...

... Zdroj: iStock.com

Nová práce? Tipy, jak zvládnout nástup a získat si své kolegy

Pociťovat lehkou nervozitu a mírné svírání v oblasti žaludku, když jsme nastoupili do nové práce, je docela normální. Co udělat, abychom se v nové práci úspěšně zavedli, bavila nás, rozuměli jsme jí a dobře vycházeli s ostatními kolegy?

"Když jsem šla poprvé do nového zaměstnání, měla jsem žaludek trochu na vodě a hlavou mi problikávaly různé otázky a pochybnosti, jestli opravdu tak velkou změnu zvládnu. Nová práce, se kterou jsem neměla tolik zkušeností, nové prostředí, noví kolegové. To všechno ve mně budilo pestrou směsici obav," líčí své pocity při nástupu do nového zaměstnání pětatřicetiletá Alice. „Změna práce je jednou z nejstresovějších událostí člověka a většina z nás má raději své zajeté koleje, ve kterých již cítí určitou stabilitu. Pokud se však rozhodneme jít do nového prostředí, může to pro nás znamenat i nové příležitosti a kariérní růst,“ upozorňuje na pozitiva koučka Lenka Černá.

Těžké začátky jsou přirozené

Je zcela přirozené, že nejen první dny, ale dokonce první dva tři měsíce v nové práci budou náročné – tříměsíční zkušební doba asi nebyla zvolena jen tak náhodně. Je také úplně normální, že občas budete mít dojem (a oprávněný!), že nemáte ani ponětí o tom, co děláte a co vůbec na daném pracovním místě pohledáváte. Nezoufejte, to je zcela v pořádku. Vždyť jste tady noví. Setkáváte se s desítkami do té doby neznámých lidí, jejichž jména se snažíte víceméně úspěšně si zapamatovat, snažíte se do sebe nasoukat spoustu nových informací a také nezapomenout to místo, kde jsou toalety a společná kuchyňka. A navíc chcete ohromit nového šéfa a získat si nejbližší kolegy. Uf! Nedivte se, že se zpočátku budete vracet z nového zaměstnání naprosto vyčerpaní. Je dobré připravit se na to, že uspokojení a dobrý pocit z nové práce nepřicházejí okamžitě.

Nebojte se zeptat

Nepředstírejte, že něčemu rozumíte, když to není pravda. Jestliže vám něco není jasné, požádejte o radu a nechte si to vysvětlit. Nikdo neočekává, že od začátku budete rozumět naprosto všemu. Zároveň se ale neptejte na úplné zbytečnosti a nevyrušujte ostatní kolegy dotazy na naprosté triviality. Snažte se být – pokud to jde – samostatní.

Pozorujte

Aktivním pozorováním toho, jak to na pracovišti chodí, se dozvíte mnoho užitečného. Sledujte nejen pracovní postupy, ale také vztahy mezi kolegy a zvyklosti na pracovišti. Třeba i to, kdy a kam je zvykem chodit na oběd. „Důležité je nevytvářet si hned první dojem a domněnky,“ radí Lenka Černá. „Buďte v neutrálu a spíše pozorujte, co se kolem vás v kolektivu děje. Někdy skutečně platí: mluviti stříbro, mlčeti zlato. Na projevení své osobnosti budete mít času dost,“ dodává koučka.

Jak moc být sebevědomý? Jaké další tipy vám ještě pomohou? To vše se dočtete v aktuálním čísle časopisu Moje psychologie, kde vás kromě toho čeká i rozhovor s Bárou Polákovou nebo články věnované módě.

Objednat si ho můžete i přes sms.

Jak?

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

PSYCHOLOGIE1804W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PSYCHOLOGIE1804W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.

.
. | Zdroj: Anna Kovačič (Archiv Mojí psychologie)