Práce v ženském kolektivu má svá specifika

Práce v ženském kolektivu má svá specifika Zdroj: Profimedia.cz

Jak zvládnout ženský kolektiv? Máme sedm tipů!

Pracujete v ženském kolektivu? Jestli ne, umíte si to aspoň představit? Hromada estrogenu, kam se podíváte. Věřte mi, může to být děsivé a současně také moc fajn! Na těchto řádcích popisuji své zkušenosti a tipy, jak jsem se naučila v ženském kolektivu být sama sebou a pořádně si to užít.

Tohle téma pro mě začalo být aktuální ve chvíli, kdy jsem se rozhodla, že zkusím pracovat v Czechitas. Ze všech stran na mě křičela hesla jako „Holky holkám!”, „Holky z Czechitas učí holky IT” atd. Tolik holek. Úplně všude. Docela mě to děsilo a vlastně dost lákalo. Studovala jsem v ženském kolektivu humanitní obor, tak už jsem měla něco napozorováno. Co si ale budeme povídat, studovat na škole, kde je většina přednášek nepovinná a na seminářích se s nikým nemusíš bavit, je rozdíl oproti tomu, když najednou musíš s holkami trávit osm hodin denně.

Schválně – zkuste si do vyhledávače zadat slovní spojení „práce v ženském kolektivu”. Najednou zjistíte, že se rozhodně nemáte na co těšit. Kolegyně, která mě do Czechitas nabírala, mi říkala, jak moc fajn holky jsou, že nemusím čekat žádné spory, že jsou naprosto bezproblémový kolektiv. Samozřejmě, že to tak růžové nebylo. Czechitas je přece jenom parta holek. Komunikujeme s klukama, to určitě, máme je rády a potřebujeme je, stejně ale projekty vznikají v holčičí komunitě.

V čem je práce v ženském kolektivu specifická?

„Ženy jsou obecně mnohem více emotivní a právě kvůli této emotivitě se často uchylují k subjektivním závěrům. Vztahy mezi ženami jsou křehčí, častěji než v mužském kolektivu se vytvářejí skupinky a také mnohem častěji dochází k vyjadřování vzájemných antipatií, sympatií, bojům o přízeň, žárlivosti atd.,“ říká Ilona Plevová, lékařka a pedagožka na lékařské univerzitě v Ostravě. S tímto je potřeba počítat. Nemyslím si, že řešení je do takového kolektivu nejít, ale přijmout to a nastavit sebe sama do trochu jiného módu.

Jak si ženský kolektiv užít?

Protože mě práce v Czechitas neuvěřitelně baví a chci si ženský kolektiv dosyta užít, přemýšlela jsem, čím se musím řídit a na co nezapomínat, abych to dokázala. A světe div se, ono to opravdu funguje. Tady jsou moje rady:

1. Jděte příkladem. Pokud sama nechcete být v kolektivu, kde se navzájem ženy pomlouvají, skupinkují, sama to nedělejte. Jednoduché a často velmi náročné. A když už se musíte svěřit, svěřte se prvně osobě, se kterou máte problém.

2. Spory si vyřešte vždy sama s konkrétní osobou. Konfliktům je v podstatě nemožné se vyhnout a jenom společnou komunikací je můžete vyřešit. Jestli je něco, co vás na někom štve, jako první to řekněte vždycky vy.

3. Nevěřte pomluvám. Lépe spíš důvěřujte, ale prověřujte. Slyšíte, jak se kolegyně o někom baví a ne zrovna hezky? Pokud vás to opravdu zajímá, požádejte pomlouvaného člověka o vysvětlení, můžete zjistit zajímavé informace a fakta. Příště se třeba do diskuze zapojíte s bohatšími informacemi, než mají ostatní.

4. Buďte otevřená a ne stereotypní. I když si přečtete, jaké všechny ženy jsou a nejsou, co vás určitě čeká, pomluvy, intriky, skupinkování, vůbec to tak nemusí být. V Czechitas jsme super parta, která si kryje záda, i když se občas kazí, co se dá.

5. Vždy mluvte o sobě a říkejte, co vy byste chtěla, neříkejte, co ostatní udělaly špatně. Chcete se spolehnout na domluvu, chcete mít jasno, že je/není vše v pohodě, chcete efektivitu, tak si pojďme rozdělit úkoly. Já k tomuto využívám koncept NVC (nenásilná komunikace).

6. Rozdělte si vztahy na pracovní a osobní. Pokud to aspoň trochu jde, zkuste rozlišovat mezi touto rovinou. Je škoda přenášet si pracovní konflikt do osobního života a naopak. Přece si můžete jít po práci sednout na víno, i když jste se nepohodly nad projektem.

7. Nenaznačujte, mluvte vždy na přímo a upřímně. Náznaky nechápe nikdo, otevřenost sice někdy může být nepříjemná, z dlouhodobého hlediska však vždycky nese více ovoce.

Každé z těchto pravidel používám v práci i osobním životě a zjišťuji, že to jde a funguje to. Zkuste to taky a potom se všem těm článkům a blogovým příspěvkům o ženském kolektivu budete jenom usmívat. Není to o tom, že Czechitas jsou jiný ženský kolektiv, všechno je jen o přístupu.