Regeneraci po tréninku ovlivňuje samotné cvičení. Víte jak si udělat dobře?

Regeneraci po tréninku ovlivňuje samotné cvičení. Víte jak si udělat dobře? Zdroj: Shutterstock

Trenér radí: Jak být fit po fitku?

Nechcete se po cvičení cítit jako zmlácená? Přinášíme vám několik tipů, kterými si po cvičení ulevují odborníci.

Trénink

Regeneraci po tréninku ovlivňuje v první řadě trénink samotný.

Soustřeďte se na základní cviky, ze kterých budete mít největší užitek. Trénujte tvrdě, ale jen těsně pod hranici selhání.

Vynechejte kulturistické techniky jako shazované série nebo vynucená opakování, které působí velkou únavu.

Strava

Abyste mohli tvrdě trénovat, musíte mít dostatečný příjem energie. Zjistěte si, kolik jí vzhledem ke svému cíli potřebujete, a dodržte to.

Čerpejte hlavně z čerstvých surovin. Sladkosti, alkohol a další junk zkrouhněte do 20% celkového příjmu. Dostatek proteinů je základ, ale ne zázrak. Nebojte se tuků ani sacharidů, nejsou tak špatné, jak se o nich říká. Půl kila zeleniny a ovoce je standard. Jestli s nimi máte problém, smoothie koktejly budou vaším skvělým přítelem.

A co pít? Čistou vodu. Ideálně opravdu kvalitní balenou vodu. Ta z kohoutku je ale taky fér.

Doplňky stravy

Zkuste adaptogeny, jako je rozchodnice růžová, ašvaganda nebo schizandra čínská. Chutnají hůř než cokoli, co jste kdy ochutnali, ale snižují únavu, posilují imunitní systém, zlepšují koncentraci a tisíc dalších věcí.

Spánek

Zlatý standard je někde mezi 6–8 hodinami. Kromě doby vás zajímá i kvalita spánku, takže v posteli nesledujte seriály a nepijte stimulační nápoje. Zařiďte si maximální ticho a temno. Když bydlíte v rušné čtvrti, pořiďte si špunty do uší a masku na spaní.

Změní vám život.

Chůze

Chůze působí jako aktivní svalová pumpa a stimuluje tak lymfatický systém k vylučování toxinů. Díky tomu urychluje regeneraci a jako bonus si pročistíte hlavu. Pusťte si hudbu nebo zavolejte babičce. Schválně, kdy jste s ní mluvili naposledy? Hm?

Horká koupel

Přidejte hořkou epsomskou sůl a 20 minut se jen tak válejte. Hořčík obsažený v soli se vstřebává přes kůži, takže doplníte jeho zásoby po zátěži a uvolníte svaly.

Kontrastní sprchy

Není to žádná zázračná metoda, ale je jednoduchá a všem dostupná. Stačí vám jenom sprcha a platit účty za teplou vodu. Prokazatelně to snižuje bolest svalů po zátěži a působí to relaxačně: střídejte 30 sekund studené vody se 2 minutami teplé a třikrát zopakujte.

Sauna

Jednou až dvakrát týdně se běžte na 15 minut vyhřát do sauny.

Stimulujete tak krevní oběh, odplavíte z těla toxiny, uvolníte svaly a zlepšíte kvalitu spánku.

Když chcete výsledky, trénink, strava a kvalitní spánek musí být dlouhodobou a každodenní záležitostí. Kontrastní sprchy a chůzi můžete praktikovat každý den. Koupel nebo sauna stačí jednou až dvakrát týdně.

Absolvent Fakulty tělesné výchovy a sportu, působící ve Fitness Kotva. Zaměřuje se na tvarování těla, rozvoj síly i mobility a na nácvik správných pohybových vzorců, využívaných v každodenním životě. Jeho zásadou je, aby tělo fungovalo stejně dobře, jako vypadá.

Marek Janda

Článek připravil časopis ForMEN.