...

... Zdroj: profimedia.cz

Jeskyňka, Borůvka, Píšťalka. Co dělají dnes lásky básníka Štěpánka?

Oblíbené komedie o Básnících vás od roku 1982 na obrazovkách jistě neminuly. Štěpán Šafránek, kterého ve všech dílech ztvárňoval Pavel Kříž, měl za čtyřiatřicet let od natočení prvního dílu celkem šest filmových lásek. Co se stalo s Borůvkou, Veverkou, Jeskyňkou nebo Píšťalkou?

Borůvka – Miroslava Šafránková (59)

1982: Jak svět přichází o básníky

Jestli vám Borůvka z prvního dílu Básníků někoho připomíná, nedivte se. Je to totiž mladší sestra legendární Popelky Libušky Šafránkové. I Miroslavu čekala slibná herecká kariéra, nakonec ale vše dopadlo jinak. V roce 1982 excelovala v roli Borůvky, která je divácky nejoblíbenější láskou Štěpánka Šafránka, pak si ale na dlouhých deset let dala od hraní pauzu. Až v roce 1992 se znovu začala objevovat na televizních obrazovkách, a to v roli Arabely v pokračování Arabela se vrací. V polovině devadesátých let se ale Miroslava provdala do Německa a s herectvím jednou provždy sekla. Vystudovala ekonomii v Mainzu a dala se na podnikání – založila dvě tiskové a mediální agentury Kapa a Kirké. Vrátit se zpátky před kamery nikdy netoužila.

...
... | Zdroj: profimedia.cz

Jeskyňka – Adriana Romanová-Tarábková (51)

1984: Jak básníci přicházejí o iluze

Také představitelka Jeskyňky Adriana Romanová-Tarábková se herectví už dávno nevěnuje. Role blonďaté sestřičky byla v roce 1984 její první zásadní, poté si zahrála ještě například ve filmech Kačenka a zase ta strašidla nebo Šípková Růženka. Hereckou kariéru ukončila opět s Básníky, a to v roce 1993 v díle Konec básníků v Čechách, kde se objevila v epizodní roli. Ačkoliv se přes dvacet let hraní nevěnuje, dopisy od fanoušků jí chodí dodnes. Ani tak ale nestojí o to se k herectví vrátit. Před několika lety dokonce dostala nabídku od slovenské televize zahrát si v jedenáctidílném seriálu, když si ale představila mediální humbuk kolem, raději odmítla. Dnes v Bratislavě vlastní firmu na obalové materiály.

...
... | Zdroj: profimedia.cz

Píšťalka – Eva Vejmělková (49)

1987: Jak básníkům chutná život

Modrooká dlouhovlasá blondýnka byla idolem nejen Štěpána, ale i stovek mužů v celé republice. Eva Vejmělková svoji hereckou kariéru odstartovala ve filmu Fontána pre Zuzanu a už o dva roky později se objevila v roli Píšťalky ve třetím dílu Básníků nazvaném Jak básníkům chutná život. Vejmělkové tím ale herecká kariéra neskončila a ve filmech se sem tam objevuje dodnes. V pohádce Kačenka a zase ta strašidla se dokonce setkala se svojí „sokyní“ Jeskyňkou. Do paměti televizních diváků se zapsala také seriálem Chlapci a chlapi a dvěma volnými pokračováními Fontány pre Zuzanu. V roce 2000 se pak v Las Vegas provdala za svého osudového muže Dušana Rapoše a o pár měsíců později se začala věnovat mateřství, které dlouho odkládala. S rodinou několik let žili v zahraničí, nyní si užívají rodinného života v Havířově, kde bydlí i Vejmělkové rodina. Herečka se ve filmech objevuje střídmě a říká, že je pro ni důležitější být dobrou mámou než vystresovanou a frustrovanou stárnoucí herečkou.

...
... | Zdroj: profimedia.cz

Popelka – Tereza Brodská (49)

1993: Konec básníků v Čechách

Tereza Brodská byla jedinou z lásek Štěpána Šafránka, která se objevila hned ve třech dílech Básníků. Poprvé si coby lékárnice Ute alias Popelka zahrála v roce 1993 v dílu s názvem Konec básníků v Čechách, o jedenáct let později v dílu Jak básníci neztrácejí naději a naposledy v roce 2016 v zatím posledním díle Jak básníci čekají na zázrak. S herectvím měla Tereza Brodská bohaté zkušenosti už před Básníky a zůstala mu věrná dodnes. Krom filmů jako Všichni moji blízcí, Doktor od jezera hrochů nebo Má je pomsta, za nějž získala Zlatého lva za vedlejší roli, účinkovala Brodská v řadě seriálů. Vidět jste ji mohla v seriálech Dokonalý svět, Nevinné lži a hlavně v divácky velmi oblíbené Ulici.

...
... | Zdroj: profimedia.cz

Veverka – Michaela Badinková (39)

2004: Jak básníci neztrácejí naději

I pro herečku Michaelu Badinkovou byla role v Básnících průlomová. Zahrála si Veverku Zrzečku v dílu Jak básníci neztrácejí naději a byla to právě ona, kdo Štěpánkovi porodil potomka. Filmů od té doby na jejím kontě příliš nepřibylo, zato se ale uchytila v seriálech. Pravidelně byla k vidění v seriálu Ulice a dodnes se objevuje na obrazovkách v Ordinaci v růžové zahradě. Michaela ale měla i období, kdy váhala a rozhodovala se, zda má v hraní vůbec pokračovat. Tyto chvíle přišly po narození jejích dvou dcer, kdy s herectvím chtěla úplně praštit. Nakonec ale změnila názor, a tak je v televizi k vidění i v současnosti. Zajímavostí je, že Michaela Badinková se v Básnících před kamerou setkala s Terezou Brodskou, se kterou později hrála i v Ulici.

...
... | Zdroj: profimedia.cz

Zlatá rybička – Linda Rybová (42)

2016: Jak básníci čekají na zázrak

Poslední díl básníků pod názvem Jak básníci čekají na zázrak vznikl teprve před dvěma lety a Štěpánkovu poslední lásku Zlatou rybičku si zahrála zkušená herečka Linda Rybová. Ta už v minulosti zazářila v celovečerních filmech jako Kytice nebo Tmavomodrý svět a po natočení Básníků si zahrála v komedii Bikeři. Na obrazovkách se pravidelně objevuje v seriálu Ohnivé kuře a spolu s Kateřinou Winterovou natočila také televizní pořad Herbář, který se věnuje bylinkám. Jejím životním partnerem je David Prachař, s nímž má tři děti.

...
... | Zdroj: profimedia.cz