Neovize Group s.r.o.

Neovize Group s.r.o. Zdroj: Neovize Group s.r.o.

Pravdy a mýty o laserových operacích očí

Laserové odstranění dioptrií bolí. Nemá cenu jít na laser, dioptrie se vrátí. Se zákrokem se musí počkat až po porodu… s těmito a dalšími mýty okolo laserových operací očí se často setkává primářka Oční kliniky DuoVize a laserový chirurg NeoVize MUDr. Lucie Valešová. Jaká je tedy pravda?

MÝTUS 1: Laserové operace jsou bolestivé

Nejsou, pokud zvolíte moderní metodu. Zastaralé povrchové laserové metody (PRK, Lasek, epi-LASEK, Super Laser, No Touch, Laser, 6D Laser) při kterých chirurg odstraňuje povrch rohovky, způsobují výraznější stupeň bolesti. První tři dny po zákroku epitel dorůstá a tento moment je pro pacienta bolestivý. Ovšem moderní metody NeoSMILE 3D (ReLEx Smile) či NeoLASIK HD (femtoLASIK) s využitím femtosekundového laseru opravdu nebolí. Během zákroku jsou oči znecitlivěny speciálními kapkami. Pouze 3 až 4 hodiny po operaci může pacient cítit mírné řezání či pálení očí. Moderní laserové operace jsou velmi šetrné a pacienti se díky tomu brzy vracejí k běžným činnostem. Hned po operaci vidí lépe než před zákrokem a během několika hodin se jejich zrak stabilizuje natolik, že se mohou dívat na televizi nebo pracovat na počítači. Druhý den po zákroku už většina lidí přijíždí na pooperační kontrolu autem.

MÝTUS 2: Je nutné počkat, až se oční vada ustálí

Jak se bude vaše oční vada v budoucnu vyvíjet, není schopen předvídat nikdo na světě. Po laserové operaci se může už trvale zastavit, nebo může nadále růst. Právě proto volí světoví oční chirurgové zákrok s použitím femtosekundového laseru v 90 % všech případů. Šetrná metoda bez bolestivého odstranění povrchu rohovky totiž umožňuje případné následné dolaserování. Oční kliniky DuoVize Praha a NeoVize Brno poskytují na laserové zákroky doživotní záruku. To znamená, pokud dioptrie v budoucnu dorostou, bude mít pacient odstranění šetrnou metodou bezplatně. Laserovou operaci tak není nutné odkládat, až se dioptrie ustálí. Ostrý zrak bez omezení si můžete užívat hned.

Neovize Group s.r.o.
Neovize Group s.r.o. | Zdroj: Neovize Group s.r.o.

MÝTUS 3: Po laserové operaci je nutné být na neschopence

Není to nutné. Většina pacientů už druhý den bez problémů pracuje a užívá si nového zraku. Záleží i na pracovním zařazení a obtížnosti.

MÝTUS 4: Na zákrok až po porodu, těhotenstvím se oční vady zhoršují.

Není potřeba čekat. V průběhu těhotenství a kojení se oční vada zhorší přibližně u 20 % pacientek. U 80 % žen zůstává stabilní. Pokud zvolíte moderní laserový zákrok s doživotní zárukou, můžete si při zhoršení vidění po porodu nechat v rámci záruky dioptrie odlaserovat a opět si užívat život bez brýlí.

MÝTUS 5: Doživotně si budu muset kapat umělé slzy

Problémy se suchým okem mohou nastat především po starších metodách PRK a LASEK. V první části takového zákroku totiž chirurg odstraní povrch oční rohovky a právě povrchové buňky rohovky se podílí na tvorbě slzného filmu. Povrch rohovky dorůstá první čtyři dny po zákroku, ale jeho buňky ještě několik měsíců nefungují správně. Proto oko vysychá a pacient potřebuje umělé slzy. U šetrné metody s použitím femtosekundového laseru chirurg povrch rohovky neodstraňuje. Nejnižší pravděpodobnost suchého oka je po zákroku NeoSMILE 3D, kdy zůstává povrch rohovky zcela nedotčen.