Má posilování smysl?

Má posilování smysl? Zdroj: Shutterstock

Posilování ve fitku dokáže povzbudit metabolismus až na 38 hodin.
2
Fotogalerie

Super křivky z posilovny: Jak co nejrychleji spalovat kalorie!

Cvičení v posilovně je opředeno několika mýty, třeba že rozšiřuje postavu nebo při něm málo spalujete. Skutečnost je ale jiná – a permanentka do fitka vám při hubnutí může pomoct víc, než byste tušila. 

Mýtus č. 1 - Spálíte málo kalorií

Když se vracíte v potu tváře z běžeckého oválu, možná máte pocit, že jste právě vypotili mnohem víc kalorií než za stejnou dobu na posilovacích strojích. Proto mívalo kardio pověst toho nejúčinnějšího způsobu spalování.

Ve skutečnosti ale můžou činky sehrát při hubnutí podstatně větší roli, než se dosud soudilo.

Podle jedné americké studie můžete při osmiminutovém posilování spálit 665–965 kJ, což je stejný počet, který byste za tuto dobu vydali při rychlém běhu. Posilovací kruhový trénink prospěje vašemu zdraví podobně jako kardio cvičení a navíc posílíte své svalstvo, čímž vlastně ušetříte čas.

Dokonce i jednoduchá posilovací sestava zaměřená na největší svaly v těle dokáže povzbudit váš metabolismus na dalších 39 hodin, takže rychlejší spalování pokračuje ještě dlouho poté, co jste opustili fitness centrum.

Pokračování 2 / 5

Mýtus č. 2 - O tuku to není

Posilování je při boji s tukovými polštářky velice účinné. Když budete třikrát týdně cvičit na posilovacích strojích, anebo se budete třikrát týdně věnovat kardio cvičení, zhubnete pravděpodobně obdobný počet kilogramů.

Nedávná americká studie prokázala, že se její účastníci oběma těmito způsoby zbavili zhruba 13 kilogramů. V čem však spočíval rozdíl, byl podíl shozeného tuku.

Posilování ve fitku dokáže povzbudit metabolismus až na 38 hodin.
Posilování ve fitku dokáže povzbudit metabolismus až na 38 hodin. | Zdroj: shutterstock

Ve skupině posilujících byl úbytek tuku o 8 % vyšší než u těch, kteří se věnovali kardio cvičení. Každý 1,5 kilogramu svalu, který naberete, spálí 500 kJ denně navíc. Ve výsledku se takto můžete zbavit až 5 kilogramů tuku za rok.

Pokračování 3 / 5

Mýtus č. 3 - Na srdce jen kardio

Ano, aerobní cvičení srdci prospívá, ale svou roli může sehrát i posilování. Vědci z University of Michigan zjistili, že lidé, kteří zamířili třikrát týdně do posilovny po dobu dvou měsíců, snížili riziko mrtvice o 40 % a riziko srdeční příhody o 15 %.

Studie University of South Carolina zase potvrdila, že celková fyzická síla snižuje nebezpečí vzniku kardiovaskulárních chorob. A z dalších výzkumů vyplývá, že silné svaly ve středním věku zvyšují dobrý výhled do dalších desetiletí.

Pravidelným cvičením v posilovně tedy přispíváte k tomu, abyste ve zdraví oslavili nejméně 85. narozeniny.

Pokračování 4 / 5

Mýtus č. 4 - Běžcům prospívá jen běh

Na první pohled to zní poměrně logicky – chcete-li uběhnout půlmaraton, musíte v každé volné chvíli nazout běžecké boty. Skutečnost je ale mnohem složitější.

Journal of Strength and Conditioning přišel se zjištěním, že když běžci ke svému kardiu přidali i dva až třikrát týdně posilování, zvýšili svou výdrž a posílili svalstvo na nohách, což přispělo k jejich lepšímu výkonu.

Posilování navíc zvyšuje odolnost proti zranění. Studie v Clinical Biomechanics zjistila, že běžkyně, které se po dobu šesti týdnů věnovaly posilování spodní části těla, dosáhly posílení v oblasti kyčlí, které bývají při běhu velmi často vystaveny bolesti či nepříjemnému zranění.

Pokračování 5 / 5

Mýtus č. 5 - Posilování rozšiřuje postavu

Některé ženy se posilovně vyhýbají z obavy, že by mohly nabrat příliš mnoho svalové hmoty a jejich silueta by tím pádem působila široce a rozložitě. To jsou však naprosto zbytečné obavy. Obzvlášť v případě, že rozpustíte tukovou vrstvu, která přikrývá vaše svalstvo. Záměrné budování svalové hmoty je důležité i proto, že o ni v průběhu života přirozeným vývojem přicházíme.

Mezi třicátým a padesátým rokem pravděpodobně ztratíme 10 % svalové hmoty. V jedné studii se ukázalo, že její účastníci během každé dekády svého života přišli o 1,5 kg svalů, které byly nahrazeny tukem o stejné váze.

Máte-li přece jen obavy, že vaše svalová hmota výrazně zmohutní, můžete zvolit cvičení, které má lehčí posilovací efekt, jako je například pilates či jóga. Tyto druhy pohybu navíc zlepšují držení těla, což přispívá k celkově vyššímu a štíhlejšímu vyznění vaší postavy.

Pravidelný silový trénink má neocenitelné benefity. Posílené svalstvo, lepší spalování a fyzická kondice vás neminou.

Video placeholde

Článek připravil časopis Dieta.