Svou práci chci milovat Zdroj: istock.com

Po čem ženy v práci touží?

Každá jsme jiná, ale naše touhy a přání týkající se práce jsou si velmi podobné a tak jiné od mužských. Co nám ve dvaceti připadá pracovně normální, ve třiceti zásadně odsuzujeme a nechceme a ve čtyřiceti je nám už konečně jasno, co a jak tedy dělat. Po čem my, ženy, v práci vlastně toužíme? 

Minulý týden jsem absolvovala rozlučku se svobodou, takže jeden velký babinec, jen samé ženy. A co jsme dělaly, co nám jde nejlépe? Mluvit a mluvit a mluvit. O dětech to bylo rychlé, nové fashion trendy jsme odsoudily a vášnivě se pro ně nadchly během pár minut, muže nemá cenu řešit, takže jsme pracovaly, respektive mluvily o práci. Jsme bývalé, současné, budoucí kolegyně, podobně staré, blízkých profesí a práce je v našich životech dost důležitá, už jen proto, že ji prostě máme rády.

„Tak co, Jitu, povolili ti ten home office?“ „Ne, ale můžu končit kolem čtvrté,“ probíhá na jedné straně vášnivá konverzace. „Takže sbohem korporace, jo, a nebojíš se, že to jako OSVČ nedáš?“ „Co bych dala za klidné večery a víkendy, kdybych nemusela být neustále v pohotovosti, když zas šéfovou něco napadne.“ „To já bych chtěla něco kreativního, jako víš, malou cukrárnu a tam dělat workshopy, všechno si sama organizovat a nečekat, až se zbytek týmu domluví.“ „ A co, naskočíš hned po mateřské do práce?“ „ Na dva dny, jo.“ „ Jsem vyřízená, když si prostě s kolegyní nesedneš, tak je to peklo.“

Vím, co chci. A nebo ne?

Tak trochu se určitě poznáváte, minimálně v jednom bodě, jenže si říkáte, co já si můžu snít, když realita je pak jiná. Dávno jsou pryč doby, kdy jediné, po čem žena toužila, bylo dítě, čistý, naklizený domov a včas uvařená večeře, teď sní i o práci a kariéře. Jenže bohužel stále není pro ženu zcela snadné najít pracoviště, které by jí dalo vše, co potřebuje, aby se cítila spokojená a úspěšná, protože ne všichni zaměstnavatelé a pracovní místa jsou k nim přátelští.

Studie ukazují, že ženy od svých zaměstnavatelů vyžadují hodně, ale jen málo z nich splňuje požadavky, které ženy mají. Takže pokud hledáte správné pracoviště, kde chcete uspět a cítit se dobře, musíte nejdříve vědět, co opravdu v práci oceňujete vy, co potřebujete, a pak se vydat hledat. Jinak budete věčně nespokojená. Na základě této potřeby vznikla řada výzkumů, která se snažila na tuto otázku odpovědět. Po čem ženy v práci touží? Ve které práci se obecně ženy cítí dobře?

Dělat něco prospěšného, i za míň peněz

Podle studie společnosti Net Impact je 60 procent pracujících žen pevně přesvědčeno, že je důležité pracovat pro zaměstnavatele, který je zaměřen sociálně a environmentálně, chtějí pomáhat lidem a i planetě, a dokonce 30 procent žen by přijalo snížení platu za cenu možnosti konat dobro, aby jejich práce měla dobrý vliv na společnost a v určité oblasti pomáhala cokoliv zlepšit. Srovnatelně by to učinilo jen 19 procent mužů.

Mimoto jsou zejména mladší ženy znepokojeny tím, že jim jejich zaměstnavatelé nechtějí poskytovat flexibilitu, ač ví, že by tím mohli pozitivně přispět k fungování společnosti a dosažení cílů. Zdá se vám, že až v současné době se mnohem více diskutuje o flexibilitě a pružné pracovní době? Taková potřeba však stoupala už v době mezi tisíciletími. Přestože plat a jiné přínosy nejsou pro ženy bezvýznamné, zdá se, že být pozitivní silou ve světě hraje důležitou roli při hledání práce. Nechceme jen vydělávat velké peníze, chceme být prospěšné, pomáhat a vidět ve své práci přínos světu.

Respekt, prosím

Ten nám chybí. Psychologové se domnívají, že k nerespektování žen na pracovišti do značné míry přispívá výchova dívek, ve které se většina z nich naučí být v každé situaci příjemná, pasivní a soucitná. Spíše než získat respekt, má toto chování tendenci sabotovat ženy v tradičním pracovním prostředí, kde je klíčová přímá komunikace a konkurence. Namísto toho, aby ženy donutila přijmout typicky mužské kvality k dosažení kariérního úspěchu, by se pracoviště měla snažit povzbudit respekt k jednotlivcům na základě jejich výkonů, nikoliv jejich osobností. Čím dál tím častěji existují pracoviště, která již tento systém úcty umožňují, a to i v průmyslových odvětvích. Jak naznačuje Wall Street Journal, ta ostatní pracoviště, kde ženám respekt chybí, by měla změnit své způsoby, jinak si nebudou nikdy schopná udržet kvalitní pracovníky.

Tady pracujeme s láskou

Ne každé pracoviště poskytuje ženám to, co chtějí. Ale dle výzkumů existují však odvětví, ve kterých se ženy cítí dobře a úspěšně:

Zdravotní péče

Více než polovinu všech zdravotnických pracovníků tvoří ženy, což znamená, že většina žen může snadno najít pochopení a empatické zacházení v nemocničních oblastech. Ženy jsou obzvláště vhodné pro posty ve správě zdravotní péče, což usnadňuje zlepšování zdraví ve společnosti. Díky ženám a jejich přístupu. Konají dobro.

Vzdělávání

Ženy jsou vzdělanější než kdy jindy – ve skutečnosti jsou ženy vzdělanější než muži. Ženy tvoří 70 procent studentů na gymnáziích a 60 procent magisterských titulů. Navíc převážná většina učitelů jsou ženy a stávají se i v této oblasti vedoucími pracovníky. To znamená, že ženy mohou touto profesí pozitivně ovlivnit příští generaci. Konají dobro.

Ženy na pracovišti jsou lidé s vlastními preferencemi a cíli. A pracovní trendy nám umožňují pochopit, jak většina pracovišť nesplňuje potřeby pracujících žen, odkud odcházejí a kam přicházejí či se vrací. Poč myslíte, že v posledních letech rapidně stoupá počet žen podnikatelek? Být sama sobě šéfovou a organizovat si čas mezi rodinu a práci je potřeba, která stoupá na důležitosti. Možná proto, že se zaměstnavatelé stále ještě drží starých zajetých kolejí pracovní doby a jiných pracovních stereotypů a nereagují na poptávku, po čem ženy touží.