...

... Zdroj: iStock.com

Jak pro sebe získat čas, když žádný nemáte?

Víme to všichni. Chtěli bychom zpomalit a mít víc času pro to, co je doopravdy důležité, pro skutečný život. Ale když se o to pokusíme, zjistíme, že zpomalit je těžší než zrychlit.

Mám v duchu takový seznam věcí, které ráda dělám a jsou pro mě důležité. Akorát že je ve skutečnosti nikdy nedělám, protože na ně nemám čas. Patří k nim například: pletení (jehlice jsem naposledy držela v rukou před pár lety), ježdění na in-line bruslích (naposledy na půl hodiny loni v létě), čtení básní, malování akvarelů, dlouhé procházky (naposled už ani nevím kdy).

Vždycky si představuju, že do některé z těchto milovaných relaxačních činností se pustím, až budu mít víc volného času. Třeba o pololetních prázdninách, až děti odjedou na lyže. Nebo na Velikonoce. Teď nejnověji upínám nadějné zraky k prodlouženým víkendům okolo prvního máje a osmého května. Třepotají se na mém duševním obzoru jako fata morgána a sním o tom, že během nich se budu věnovat sama sobě a všemu, co s tím souvisí.

Jenže moje realističtější já už předem tuší, jak to zase dopadne. Během těch báječných dnů volna totiž neemigruju na žádný opuštěný ostrov. Jsou běžnou součástí mého normálního života. Takže s pravděpodobností blížící se jistotě se během nich zase, tak jako pokaždé, vynoří spousta naléhavých úkolů, které se musejí udělat hned teď. Dopsat tamten článek. A ještě jeden článek. Zajet do IKEA, protože ten starý koš na prádlo a sušák se už vážně rozpadají.

Trochu doma uklidit, protože na ty nánosy mastného prachu na poličkách v kuchyni se už vážně nedá koukat. Vyzkoušet Betynku z biologie a pomoct Róze s angličtinou, protože se bude blížit závěrečná klasifikace. Možná (konečně) uklidit zimní boty a kabáty, aby nepřekážely v předsíni. A tak dále. Zkrátka, volné dny, které se předtím zdály jako nedozírná oáza svobody, se rozpadnou mezi desítky neodkladných drobností, které jindy nestíhám. Jak praví jeden z pověstných Parkinsonových zákonů: „Práce se rozpíná tak, aby vyplnila veškerý čas dostupný k jejímu dokončení.“

A na konci takového prodlouženého víkendu, kdy jsem zase stihla jenom nejnaléhavější povinnosti, si říkám: „Kdy už konečně začnu doopravdy žít? Kdy přestanu odkládat ty věci, o kterých si říkám, že jsou pro mě tak důležité, na příští víkend, na prázdniny, na někdy?“

Křeček v poklusu

Žít v rychlém tempu a hodně toho stíhat je opojné. Problém nastává, když vám dojde, že to nejste vy, kdo určuje tempo a směr, ale že jen zoufale stíháte peloton a snažíte se nezůstat moc pozadu. Ve finále si pak začnete připadat jako křeček zběsile šlapající v roztočeném kolečku, až na to, že na rozdíl od toho křečka ještě vláčíte na zádech těžký batoh. Nejhorší totiž je, když vedete hektický život ne proto, že to tak sami chcete, ale protože se snažíte vyhovět všem skutečným i domnělým požadavkům svého okolí, od svého šéfa přes družinářku svého dítěte (kvůli které doma po nocích šijete kostým berušky) po kamarádku své matky, která prý přivezla z venkova báječná domácí vajíčka a musíte si pro ně dojít, protože jsou skvělá a zdravá a OD SLEPICE. (A očekává, že si pro ně přijdete osobně nejlépe ve středu ve čtyři odpoledne, protože to už jste určitě doma z práce a nemáte co dělat, no ne?)

Z toho také vyplývá, že zpomalení ve vašem životě nikdy nestane jen tak samo od sebe. Vaše okolí si stále bude nárokovat váš čas a energii přinejmenším stejně jako doposud. Zvolnit můžete jen tehdy, pokud se k tomu sami rozhodnete a vědomě uděláte určité změny. Jaké máte možnosti?

Dopřejte si inspirativní setkání s Mojí psychologií a jejími hosty z řad psychoterapeutů, koučů a dalších odborníků. Sejděte se s námi na semináři Back to Spirit, kde si společně budeme klást otázku: „Jak ve svém hektickém životě najít cestu zpátky k sobě?“ A možná, že tam najdete i svou vlastní odpověď. Těšíme se na vás 14. června v Art Restaurant Mánes. Více informací o programu a našich hostech najdete na sousední straně a na www.backtospirit.cz

ZPOMALTE S MOJÍ PSYCHOLOGIÍ

Celý článek najdete v aktuálním čísle časopisu Moje psychologie. Objednat si ho můžete i přes sms. Jak?

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

PSYCHOLOGIE1805W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PSYCHOLOGIE1805W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.

.
. | Zdroj: Anna Kovačič (archiv Mojí psychologie)

Dopřejte si “pomalé” odpoledne s Mojí psychologií, přestaňte soutěžit a plnit očekávání okolí a inspirujte se, jak můžete se svým časem nakládat jinak. Možná zjistíte, že spoustu věcí, které “musíte” dělat, děláte jen proto, že si myslíte, že to od vás někdo jiný čeká. Začněte žít pomaleji a podle svého.

Více informací o programu a vstupenkách najdete zde.