Nadýchané koblihy! Nenechte je odkutálet

K rozpustilému masopustu patří odnepaměti koblihy. Máme pro vás klasiku i její zdravější a moderní verze. Jen si dejte pozor, aby se vám nezmizely ještě před vychladnutím…

Kynuté těsto na koblihy

asi 30 koblih, příprava: 30 minut + kynutí

Suroviny: 250 ml polotučného mléka, sáček vanilkového cukru, 40 g čerstvého droždí, 60 g změklého másla, 50 g moučkového cukru, 4 žloutky, 500 g hladké (nejlépe cukrářské) mouky + na pomoučení, špetka soli, 4 lžíce tuzemáku

V polovině vlažného mléka rozpusťte vanilkový cukr. Pak do mléka rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

Máslo, cukr a žloutky utřete do pěny. Do mísy prosejte mouku se špetkou soli. Přidejte vzešlý kvásek, máslovou pěnu, zbylé mléko a tuzemák a vypracujte hladké vláčné těsto. Zformujte jej do bochánku a vložte do nahřáté keramické mísy lehce vysypané hladkou moukou.

Povrch těsta lehce poprašte moukou. Mísu zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte těsto kynout asi 30 minut, až zdvojnásobí objem.

Kynuté těsto na koblihy