Retro biják: Slunce, seno

Retro biják: Slunce, seno Zdroj: Archiv/PR

Retro biják: Vrchní, prchni!
Retro biják: Čtyři vraždy stačí, drahoušku
...
Jan Gemrot: Nové horizonty
Jan Gemrot: Nové horizonty
14
Fotogalerie

Zpomalte & pobavte se: 3 tipy na výstavy v Praze, které stojí za vidění

S výstavami je to někdy těžké. Člověk má pocit, že na ně může zajít kdykoliv, a tak jejich návštěvu odkládá a odkládá, až je prošvihne. Ale skvělé zážitky je škoda prokrastinovat. Proto si je tentokrát zkuste naplánovat, podobně jako si plánujete kino, divadlo nebo výlet. Máme pro vás tipy na tři skvělé výstavy v Praze, které za to stojí.

Retro biják 60.–90. let

Po úspěšné a rozsáhlé výstavě Retro, která se konala do minulého roku v Národním muzeu v Praze, je tu Retro biják 60.–90. let, který na ní volně navazuje. Jak název napovídá, tentokrát půjde o kostýmy a rekvizity filmové, které známe z populárních českých komedií té doby. Pokud milujete filmy jako Jak utopit doktora Mráčka, Adéla ještě nevečeřela, Vrchní, Prchni!, Holky z porcelánu, Básníky a podobné, nenechte si to ujít. Celkem půjde o více než dvě stovky kostýmů (většina z nich nikdy nebyla veřejnosti ukázána) ze sedmdesátky snímků, které najdete na čtyřech patrech Tančícího domu. Retro biják je největší filmovou výstavou od roku 1987 a je také skvělou příležitostí vzít do Prahy na výlet rodiče nebo prarodiče.

Retro biják: Čtyři vraždy stačí, drahoušku
Retro biják: Čtyři vraždy stačí, drahoušku | Zdroj: Archiv/PR

Kde: Galerie Tančící dům, Jiráskovo náměstí 6, Praha 2

Dokdy: 14. října 2018

Jan Gemrot: Nové horizonty

Dáváte-li přednost klasické olejomalbě v moderním umění, zajděte si na výstavu předního českého umělce mladé generace Jana Gemrota. Pojmenoval ji Nové horizonty a skrze své obrazy vás přenese do trochu jiné reality, znepokojivé a nestálé jako moře (to je také jedním hlavních motivů jeho výstavy), která odráží hlubiny lidského podvědomí i relativitu současného světa. Jestli vám to bude evokovat Kafku nebo výjevy z filmů Davida Lynche, pak je to naprosto v pořádku.

Jan Gemrot: Nové horizonty
Jan Gemrot: Nové horizonty | Zdroj: Archiv/PR

Kde: Galerie Pro Arte, Tržiště 13, Praha 1

Dokdy: 30. 6. 2018

Eva Sakuma: Blízkost vzdáleného

Další tip na současnou moderní malbu, ale úplně z jiného soudku. Pokud mají obrazy Jana Gemrota znepokojovat, pak díla Evy Sakumy, absolventky pražské UmPrum dokážou pravý opak. Mají zvláštní meditativní charakter a působí nedořčeně až snově, jako byste nahlížela přes záclonu do tajemné zahrady. Co se asi v ní odehrává? Pokud máte pocit, že potřebujete vnitřně zpomalit, na výstavě Blízkost vzdáleného se vám to podaří.

Eva Sakuma: Černý paraván
Eva Sakuma: Černý paraván | Zdroj: Archiv/PR

Kde: praguekabinet, Platnéřská 13, Praha 1

Dokdy: 20. 6. 2018