Punčové variace, kterým neodoláte!

15. prosince 2016

Zahřát v zimě dokáže nejen svařené víno nebo grog, ale také voňavý teplý punč. Jak ho připravit?

Aroma i chuť punči vedle alkoholu (zpravidla ho obsahuje 30 % a přilévá se těsně před servírováním) dodává exotické koření. Nejčastěji jde o skořici, hřebíček, zázvor, kardamom, vanilku, pomerančovou a citrónovou kůru.

Nápoj se podává v předehřátých skleničkách, do kterých se před rozléváním nápoje vloží lžička - zabrání se tak prasknutí skla.

Ananasový punč

Ananas oloupeme, vykrojíme tuhý střed a rozsekáme na malé kousky. V hrnci svaříme cukr s vodou. Když začně voda vřít přidáme kousíčky ananasu, hrnec odstavíme z plamene a necháme vychladnout. Ovocnou směs poté scedíme a šťávu opět povaříme. Před podáváním přidáme láhev sektu.

Suroviny: celý velký ananas nebo 1 kg ananasu v plechovce, 60 dkg cukru, 500 ml vody, láhev sektu

Červený punč

Citrony důkladně opláchneme pod teplou vodou, rozkrojíme a otřeme o ně kostky cukru. Poté je vložíme do hrnce, zalijeme půl litrem sladkého červeného vína, přilijeme rum a necháme směs povařit. Sejmeme z ohně. Do hrnce dáme zrníčka granátového jablka a přisypeme trochu hřebíčku, skořice a kardamomu. Zhruba po půl hodině nápoj scedíme. Před podáváním nápoj ohřejeme a zakápneme šťávou z pomeranče. Přidat lze podle chuti i jablka, broskev nebo blumy.

Suroviny: 2 citrony, 20 kostek cukru, 500 ml červeného vína, 250 ml rumu, šťáva z jednoho pomeranče, granátové jablko, jablko či jiné ovoce na ozdobení

Červený punč s ovocemČervený punč s ovocemAutor: Shutterstock

Slavnostní punč

Dvacet kostek cukru otřeme o pomeranče, vhodíme je do hrnce s bílým vínem, přidáme studenou vodu, žloutky, vejce a postavíme do horké vody. V horké lázni směs mícháme tak dlouho, dokud nezačne houstnout. Přidáme pomerančovou šťávu, kůru a rum.

Suroviny: 2 pomeranče, 20 kostek cukru, 500 ml bílého vína, 500 ml studené vody, 3 žloutky, 1 vejce, 250 ml rumu, šťáva a špetka strouhané kůry z pomeranče

Burgundský punč

Vodu nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Přisypeme cukr, přidáme burgundské a bílé víno, griotku a citronovou šťávu. Nápoj nalijeme do předehřátých sklenic a ihned podáváme.

Suroviny: 500 ml vody, 750 ml burgundského červeného vína, 750 ml bílého vína, 600 ml griotky, 20 dkg práškového cukru, šťáva z jednoho citronu

Anglický punč

Do většího hrnce nalijeme uvařený čaj, lihoviny, cukr, citronovou šťávu a přivedeme skoro k varu (směs nesmí vřít). V mezičase vyšleháme v míse bílky na tuhý sníh a naplníme jím předehřáté sklenky. Sklenici poté za stálého míchání naplníme punčem.

Suroviny: 1litr čaje, 500 ml koňaku, 500 ml rumu, 250 ml araku (případně vodky), 25 dkg cukru, šťáva z 1 citronu, 5 bílků

Víte, že... Voňavý nápoj, ve kterém prolíná chuť koření s ovocem, čajem, cukrem, lihovinou, vínem a čerstvě svařenou vodou, není specialitou Anglie. Pochází původně z Indie, kde mu říkají panča. Do Evropy se dostal až na samém sklonku 17. století.

Jdi na homepage Zpět na začátek
Další příběhy
tady joyes