.

. Zdroj: Infinea

Půjčku na bydlení můžete vyřídit online

Online půjčky jsou v posledních dvou letech velkým hitem mezi spotřebiteli. Od jara 2017 totiž nesměl půjčku online inzerovat nikdo, kdo nezažádal o licenci České národní banky. A od května 2018 nesmí inzerovat dokonce žádný poskytovatel, který by licenci od ČNB neměl již udělenu. Tím se prostředí nebankovních půjček velmi zprůhlednilo, čímž zároveň odstartovala silná, zejména online konkurence pro banky.  I ty proto posunuly spoustu půjček do online světa, a to včetně půjček na bydlení.

Půjčka na bydlení je pro většinu z nás hypotéka

Na bydlení si můžeme vzít hypoteční úvěr. Je to v podstatě nejoblíbenější produkt nás Čechů ve spojení s financováním bydlení. Jen za rok 2018 jsme si na hypotékách půjčili od bank přes 220 miliard korun. A to i přes fakt, že budoucí vývoj úrokových sazeb je velmi nejistý, takže většina dlužníků vůbec netuší, co bude po skončení současné fixace jejich hypotéky.

Přestože Česká národní banka poměrně přísně zregulovala podmínky pro poskytnutí hypotečního úvěru, nevykázaly poslední měsíce extrémní propad v žádostech o hypotéky (ve srovnání s předchozími lety). Celkově bylo zjištěno oslabení hypotečního trhu za rok 2018 jen o 3,3 procenta (ve srovnání s rokem předchozím).

Omezení ze strany ČNB se týká nastavení tří ukazatelů, které musí každý poskytovatel hypotečního úvěru u všech zájemců zhodnotit. Jsou jimi DTI neboli výše hypotéky k čistému ročnímu příjmu žadatele, nesmí přesáhnout devítinásobek. Dále DSTI neboli výše měsíčních splátek k čistému měsíčnímu příjmu žadatele, nesmí přesáhnout 45 procent. A již notoricky známý ukazatel LTV, tedy výše hypotéky v porovnání s cenou zastavované nemovitosti. Nesmí překročit 90 procent.

Stavební spoření v posledním roce ožilo

Na stavební spoření jsme v posledních letech trochu pozapomněli. Ale díky zavedení ukazatele LTV v roce 2017 se stavební spoření a úvěry ze stavebního spoření (včetně těch překlenovacích) dostaly zpět do popředí našeho zájmu.

V roce 2018 jsme si vzali úvěry ze stavebního spoření v celkové výši 4,62 miliardy korun, což sice byl pokles oproti roku 2017, avšak úspěchy si stavební spořitelny připsaly na poli smluv o stavebním spoření. Nové smlouvy o stavebním spoření byly uzavřeny na celkovou cílovou částku 20,1 miliardy korun. Češi pochopili, že bez šetření to prostě nepůjde. A že naspořené peníze nám usnadní získat větší půjčku na bydlení.

Když chceme jen rekonstruovat, stačí půjčka online

Díky různým online srovnávačům se můžeme v posledních letech snadno sami zorientovat na trhu s půjčkami. Stejně jako jsme si zvykli používat srovnávače cen zboží a dopravy, na které jdeme před nákupem čehokoliv online, postupně si zvykáme na srovnávače cen a dalších podmínek nabízených půjček online.

To je výborný krok pro nás, spotřebitele, protože prostřednictvím online srovnávačů nutíme poskytovatele půjček (jak banky, tak nebankovní společnosti), aby si navzájem více konkurovaly a více se předháněly ve výhodných nabídkách, včetně neúčelových půjček, které pak využijeme na bydlení. Online lze totiž vyřídit i půjčky v řádu stovek tisíc korun.

Díky srovnávačům si můžeme vzít i několika set tisícovou půjčku online, přitom ale mít jistotu, že jsme vybrali úvěr od ověřeného poskytovatele, s licencí České národní banky, navíc za výhodný úrok a třeba i za nulové poplatky spojené s čerpáním úvěru nebo vedením úvěrového účtu. Podrobnější informace o online půjčkách najdete například na stránkách Univerzální-Půjčka.cz.