Jsou tak dostupné, že je ani nesušíme do zásoby. Mají ale své varianty od běžné bílé po aromatickou hnědou. Podívejme se jim pod kloboučky.
Žampionové paštičky
8 kusů, příprava: 45 minut
Suroviny: 150 g listového těsta, 1 vejce, 1 kuřecí prso, 70 g žampionů, 1 malá cibule, 2 lžíce másla, 1 lžíce cidru, sůl a pepř, petrželka na ozdobu
Na krém: 60 g másla, 40 g hladké mouky, 480 ml polotučného mléka, 75 ml cidru, muškátový oříšek, tymián
Listové těsto rozválejte a vykrájejte z něj 16 stejně velkých kruhů. V polovině z nich vykrájejte ještě vnitřní kroužky, vzniknou tak „obruče“. Kruhy vcelku potřete rozšlehaným vejcem, na něj dejte obruč a potřete i tu. Dejte do mrazáku.
Troubu zapněte na 200 °C. Paštičky pečte na plechu vyloženém pečicím papírem 8 minut dozlatova. Mezitím připravte náplň. Maso nakrájejte na malinké kousky, cibuli najemno. V hrnci rozehřejte máslo a zpěňte cibuli. Přidejte maso a restujte asi 6 minut dozlatova. Osolte a opepřete.
Pak přidejte pokrájené houby a ještě chvíli restujte. Podlijte cidrem a nechte zredukovat. Připravte krém. Máslo rozpusťte, zaprašte hladkou moukou a usmažte bledou jíšku.
Postupně metlou zašlehejte mléko a pak i cider. Dochuťte oříškem a tymiánem a nechte probublávat do zhoustnutí. Upečené paštičky plňte střídavě houbovo-masovou směsí a bešamelem. Posypte petrželkou.