Žampiony známé neznámé. Ochutnejte je jinak!

9. února 2017
  • Jsou tak dostupné, že je ani nesušíme do zásoby. Mají ale své varianty od běžné bílé po aromatickou hnědou. Podívejme se jim pod kloboučky.

    Žampionové paštičky

    8 kusů, příprava: 45 minut

    Suroviny: 150 g listového těsta, 1 vejce, 1 kuřecí prso, 70 g žampionů, 1 malá cibule, 2 lžíce másla, 1 lžíce cidru, sůl a pepř, petrželka na ozdobu

    Na krém: 60 g másla, 40 g hladké mouky, 480 ml polotučného mléka, 75 ml cidru, muškátový oříšek, tymián

    Listové těsto rozválejte a vykrájejte z něj 16 stejně velkých kruhů. V polovině z nich vykrájejte ještě vnitřní kroužky, vzniknou tak „obruče“. Kruhy vcelku potřete rozšlehaným vejcem, na něj dejte obruč a potřete i tu. Dejte do mrazáku.

    Troubu zapněte na 200 °C. Paštičky pečte na plechu vyloženém pečicím papírem 8 minut dozlatova. Mezitím připravte náplň. Maso nakrájejte na malinké kousky, cibuli najemno. V hrnci rozehřejte máslo a zpěňte cibuli. Přidejte maso a restujte asi 6 minut dozlatova. Osolte a opepřete.

    Pak přidejte pokrájené houby a ještě chvíli restujte. Podlijte cidrem a nechte zredukovat. Připravte krém. Máslo rozpusťte, zaprašte hladkou moukou a usmažte bledou jíšku.

    Postupně metlou zašlehejte mléko a pak i cider. Dochuťte oříškem a tymiánem a nechte probublávat do zhoustnutí. Upečené paštičky plňte střídavě houbovo-masovou směsí a bešamelem. Posypte petrželkou. 

    PaštičkyPaštičkyAutor: Profimedia

  • Treska s žampiony ve slanině

    4 porce, příprava: 40 minut

    Suroviny: 4 filé z tresky, sůl a pepř, sladká paprika, olivový olej, 200 g plátkové slaniny, 1 malá cibule, 5–6 stroužků česneku, 200 ml smetany ke šlehání 33%, 150 g krémových žampionů, 2 lžíce másla

    Tresku z obou stran osolte a zlehka opepřete a poprašte paprikou. Zabalte ji do plátků slaniny a převažte provázkem. Na olivovém oleji z obou stran opečte dozlatova.

    Mezitím v jiné pánvi rozehřejte olej a nechte zesklovatět jemně nasekanou cibulku. Přidejte utřený česnek a rovněž zpěňte. Zalijte smetanou a nechte zredukovat na hustou omáčku.

    Žampiony nakrájejte na plátky a opečte dozlatova na rozpuštěném másle. Rybu podávejte s omáčkou a žampiony.

    Náš tip: Místo žampionů použijte libovolné lesní houby. Použít můžete i sušené – zalije je vroucí vodou, nechte nabobtnat a nechte osušit. Pak je opečte na másle.

    Treska se žampiony na slaniněTreska se žampiony na slaniněAutor: Profimedia

  • Žampionový chlebíček

    1 forma na biskupský chlebíček, příprava: 75 minut

    Suroviny: 500 g hnědých žampionů, 70 g másla, plocholistá petržel, tymián a rozmarýn, sůl a pepř, 200 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 3 vejce, 100 ml plnotučného mléka, 100 ml olivového oleje + na formu, 100 g parmazánu

    Troubu zapněte na 180 °C. Žampiony nakrájejte na kousky a na másle je opečte dohněda. Přidejte jemně nasekané bylinky. Nechte chladnout. Mouku prosejte s práškem do pečiva.

    Osolte a opepřete. Promíchejte s prošlehanými vejci. Pak přidejte mléko, olej, nastrouhaný parmazán a nakonec i opečené houby.

    Těsto nalijte do formy vytřené trochou oleje a pečte asi 45 minut dozlatova. Před krájením nechte zchladnout!

    Žampionový chlebíčekŽampionový chlebíčekAutor: Profimedia

  • Žampionový krém s krutony

    4 porce, příprava: 40 minut

    Suroviny: 250 g žampionů, 1 menší pórek, rostlinný olej, 2 bobkové listy, sůl a pepř, 200 g mascarpone, muškátový květ

    Noky a krutony: 50 g slaniny, 4 lžíce čerstvého sýru, 4 plátky toastového chleba, 75 g másla

    Žampiony nakrájejte na kousky, pórek na kolečka. V hrnci opečte na olivovém oleji. Zalijte 1 l vody nebo drůbežího vývaru. Přidejte bobkový list, sůl a pepř a vařte asi 10 minut doměkka.

    Bobkový list vyndejte a přidejte mascarpone. Ponorným mixérem rozmixujte dohladka. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým květem. Plátky slaniny nakrájejte, co nejjemněji to jde, a opečte nasucho na pánvi.

    Smíchejte s čerstvým sýrem. Z chleba okrájejte kůrku a nakrájejte na kostičky. K výpeku ze slaniny přidejte máslo a opečte krutony. Polévku podávejte s nokem čerstvého sýru a s krutony.

    Žampionový krém s krutony a sýrovým nokemŽampionový krém s krutony a sýrovým nokemAutor: Profimedia

     Článek připravil časopis F.O.O.D.

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy