Zapečené artyčoky v rajčatové omáčce

Zapečené artyčoky v rajčatové omáčce Zdroj: Lucie Fenclová

V hlavní roli artyčoky: Vyzkoušejte je pečené i smažené!

Už starým Egypťanům a Římanům stálo za to dobývat lůžka neboli srdíčka artyčoku. Jsou nasládlá a přitom maličko nakyslá s chuťovou stopou příjemné hořkosti. Taky šťavnatá a křupavá. 

Dostat se k srdci artyčoku dá trochu práce. Je také třeba se smířit s tím, že většinu květu okrájíte a vyhodíte. Možná právě zdánlivě neefektivní využití artyčoku může za to, že se tenhle bodlák u nás zatím příliš neujal. Latinské pojmenování artyčoku Cynara cardunculus odkazuje k ostrovu Kinaros, kde měla kdysi žít krásná nymfa. Zakoukal se do ní sám Zeus, ale nejspíš si nebyl jistý v kramflecích, začal na ni žárlit a pro jistotu ji proměnil v artyčok, aby se jí už nikdy nedotkl žádný jiný muž.

Měkké srdíčko a jemné chmýří jsou schované za pevným brněním tuhých listů. Artyčok je zkrátka bodlák. Daří se mu hlavně ve Středomoří, kde ho Sicilané cíleně pěstují od 15. století, dobře totiž odhadli jeho ukrytý potenciál. Jako lahůdku artyčok vzýval už Jindřich VIII., dnes je velmi běžně na jídelníčcích nejen v Itálii a Řecku, ale i ve Francii. Tyhle bodláky se sklízejí ručně dvakrát do roka, na jaře a na podzim. U nás na ně nenarazíte sice v každém obchodě, ale leckde už je mají a byla by škoda to s nimi nezkusit.

OPEČENÉ ARTYČOKY S KRUTONY

4 porce

Příprava: 30 minut

Suroviny: 6–8 artyčoků, 1 citron, olivový olej, 1 bagety, 1 hrst hladkolisté petrželky, 1 hrst lískových ořechů, 1 chilli paprička, 2 lžíce kaparů a sůl

Postup:

1. Začněte přípravou artyčoků: Malým ostrým nožíkem okrájejte stonek a postupně kolem dokola otrhejte většinu listů. Místa po odkrájených listech opět očistěte nožíkem. Poté velkým ostrým nožem odkrojte vršek artyčoku asi ve třetině. Vydlabejte chmýří ze středu, artyčok potřete citronem a dejte do mísy se studenou vodou a kousky citronu.

2. Očištěné artyčoky pokrájejte na čtvrtiny a povařte 10 minut ve vroucí osolené vodě. Sceďte, zchlaďte, nechte okapat a opatrně osušte papírovou utěrkou.

3. V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje, artyčoky pomalu opečte ze všech stran, dopřejte jim na pánvi asi 8 minut. Přidejte bagetu natrhanou na kousky a opečte ji dozlatova. Ke konci pečení přidejte i nasekané lískové ořechy a nechte je asi minutu dvě opékat, aby chytily barvu.

4. Opečené artyčoky i krutony s ořechy rozdělte na talíře, osolte, posypejte nasekanou petrželkou, chilli papričkou a kapary.

Opečené artyčoky s krutony
Opečené artyčoky s krutony | Zdroj: Lucie Fenclová

SMAŽENÝ ARTYČOK SE SALSOU A MAJONÉZOU

4 porce

Příprava: 40 minut

Suroviny: 4 artyčoky, 1 citron, olej na smažení, maldonská vločková sůl k podávání

Bylinková salsa:

1 hrst hladkolisté petrželky, 1 hrst bazalky, 1 hrst máty, 1 stroužek česneku, 1 lžíce kaparů, 2 ančovičky, 1 hrst rozdrobené starší bagety, 150 ml olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 1 lžička dijonské hořčice a čerstvě mletý pepř

Majonéza:

4 lžíce majonézy, 1 lžička uzené papriky, 2 sušené chilli papričky

Postup:

1. Připravte salsu: Bylinky, kapary a ančovičky nasekejte, česnek utřete a vše promíchejte se zbytkem ingrediencí. Dochuťte pepřem a uložte do ledničky. Majonézu promíchejte s uzenou paprikou a nadrcenými chilli papričkami a také uložte do ledničky.

2. Očistěte artyčoky: malým ostrým nožíkem okrájejte stonek a postupně kolem dokola otrhejte asi polovinu listů. Místa po odkrájených listech opět očistěte nožíkem. Poté velkým ostrým nožem odkrojte vršek artyčoku asi ve třetině. Celý artyčok potřete rozpůleným citronem, aby nezačal tmavnout, a dejte do mísy se studenou vodou a pokrájenou druhou půlkou citronu.

3. Až budete mít očištěné všechny artyčoky, rozehřejte v hrnci olej – budete ho potřebovat tolik, aby byly artyčoky takřka celé ponořené. Artyčoky důkladně osušte a vložte do rozpáleného oleje. Smažte je tak dlouho, dokud konce lístků nezezlátnou, bude to trvat v závislosti na velikosti zeleniny asi 20 minut, během smažení artyčoky několikrát otočte, aby se opekly rovnoměrně. Zbylý olej odsajte papírovými utěrkami a artyčoky posypte vločkovou solí.

4. Servírujte s bylinkovou salsou a majonézou. Do omáček se namáčejí jednotlivé lístky, ty se odlamují rukou a jí se z nich jen spodní dužnatá část. Až sníte všechny lístky, zbavte se „chlupatého“ středu a snězte srdce artyčoku, které se ukrývá pod ním a je nejlepší.

Tip: Osmažený artyčok je jemný a křehký, proto mu dopřejte pikantnější doprovod. Ideální jsou výrazné omáčky, dipy a salsy. Nebojte se tedy přidat více česneku, ančovičky nebo chilli papričku.

Smažený artyčok se salsou a majonézou
Smažený artyčok se salsou a majonézou | Zdroj: Lucie Fenclová

ZAPEČENÉ ARTYČOKY V RAJČATOVÉ OMÁČCE

4 porce

Příprava: 40 minut

Suroviny: 6–8 artyčoků, 1 citron, olivový olej, 60 g parmazánu, 2 hrsti hladkolisté petrželky, 1 svazek tymiánu, 3 lžíce másla, kůra z 1 citronu, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 2 plechovky krájených rajčat, sůl a pepř

Postup:

1. Očistěte artyčoky: odkrojte stonek, otrhejte asi dvě třetiny listů, místa po odkrájených listech opět očistěte nožíkem. Poté velkým ostrým nožem odkrojte vršek artyčoku asi ve třetině a vydlabejte všechno chmýří uprostřed. Každý očištěný artyčok důkladně potřete citronem a dejte do mísy se studenou vodou a plátky citronu.

2. Artyčoky dejte do hrnce s osolenou vroucí vodu a vařte je 10 minut. Sceďte je a zchlaďte studenou vodou a nechte okapat.

3. Připravte náplň: Parmazán nastrouhejte, petrželku a většinu tymiánu nasekejte. Do mísy dejte i citronovou kůru, sůl, pepř a máslo, prsty hmotu promíchejte, udělejte „drobenku“ a tou naplňte artyčoky.

4. V prostorné pánvi, kterou lze dát do trouby, zpěňte na troše oleje nadrobno pokrájené šalotky, přidejte nasekaný česnek, krátce orestujte a vlijte krájená rajčata. Minutu či dvě povařte, dochuťte solí a pepřem, pak do rajčatového základu naskládejte naplněné artyčoky, přidejte zbylé snítky tymiánu a dejte na 10 minut zapéct do trouby vyhřáté na 160 °C.

Tip: Artyčoky si přímo koledují o naplnění. Sýr a bylinky jsou osvědčená kombinace, ale zkuste to i s masem nebo s ořechy.

Zapečené artyčoky v rajčatové omáčce
Zapečené artyčoky v rajčatové omáčce | Zdroj: Lucie Fenclová

Recepty vyšly v květnovém čísle magazínu F.O.O.D.!

Kupte si aktuální číslo přes sms:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

FOOD1805W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: FOOD1805W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900 Cena každé přijaté SMS je 49 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CN INVEST, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cninvest.cz, www.platmobilem.cz.