Převaha podobných snímků na instagramu může znamenat, že dotyčný má sklony k depresím

Převaha podobných snímků na instagramu může znamenat, že dotyčný má sklony k depresím Zdroj: iStock.com

Vážné onemocnění a práce: Kdy vás může zaměstnavatel vyhodit?

Diagnóza s názvem rakovina bývá vždycky šok jak pro pacienta, tak pro jeho okolí. Ačkoliv díky pokrokům v medicíně je toto onemocnění čím dál tím lépe léčitelné, léčba bývá náročná nejen fyzicky, ale i psychicky. A to často znamená strach o práci. S podobným problémem se na redakci Mojí psychologie obrátila čtenářka Zdena.

Přednedávnem byla mému manželovi diagnostikována rakovina prostaty. Stěžoval si na bolesti zad, přisuzoval je ale každodennímu sezení v kanceláři. Časté močení zase odůvodňoval nachlazením. Snažila jsem se mu říct, že by to mohlo být něco vážnějšího, ale nikam s tím nešel. Teď se nemůže s rakovinou smířit a jen leží doma. Můžete mi poradit, jak mu mám pomoci? Bojím se, že přijde i o práci. (Zdena, 45 let.)

Odpovídá Barbora Pospíšilová, ředitelka úseku likvidace škod z D. A. S. právní ochrana.

Když je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným a zaměstnavateli to řádně doloží potvrzením od lékaře, vztahuje se na něj ustanovení zákoníku práce o zákazu výpovědi ze strany zaměstnavatele. Pokud by tak zaměstnavatel přesto učinil, je nezbytné sdělit písemně zaměstnavateli, že manžel trvá na svém dalším zaměstnávání a do 2 měsíců ode dne, kdy měl být pracovní poměr skončen, podat žalobu k soudu pro její neplatnost.

Lhůta je prekluzivní, tj. pokud byste žalobu nestihli podat včas, již se manžel nemůže svého práva u soudu dovolávat. Jestliže by manžel v prvních 14 dnech doby, kdy bude uznán dočasně práce neschopným, nedodržoval stanovený režim dočasně práce neschopného pojištěnce zdržování se v místě pobytu a dodržování doby a rozsahu vycházek dle zákona o nemocenském pojištění, pak by se na něj ochranné ustanovení zákoníku práce po tuto dobu nevztahovalo.