strava

strava Zdroj: Profimedia.cz

...
Bramborová hnízda s vejci
.
Mandle jsou zdrojem energie.
strava
8
Fotogalerie

Vyznejte se v béčkách: Vitamín B je zdrojem nekonečné energie

Pro správný životní drive a pořádné sportovní výsledky jsou zásadní vitamíny skupiny B. Velmi často se však stává, že jsou v našem těle nedostatkovým zbožím. Načerpejte zásoby ze živočišných i rostlinných zdrojů. Poradíme vám kolik a čeho jíst.

Čím aktivnější jste, tím více vitamínů skupiny B potřebujete. Tyto prvky jsou totiž nezbytné pro metabolismus, tedy pro přeměnu jídla na energii, okysličování těla i produkci červených krvinek, které umožňují svalům fungovat. Pokud však během cvičení v rámci diety vyřadíte z jídelníčku například maso a mléčné výrobky, anebo snížíte množství obilovinných sacharidů, pak přijdete o tři největší zdroje vitamínů B a je tu velká šance, že jich vaše tělo nebude mít dost. A to nechce nikdo.

TIP NA VIDEO: Ničí horká voda vitamin C?

Nízké hodnoty některých béček totiž negativně ovlivňují výkonnost. Cvičení je proto vždy nutné kompenzovat vyváženou stravou. Že nevíte, na které potraviny obsahující vitamíny B se zaměřit? Stačí mrknout do našeho přehledu. Některé konzumujete takřka denně a ani o tom možná nevíte.

Článek pokračuje na další stránce. >>>

Pokračování 2 / 4

B2 (Riboflavin)

Tento vitamín je obsažený v mandlích, řeckém jogurtu, bílých žampionech, vejcích, nebo například růžičkové kapustě. Rozkládá sacharidy, proteiny a tuky a slouží jako palivo pro tělo. „Tedy na to, co vám dává při cvičení energii,“ vysvětluje newyorská dietoložka Nicole Lund. To je důležité pro všechny, ale obzvlášť pro ženy, které pravidelně cvičí. Právě ty totiž potřebují přes den více energie, proto by si měly hladinu vitamínu B2 hlídat pozorněji. Doporučená denní dávka je 1,6 mg.

Mandle jsou zdrojem energie.
Mandle jsou zdrojem energie. | Zdroj: Pexels

Pokračování 3 / 4

B6 (Pyridoxin)

Najdeme ho ve vlašských ořeších, drůbeži, slunečnicových semínkách, banánech, čočce a tučných rybách typu losos. Účastní se přeměny jídla v energii stejně jako riboflavin, navíc pomáhá svalovým vláknům se stahováním, které je podmínkou pro jakýkoli pohyb. Dále se podílí na produkci hormonů melatoninu a serotoninu, které zlepšují spánek a náladu. Aktivní ženy by měly během dne přijmout asi 1,5 až 2,3 mg vitamínu B6 .

strava
strava | Zdroj: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 4

B12 (Kobalamin)

Pokud jíte maso, můžete být v klidu. Denní dávka B 12 činí pouhých asi 2,4 µg (mikrogramu) a s přehledem ji načerpáte z jednoho oběda. Zpozornět by však měli vegetariáni a vegani, kteří mají ve většině případů kobalaminu nedostatek. V takovém případě může být řešením sója, obohacené cereálie, nutriční kvasnice nebo speciální doplňky stravy.

strava
strava | Zdroj: Profimedia.cz

Více rad a tipů ohledně stravy a zdravého životního stylu najdete v novém vydání časopisu Dieta. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: časopis Dieta