Žampiony známé neznámé. Ochutnejte je jinak!

Jsou tak dostupné, že je ani nesušíme do zásoby. Mají ale své varianty od běžné bílé po aromatickou hnědou. Podívejme se jim pod kloboučky.

Žampionové paštičky

8 kusů, příprava: 45 minut

Suroviny: 150 g listového těsta, 1 vejce, 1 kuřecí prso, 70 g žampionů, 1 malá cibule, 2 lžíce másla, 1 lžíce cidru, sůl a pepř, petrželka na ozdobu

Na krém: 60 g másla, 40 g hladké mouky, 480 ml polotučného mléka, 75 ml cidru, muškátový oříšek, tymián

Listové těsto rozválejte a vykrájejte z něj 16 stejně velkých kruhů. V polovině z nich vykrájejte ještě vnitřní kroužky, vzniknou tak „obruče“. Kruhy vcelku potřete rozšlehaným vejcem, na něj dejte obruč a potřete i tu. Dejte do mrazáku.

Troubu zapněte na 200 °C. Paštičky pečte na plechu vyloženém pečicím papírem 8 minut dozlatova. Mezitím připravte náplň. Maso nakrájejte na malinké kousky, cibuli najemno. V hrnci rozehřejte máslo a zpěňte cibuli. Přidejte maso a restujte asi 6 minut dozlatova. Osolte a opepřete.

Pak přidejte pokrájené houby a ještě chvíli restujte. Podlijte cidrem a nechte zredukovat. Připravte krém. Máslo rozpusťte, zaprašte hladkou moukou a usmažte bledou jíšku.

Postupně metlou zašlehejte mléko a pak i cider. Dochuťte oříškem a tymiánem a nechte probublávat do zhoustnutí. Upečené paštičky plňte střídavě houbovo-masovou směsí a bešamelem. Posypte petrželkou.

Paštičky