.

. Zdroj: Zdroj: Automat Matuška, Instagram @terminalkarlin

Street food, svařák i zážitková večeře: 6 cool podniků, které musíte navštívit

Čeká vás předvánoční posezení s přáteli nebo rande, ale zároveň se vám nechce jít na tradiční večeři do restaurace? Máme pro vás tipy na šest zábavných bister a foodie spotů, kde se nebojí dělat věci jinak – zábavně a chuťově naprosto dokonale.

Spectre

Maličké bistro v centru Prahy označuje jeho majitel, šéfkuchař Christian Chu, za gastronomickou laboratoř, kde se propojují chutě z jeho milovaného Japonska a vietnamské domoviny. Tří-, pěti- nebo sedmichodové menu, které je založené na netradiční kombinaci surovin a ryzí asijské autenticitě, si zde vychutnáte v klasické japonské formě, kdy vidíte kuchaři celou dobu pod ruce a můžete s ním jednotlivé části přípravy pokrmů probrat. Bistro Spectre je otevřené od úterý do soboty. Kapacita je pro zachování správné atmosféry omezená, tak rozhodně nezapomeňte na rezervaci.

TIP NA VIDEO: Výživový specialista Petr Havlíček radí, jak má vypadat správný jídelníček

Video placeholde

Článek pokračuje v následujících kapitolách. >>>

Pokračování 2 / 6

Terminál Karlín

Karlín se za poslední roky stal nejrychleji se rozvíjejícím gastronomickým centrem Prahy, a tak je tu nabídka zajímavých podniků stále pestřejší. Novým přírůstkem je Terminál Karlín, který najdete na oblíbeném dvorku u pivovaru Dva kohouti. Ve dvou lodních kontejnerech se skrývá asijské bistro specializující se na výtečné bao buns (za zkoušku ale rozhodně stojí též jejich batátové hranolky s wasabi majonézou a domácí kimči) a stylový český stánek, kde si dáte vánoční svařák, punč nebo třeba jablečný štrúdl. Zábavnou česko-asijskou fúzi pak podpoří ještě pravidelná hudební vystoupení. Terminál Karlín otevírá každý den v 15 hodin.

Pokračování 3 / 6

Automat Matuška

Na tento dejvický přírůstek mnozí nedočkavě čekali několik měsíců. Místo spojuje designový výčep, kde tečou proudem všechny podoby zlatavého moku z pivovaru Matuška, s bistrem, kde si pochutnáte na poctivém guláši, BBQ specialitách nebo vydatných masových sendvičích. A vyrazit sem můžete také na DJ party. V Automatu Matuška sice nepřijímají rezervace, ale vždy se nějaké místo najde – případně vám čekání na stůl zkrátí jedno pivo na stojáka.

Pokračování 4 / 6

The Real Meat Society

Tento podnik nejspíš znáte především jako skvělé řeznictví, kde najdete to nejlepší maso od českých farmářů. Stejně tak sem ale můžete zaskočit na teplý sendvič nebo malou ochutnávku britské kuchyně. Jejich masové pies a skotská vejce už patří mezi pražské legendy. A pokud byste přece jen chtěli posedět, zajděte do Petrské čtvrti, kde najdete podnik Sansho, který stejně jako The Real Meat Society vlastní britský šéfkuchař Paul Day. Pokud si potrpíte na netradiční drinky (třeba jalapeño margaritu) a zážitkovou gastronomii o několika chodech, tohle netradiční bistro/restaurace, pyšnící se oceněním Michelin Bib, není možné jen tak vynechat.

Pokračování 5 / 6

Big Smokers

Když vejdete do zeleně vymalovaného holešovického podniku, dýchne na vás pravá americká atmosféra provoněná tím nejlepším BBQ masem a IPA pivem, kterou navíc ještě umocňuje vymazlený classic rock playlist. Big Smokers sice na pražské gastromapě nejsou žádnou novinkou, za návštěvu stojí ale i po těch pár letech od otevření. U pultu si nejprve vyberete, na jaký mix různě upravených mas dnes budete mít chuť, za rohem si vyzvednete čerstvě načepované pivo a místo zaujmete, kdekoliv se vám zachce. Do Big Smokers se mimochodem vyplatí zajít i během víkendového dopoledne – jejich brunch a sezónní speciály rozhodně stojí za ochutnání.

Pokračování 6 / 6

Kro Bistro & Bar

Vinohradská Kro Kitchen patří bezesporu mezi nejexponovanější bistra posledních let. Na Woltu téměř není možné si jejich jídlo objednat, neboť podniku chodí doslova jedna objednávka za druhou. A jejich kuřecí a vegetariánská komba jsou jednoduše „nebe v hubě“. Zatímco ale Kro na Jiřího z Poděbrad už navštívil snad každý, jejich karlínská pobočka až tak probádaná není. A to je chyba. V nabídce najdete nejslavnější klasiky v trochu jiném pojetí (ne, kuřecí kombo z Jiřáku skutečně není to stejné kombo jako z Karlína) i nová signature jídla. Vše pak zapijte jedním z druhů jejich čepovaného negroni.