Pusťte se do cukroví: Jak na hned měkké, výborné perníčky?
U perníčků jsou důležité dvě věci – aby byly měkké hned po upečení a aby se nemusely zdobit. Pusťte se tedy do přípravy těch s jednoduchou polevou s perníkovým rumem. Chutí vám částečně připomenou oblíbené ruměnky. Jak na ně?
Ingredience:
230 g hladké mouky, 140 g medu, 60 g másla, 2 vejce, 2 lžičky perníkového koření, 2 lžičky kakaa, 3/4 lžičky prášku do pečiva
Na polevu a perníkový rum: 75 g moučkového cukru, rum či klasický tuzemák, hřebíček, badyán, skořice, anýz, vanilkový lusk (stačí použitý, bez zrníček)
Na videorecept se podívejte zde:
Postup:
Med a máslo dejte do misky a rozehřejte ve vodní lázni nebo na velmi mírném plameni. Nechte chvilku vychladnout. Máslo s medem by nemělo být horké, zároveň ale musí zůstat tekuté.
Do misky dejte mouku. Přidejte perníkové koření, kakao a prášek do pečiva. Promíchejte. Přidejte vejce, rozpuštěné máslo s medem a pomocí vařečky nebo lžíce důkladně promíchejte. Těsto bude hodně lepit a bude se vám zdát hodně řídké, ale nelekněte se toho. Zakryjte ho fólií a dejte alespoň na 45 minut do lednice.
Do rendlíku nalijte deci rumu, přidejte koření a nakrájený vanilkový lusk. Přiveďte k varu. Odstavte, nechte vychladnout a všechno koření vyjměte. Troubu rozehřejte na 170 °C.
Těsto v lednici mezitím pěkně ztuhne a přestane lepit. Přendejte ho na pomoučený vál a krátce prohněťte. Pomocí válečku rozválejte na plát silný zhruba půl centimetru. Pohlídejte si zároveň, aby se vám těsto nepřilepilo na vál (vykrojené tvary by se pak špatně přenášely na plech).
Pomocí vykrajovátek vykrojte jednotlivé perníčky a opatrně je přeneste na plech. Dejte do rozehřáté trouby a pečte 8 minut (větší perníčky tam nechte klidně 10 minut).
Do misky dejte moučkový cukr a za stálého míchání přidávejte po troškách perníkový rum. Poleva by se měla lesknout a zůstat pěkně hustá. Upečené perníčky nechte vychladnout. Namočte je (z lícové strany) do polevy a nechte ztuhnout. Správnou texturu polevy si vždy zkuste na prvním perníčku. Jestliže se poleva vsakuje, je potřeba vmíchat víc cukru. Perníčky poté schovejte do krabičky. Pokud byste je totiž nechali volně ležet nepřikryté, postupně by zcela vyschly a ztvrdly.
Tipy:
Extra vláčné perníčky: Perníčky před uskladněním namočte na rubové straně do rumu. Nechte vsáknout a zavřete do vzduchotěsné krabičky. Tuhle fintu použijte i v momentě, kdy to přeženete s teplotou nebo délkou pečení.
Mandlové perníčky: Do těsta přidejte 50 g mletých mandlí. Perníčky pak sice nebudou tak pěkně hladké, mandle jim ale dodají vůni a vláčnost navíc.
Zázvorové perníčky: K perníkovému koření přidejte lžičku mletého zázvoru. Tyhle perníčky pak budou pikantnější. Podobně funguje i přidání pomerančové nebo citronové kůry.
Slepované perníčky: Plát těsta vyválejte o fous tenčí. Hotové perníčky pak potáhněte polevou a slepujte marmeládou.
Poleva s jinovatkou: Pokud perníčky namočíte do polevy ještě horké hned po upečení, tak cukrová poleva částečně krystalizuje a na okrajích vytvoří efekt jinovatky.