Nadýchané koblihy! Nenechte je odkutálet

25. ledna 2017
  • K rozpustilému masopustu patří odnepaměti koblihy. Máme pro vás klasiku i její zdravější a moderní verze. Jen si dejte pozor, aby se vám nezmizely ještě před vychladnutím…

    Kynuté těsto na koblihy

    asi 30 koblih, příprava: 30 minut + kynutí

    Suroviny: 250 ml polotučného mléka, sáček vanilkového cukru, 40 g čerstvého droždí, 60 g změklého másla, 50 g moučkového cukru, 4 žloutky, 500 g hladké (nejlépe cukrářské) mouky + na pomoučení, špetka soli, 4 lžíce tuzemáku

    V polovině vlažného mléka rozpusťte vanilkový cukr. Pak do mléka rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

    Máslo, cukr a žloutky utřete do pěny. Do mísy prosejte mouku se špetkou soli. Přidejte vzešlý kvásek, máslovou pěnu, zbylé mléko a tuzemák a vypracujte hladké vláčné těsto. Zformujte jej do bochánku a vložte do nahřáté keramické mísy lehce vysypané hladkou moukou.

    Povrch těsta lehce poprašte moukou. Mísu zakryjte utěrkou a na teplém místě nechte těsto kynout asi 30 minut, až zdvojnásobí objem.

    Kynuté těsto na koblihyKynuté těsto na koblihyAutor: Nina Novák

  • Koblihy s polevami

    30 kusů, příprava: 55 minut + zdobení

    Suroviny: kynuté těsto na koblihy, olej na smažení

    Tmavá čoko poleva: 100 g tmavé čokolády, 50 ml smetany, 20 g ztuženého tuku, 25 g krokantu na posyp

    Světlá čoko poleva: 100 g bílé čokolády, 25 ml polotučného mléka, 25 ml vody, půl lžičky oleje, půl lžíce nemletého máku na posyp

    Růžová poleva: 125 g moučkového cukru, 150 ml polotučného mléka, pár kapek růžového potravinářského barviva, 2 lžíce tmavého krystalového cukru na posyp

    Nakynuté těsto rozválejte na plát silný 1,5 cm. Pak pomocí vykrajovátka vykrájejte kolečka s dírou ve středu. Kolečka nechte na pomoučněné ploše přikrytá utěrkou kynout 20 minut.

    V kastrolu zahřejte vyšší vrstvu oleje na středně silnou teplotu (180°C). Koblihy v něm postupně smažte z obou stran dozlatova. Nechte okapat na papírové utěrce a vychladnout. Mezi tím si připravte polevy.

    Vychladlé koblihy v nich namáčejte jednou stranou. Skládejte je na pečící papír polevou navrch. Než polevy zaschnou, posypte povrch lehce posypem (krokantem, mákem a krystalovým cukrem). Pak nechte úplně zatuhnout.

    Na tmavou čokoládovou polevu nasekejte čokoládu na kousky a rozpusťte ji ve vodní lázni. Do teplé čokolády vmíchejte vlažnou smetanu a na kousky nakrájený tuk.

    Na bílou polevu nasekejte mléčnou čokoládu. Mléko přiveďte k varu, sundejte ze sporáku a vlijte vodu. Ve vlažné tekutině rozpusťte nasekanou čokoládu. Pak vmíchejte olej.

    Na mléčnou růžovou polevu dvakrát prosejte přes jemné sítko cukr. Vlijte asi ⅔mléka a šlehacími metlami umíchejte hustou hladkou polevu. Podle potřeby přidejte mléko.

     

  • Koblihy s kořeněným cukrem

    30 kusů, příprava: 60 minut

    Suroviny: kynuté těsto na koblihy, hladká mouka na pomoučení, olej na smažení

    Cukrový posyp: 60 g jemného krupicového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 lžičky mleté skořice, čtvrt lžičky mletého sušeného zázvoru, čtvrt lžičky sušené citronové kůry

    Nakynuté těsto rozválejte na plát silný 1,5 cm. Vykrájejte kolečka. Po obvodu kolečka několikrát prokrojte nožem a nechte na pomoučněné ploše přikryté utěrkou kynout 20 minut. V míse smíchejte oba cukry, skořici, zázvor a citronovou kůru.

    V kastrolu zahřejte vyšší vrstvu oleje na středně silnou teplotu (180°C). Koblihy smažte z obou stran dozlatova. Skládejte je na papírovou utěrku a nechte okapat. Ještě vlažné je obalujte v kořeněném cukru.

     

  • Kobližky plněné vanilkovým krémem

    20 kusů, příprava: 55 minut

    Suroviny: půlka kynutého těsta na koblihy, hladká mouka na pomoučení, olej na smažení, moučkový cukr na posypání

    Vanilkový krém: 250 ml polotučného mléka, 3 balíčky vanilkového cukru, balíček vanilkového pudinku, 150 g másla, 2 lžíce tuzemsku

    Nakynuté těsto rozválejte na plát silný 1,5 cm. Vykrájejte menší kolečka a v dlani je zakulaťte. Nechte je na pomoučněné ploše pod utěrkou kynout 20 minut. V kastrolu zahřejte vyšší vrstvu oleje na střední teplotu (180°C).

    Koblihy v něm postupně smažte z obou stran dozlatova. Skládejte je na papírovou utěrku a nechte okapat a vychladnout. Na vanilkový krém zahřejte mléko s cukrem a pudinkovým práškem.

    Uvařte pudink, ve studené vodní lázni ho vychlaďte a pak vyšlehejte s kousky másla krém. Ochuťte tuzemákem. Plničkou s hrotem naplňte koblihy a lehce je pocukrujte.

     

  • Pečené koblihy s džemem

    12 kusů, příprava: 50 minut + pečení

    Suroviny: půlka kynutého těsta na koblihy, 100 g malinového džemu, moučkový cukr na posypání

    Nakynuté těsto rozválejte na plát silný 1,5 cm. Vykrájejte z něj větší kolečka. Do jejich středu dejte po lžičce marmelády a z každého vytvarujte bochánek. Ty naskládejte do vymazané formy na muffiny a nechte 15 minut kynout na teplém místě.

    V troubě vyhřáté na 190°C pečte 20‒25 minut. Nechte je vychladnout, vyndejte z formy a lehce pocukrujte.

    Článek připravil časopis F.O.O.D.

    Fotogalerie

    8 fotografií

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy