Velikonoce se blíží: Co takhle zkusit letos minimazance?
Péct o Velikonocích je hezká tradice. Zkuste ji letos inovovat. Místo jednoho mazance upečte několik malých, beránek může být z banánového těsta a koledníky uctěte sušenkami s čokoládovou polevou nebo whoopie koláčky s krémem. A dort s překvapením uvnitř? Ten udělá radost dětem i dospělým.
Minimazance
3 kusy
PŘÍPRAVA: 30 minut + 90 minut kynutí + 35 minut pečení
20 g čerstvého droždí
100 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
200 ml mléka
špetka soli
1 lžička citronové kůry
1 vejce + 1 na potření
100 g másla + pár kapek vanilkového extraktu
50 g plátků mandlí
50 g rozinek
Jak na to?
1. V misce rozdrobte droždí se lžičkou cukru. Přimíchejte lžíci mouky a polovinu vlažného mléka. Nechte na teplém místě asi 10 minut, než vzejde kvásek.
2. Mezitím prosejte zbylou mouku do větší mísy, přidejte cukr, sůl a citronovou kůru. Do mísy přelijte kvásek, zbytek mléka, vejce, rozpuštěné zchladlé máslo a vanilkový extrakt. Vařečkou, případně hákem v robotu zpracujte měkké těsto. S hnětením skončete ve chvíli, kdy se těsto přestane lepit ke stěnám mísy. Je-li příliš tuhé, můžete si pomoci několika lžícemi mléka, naopak řídké těsto zaprašte trochou mouky.
3. Zpracované těsto přendejte do čisté mísy vymazané olejem, přikryjte utěrkou a nechte nejméně hodinu kynout na teplém místě.
4. Velký plech vyložte pečicím papírem. Těsto ještě krátce prohněťte a zapracujte do něj většinu mandlí a všechny rozinky. Vytvořte 3 stejné bochníčky a přesuňte je na plech. Potřete rozšlehaným vejcem, posypte zbylými mandlemi a na vrcholu je nařízněte do kříže. Mazance nechte ještě půl hodiny kynout. Troubu zatím předehřejte na 190 °C.
5. Mazance pečte 10 minut, poté snižte teplotu na 170 °C a dopečte, asi 25 minut.
Co takhle upéci si netradiční mrkvové koláčky? Nebo beránka podle našeho osvědčeného receptu. To vše a mnohem více další, nejen velikonoční inspirace najdete v aktuální čísle časopisu F.O.O.D. K dostání právě teď na stáncích!
Tip: Vlastní vanilkový extrakt? Snadné. 500 ml vodky, 3 plné vanilkové lusky a pár dnů louhování.
Další recept na mazance najdete zde. Velikonoce jsou už za chvíli! Pokud chcete znát těsto na ten nejlepší velikonoční mazanec, uplést pomlázku nebo letos netradičně obarvit vajíčka, přečtěte si naše rady. Vše o Velikonocích, jejich tradicích a zvycích se dočtete ZDE >>>