Zorganizujte si pátek

Zorganizujte si pátek Zdroj: shutterstock.com

5 věcí, které udělejte v práci ještě v pátek. Budete mít klidné pondělí!

Také v pátek prcháte z práce rychlostí blesku? Rychle vypnout počítač, dva loky studené kávy a ať už jste pryč? Ještě chvilku zpomalte a věnujte půlhodinku shrnutí celého týdne, které vám pomůže mít klidný víkend a pohodové pondělí.

Cítíme to tak všichni. Pátek je většinou den, kdy se nám nechce nic nového začínat, velmi často v práci chybí polovina kolegů, a proto ani není vhodný čas pro týmovou práci, kreativní porady nebo důležitá rozhodnutí v náročných projektech. Z hlediska timemanagementu a osobní efektivity bychom se dle psychologů zabývajících se kariérním poradenstvím měli v pátek věnovat drobnějším úkolům, menším nedodělkům a uzavírat týden celkovým shrnutím. Vezměte si do ruky svůj diář, poznámkový blok nebo udělejte místo na své nástěnce a začněte.

1. Uzavřít, co půjde

I když zůstane většina úkolů nedokončená, zkuste je uzavřít v rámci vašich možností. Napište kolegům, kde jste u projektu skončili, co je splněno a co bude ještě potřeba. Vyřiďte drobné emaily s menší důležitostí a tím získáte přehled, co vám zbylo.

Pokračování 2 / 5

2. Zhodnotit týden

Zhodnocení celého pracovního týdne na jeho konci vám dodá klid i perspektivu toho, jak se vám v něm vlastně dařilo. Zároveň bude start následujícího týdne o mnoho jednodušší. Nechte si v pátek v diáři volné místo, kam si napíšete dva důležité sloupce. Do jednoho napište, co se vám ten týden povedlo, a do druhého, co nepovedlo. Získáte tak přehled o úspěšnosti týdne. Sami pak uvidíte, na čem další týden zapracovat.

Pokračování 3 / 5

3. Nezapomínat na motivaci

Motivace má být vidět. Máte-li rádi barvy, sáhněte po té výraznější a napište si, za co jste na sebe v uplynulém týdnu pyšní a čím jste si udělali radost – motivace je vzácná věc a je potřeba ji pravidelně doplňovat. Koho na barvy neužije, stačí heslovitě, ale alespoň dvakrát podtrhnout. Slova jako "moje skvělá prezentace, pravidelně cvičím..." vás nakopnou k další činnosti.

Pokračování 4 / 5

4. Určit si priority na další týden

Stanovte si tři velké cíle, kterých chcete příští týden v práci dosáhnout. Díky tomu tak budete už v pondělí vědět, co je pro vás prioritou a budete tomu moci přizpůsobit program celého týdne. Nejen pracovní úkoly, ale i vaše životní role, které chcete další týden zastat, byste si měli promyslet. Kolik času a jaký den je potřeba více věnovat rodině, koníčkům nebo sportu.

Pokračování 5 / 5

5. Vypnout a relaxovat

Jakmile máte hotovo, v klidu zavřete počítač a odpočívejte s klidným svědomím a čistou hlavou. V pondělí ráno jen otevřete svůj diář, zkoukněte poznámky na nástěnce a odstartujte týden v klidu a pohodě. Díky pátečnímu shrnutí budete v pondělí vědět, co je pro vás prioritou.