vaječníky

vaječníky Zdroj: iStock

Nezanedbávejte prevenci.
2
Fotogalerie

Rakovina děložního čípku: Jak se bránit?

Každý rok je nově diagnostikováno přibližně 800 případů rakoviny děložního čípku. V posledních letech počet pacientek s touto nemocí pomaličku klesá, přesto umírá na rakovinu děložního čípku každý rok téměř 300 žen. Přitom zrovna toto zhoubné onemocnění je poměrně dobře léčitelné, pokud se na něj přijde včas. Problém je v tom, že zanedbáváme prevenci.

Za vznik rakoviny děložního čípku může lidský papillomavirus (HPV), který je přenášen z 99,9 % pohlavním stykem. Infekce HPV se neprojevuje žádnými příznaky. Většina žen se o nákaze HPV dozví, když dostane atypické výsledky ze stěru z děložního čípku. Při pokročilém stádiu nemoci se už může objevit bolest v podbřišku, krvácení po pohlavním styku nebo zapáchající výtok z pochvy. Proto je důležité nepodceňovat pravidelné preventivní prohlídky u gynekologa, které mohou pomoci v záchytu rakovinných změn v těle již v zárodku.

Vakcína jako prevence

Proti HPV existují vakcíny, které preventivně působí jak proti vzniku karcinomu, tak proti vzniku prekancerózních změn, které by mohly později k nádorovému bujení vést. Nejlepší ochranu poskytují dívkám, které se sexuálním životem doposud nezačaly. Ochránit ale mohou i dospělé ženy, u kterých očkování výrazně snižuje riziko rozvoje HPV infekce.

vaječníky
vaječníky | Zdroj: iStock

Inspirace u protinožců

Pokud se rozhodujete ohledně očkování, můžete si vzít na pomoc zajímavá data z Austrálie. Tam vědci a lékaři zavedli celoplošné očkování již před zhruba deseti lety a nyní jsou již na cestě od výrazného snížení výskytu virové infekce k úplnému vymýcení této nemoci v průběhu několika málo dalších let. Podporu tohoto očkování zajišťují i některé zdravotní pojišťovny.

Věděla jste, že...

* S HPV se setká až 80 % sexuálně aktivních osob, a to nejčastěji v prvních letech po zahájení intimního života.

* Je 20% pravděpodobnost, že dojde ke zdravotním problémům. Projevy infekce jsou téměř nepozorovatelné, ale po měsících či letech mohou vyústit v závažné onemocnění.

* Za objevy o papilomavirové infekci byla udělena Nobelova cena? Získal ji virolog profesor Harald von Hausen v roce 2008 za důkaz spojení HPV infekce s rakovinným bujením. V současnosti jsou proti zhoubným typům HPV virů známé screeningové, testovací a především očkovací metody. Dostupné jsou tři typy vakcín.