Žampiony známé neznámé. Ochutnejte je jinak!
Jsou tak dostupné, že je ani nesušíme do zásoby. Mají ale své varianty od běžné bílé po aromatickou hnědou. Podívejme se jim pod kloboučky.
Žampionové paštičky
8 kusů, příprava: 45 minut
Suroviny: 150 g listového těsta, 1 vejce, 1 kuřecí prso, 70 g žampionů, 1 malá cibule, 2 lžíce másla, 1 lžíce cidru, sůl a pepř, petrželka na ozdobu
Na krém: 60 g másla, 40 g hladké mouky, 480 ml polotučného mléka, 75 ml cidru, muškátový oříšek, tymián
Listové těsto rozválejte a vykrájejte z něj 16 stejně velkých kruhů. V polovině z nich vykrájejte ještě vnitřní kroužky, vzniknou tak „obruče“. Kruhy vcelku potřete rozšlehaným vejcem, na něj dejte obruč a potřete i tu. Dejte do mrazáku.
Troubu zapněte na 200 °C. Paštičky pečte na plechu vyloženém pečicím papírem 8 minut dozlatova. Mezitím připravte náplň. Maso nakrájejte na malinké kousky, cibuli najemno. V hrnci rozehřejte máslo a zpěňte cibuli. Přidejte maso a restujte asi 6 minut dozlatova. Osolte a opepřete.
Pak přidejte pokrájené houby a ještě chvíli restujte. Podlijte cidrem a nechte zredukovat. Připravte krém. Máslo rozpusťte, zaprašte hladkou moukou a usmažte bledou jíšku.
Postupně metlou zašlehejte mléko a pak i cider. Dochuťte oříškem a tymiánem a nechte probublávat do zhoustnutí. Upečené paštičky plňte střídavě houbovo-masovou směsí a bešamelem. Posypte petrželkou.
Pokračování 2 / 4
Treska s žampiony ve slanině
4 porce, příprava: 40 minut
Suroviny: 4 filé z tresky, sůl a pepř, sladká paprika, olivový olej, 200 g plátkové slaniny, 1 malá cibule, 5–6 stroužků česneku, 200 ml smetany ke šlehání 33%, 150 g krémových žampionů, 2 lžíce másla
Tresku z obou stran osolte a zlehka opepřete a poprašte paprikou. Zabalte ji do plátků slaniny a převažte provázkem. Na olivovém oleji z obou stran opečte dozlatova.
Mezitím v jiné pánvi rozehřejte olej a nechte zesklovatět jemně nasekanou cibulku. Přidejte utřený česnek a rovněž zpěňte. Zalijte smetanou a nechte zredukovat na hustou omáčku.
Žampiony nakrájejte na plátky a opečte dozlatova na rozpuštěném másle. Rybu podávejte s omáčkou a žampiony.
Náš tip: Místo žampionů použijte libovolné lesní houby. Použít můžete i sušené – zalije je vroucí vodou, nechte nabobtnat a nechte osušit. Pak je opečte na másle.
Pokračování 3 / 4
Žampionový chlebíček
1 forma na biskupský chlebíček, příprava: 75 minut
Suroviny: 500 g hnědých žampionů, 70 g másla, plocholistá petržel, tymián a rozmarýn, sůl a pepř, 200 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 3 vejce, 100 ml plnotučného mléka, 100 ml olivového oleje + na formu, 100 g parmazánu
Troubu zapněte na 180 °C. Žampiony nakrájejte na kousky a na másle je opečte dohněda. Přidejte jemně nasekané bylinky. Nechte chladnout. Mouku prosejte s práškem do pečiva.
Osolte a opepřete. Promíchejte s prošlehanými vejci. Pak přidejte mléko, olej, nastrouhaný parmazán a nakonec i opečené houby.
Těsto nalijte do formy vytřené trochou oleje a pečte asi 45 minut dozlatova. Před krájením nechte zchladnout!
Pokračování 4 / 4
Žampionový krém s krutony
4 porce, příprava: 40 minut
Suroviny: 250 g žampionů, 1 menší pórek, rostlinný olej, 2 bobkové listy, sůl a pepř, 200 g mascarpone, muškátový květ
Noky a krutony: 50 g slaniny, 4 lžíce čerstvého sýru, 4 plátky toastového chleba, 75 g másla
Žampiony nakrájejte na kousky, pórek na kolečka. V hrnci opečte na olivovém oleji. Zalijte 1 l vody nebo drůbežího vývaru. Přidejte bobkový list, sůl a pepř a vařte asi 10 minut doměkka.
Bobkový list vyndejte a přidejte mascarpone. Ponorným mixérem rozmixujte dohladka. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým květem. Plátky slaniny nakrájejte, co nejjemněji to jde, a opečte nasucho na pánvi.
Smíchejte s čerstvým sýrem. Z chleba okrájejte kůrku a nakrájejte na kostičky. K výpeku ze slaniny přidejte máslo a opečte krutony. Polévku podávejte s nokem čerstvého sýru a s krutony.