Slaný mangoldový koláč

Slaný mangoldový koláč Zdroj: istock.com

Lehkost Francie na vašem stole: Upečte si slaný mangoldový koláč!

Tenké křehké těsto brisée, hromada zeleniny a smetanově hebká chuť. Slané koláče ve francouzském stylu mají nezpochybnitelnou přísadu – šmrnc.

SLANÝ MANGOLDOVÝ KOLÁČ

Obdélníková forma asi 36 x 11 cm

Příprava: 20 minut + chlazení + 30 minut pečení

Suroviny:

300 g hladké mouky, na pomoučnění, 1/2 lžičky soli, 150 g studeného másla, 1 velké vejce, olivový olej, 1 velká červená paprika, 1 mangold, 1 šalotka, 2 vejce, 200 ml smetany 28%, 30 g mletých vlašských ořechů, 50 g tvrdého ovčího sýra, muškátový oříšek, sůl a pepř

Postup:

1. Mouku prosejte se solí, uprostřed udělejte důlek a nakrájejte do něj máslo. Prsty rychle vypracujte drobenku. Přidejte vejce a zpracujte tuhý hladký bochánek. Když se drolí, přidejte pár kapek vody. Těsto zabalte do fólie a uložte alespoň na 1 hodinu do ledničky.

2. Troubu rozehřejte na 180 °C, formu vytřete olivovým olejem. Kastrol zastříkněte olejem a nechte v něm zesklovatět jemně nakrájenou cibuli. Vmíchejte papriku nakrájenou na kousky a restujte ji 4 minuty. Mangold odmočte ve dřezu, osušte ho, vykrájejte stonky. Listy a stonky zvlášť nasekejte na kousky. Stonky asi 3 minuty restujte v kastrolu a teprve pak přidejte listy. Nechte je zavadnout a odstavte. Do rozšlehaných vajec vmíchejte smetanu, ořechy, sýr, ochuťte je muškátovým oříškem, solí a pepřem.

3. Těsto rozválejte na pomoučněné desce a přeneste je do formy. Rozložte na něj zeleninu, přelijte vejci a pečte, dokud náplň nezpevní, asi 30 minut.

Recept vyšel v březnovém vydání magazínu F.O.O.D.