WITBIER
Bílé pivo (v Belgii biere blanche) je pšeničné s vysokým obsahem pšenice, někdy i s ovsem, často s přídavkem koření – pomerančová kůra, koriandr.
Co k němu: uzený losos, těstoviny, jarní zelenina, čerstvé sýry
PILSENER
Pivo plzeňského typu je světlé spodně kvašené pivo, které u nás pořád dominuje. Vyznačuje se střední až silnější hořkostí a chmelovou chutí.
Co k němu: guláše, vepřové koleno, šunka a uzeniny, mladší čedar či gouda
WEIZEN
Svrchně kvašené pivo s vysokým podílem sladované i nesladované pšenice, s intenzivní vůní, ovocnými tóny, silnějším řízem a nižší hořkostí.
Co k němu: lehké polévky, saláty, těstoviny, nepálivá asijská kuchyně (sushi), sýr gruyere
AMERICAN PALE ALE
Ale na americký způsob je většinou silně aromatické (květinové, ovocné, citrusové tóny), střední hořkost s chutí pryskyřičnatých chmelů.
Co k němu: restované či grilované maso, jablečné (a vůbec ovocné) koláče, středně starý čedar
VIENNA LAGER
Měděně zbarvené pivo střední plnosti, sladově nasládlé. Slad dodává kromě vůně i mírně „připálenou“ chuť, hořkost výraznější, chmelové aroma spíše potlačeno.
Co k němu: pikantní drůbež, mexická kuchyně, pikantní uzeniny, vyzrálý ementál
BOCK
Silný ležák německého původu může být ve více barevných variacích podle použitého sladu, silněji i méně chmelené, historicky spjaté s křesťanskými svátky.
Co k němu: grilované vepřové i drůbež, klobásy, pikantní tortilly, vyzrálejší švýcarské sýry
PORTER
Tmavé, chuťově vyzrálé pivo, které existuje spodně i svrchně kvašené, silně chmelené a s vyšším obsahem alkoholu, podává se méně chlazené (okolo 13 °C).
Co k němu: tmavá dušená masa, grilované uzeniny, kachna, zimní zelenina, ořechy
STOUT
Tmavé pivo z praženého sladu, s charakteristicky hustou pěnou, často s ovocnější vůní po použitém chmelu. Lze podávat i v pokojové teplotě.
Co k němu: chilli con carne, pečené maso, ústřice, čokoládové dezerty, perník, gorgonzola
IMPERIAL STOUT
Velice tmavé pivo s vysokým obsahem alkoholu, sušší, s výrazným sladovým charakterem, s čokoládovými tóny i náznaky lesního ovoce.
Co k němu: hovězí steak, špagety se sýrem, čokoládové dezerty, sýry s modrou plísní