Domácí kvásek za čokoládu? Mapa prozradí, kdo se podělí

4. prosince 2016
Domácí kvásek za čokoládu? Mapa prozradí, kdo se podělí
Dostali jste chuť na domácí chleba z kvásku? Nečekejte zbytečně, řada lidí se s vámi ráda podělí o vlastní • Foto: Shutterstock

Upéct poctivý chléb z vlastního kvásku můžete, aniž byste museli čekat několik dní. Stačí, když najděte ve svém okolí člověka, který se s vámi o kvásek podělí!

Naštěstí není nutné dlouho pátrat. Vodítkem vám může být kvásková mapa, která zobrazí dárce ve vašem okolí. Kvásek obvykle získáte za drobnou pozornost, třeba tabulku čokolády, nebo zadarmo.

 

Máte-li dost času a nevadí vám, že budete moci péct až za čtyři dny, zkuste si založit vlastní kvásek.

Zakládáme na kvásek!

Suroviny: 100 ml kvalitní jemně mleté žitné mouky, vlažná voda

Do velké sklenice nasypeme žitnou mouku a přidáme tolik vlažné vody, aby nám po zamíchání vzniklo středně husté těsto kašovité konzistence. Sklenici zakryjeme potravinářskou fólii, zajistíme gumičkou a postavíme na teplé místo.

Ideálních je 30 °C (pozor, nesmí být více jak 35 °C), kde zůstane do druhého dne.

Den druhý 

Těsto promícháme a ochutnáme.

Je-li chuť nakyslá, přidáme cca 100 ml žitné mouky, vlažnou vodu a zamícháme. Zakryjeme fólií a postavíme na teplé místo.

Pokud těsto nakyslé není, jen ho promícháme, přikryjeme a necháme stát na teplém místě.

Den třetí 

Těstíčko promícháme a ochutnáme. Neuteklo-li vám ze sklenice, zvažte přendání do větší nádoby. Kvásek postupně nabývá na síle a objem se může rychle zvětšit na dvojnásobek.

Do těstíčka přidejte 100 ml mouky a vlažné vody. Promíchejte, zakryjte a postavte na teplé místo.

Den čtvrtý, pečeme!

Kvásek by měl být hotový. Při ochutnání je hodně kyselý a plný bublinek. V této fázi můžeme buď upéci z chleba, nebo ho můžeme ještě jednou nakrmit a počkat na další den.

Tip redakce...

Před použitím kvásku ubereme několik lžic do menší skleničky. Uzavřete ji a uložte do lednice. Nebudete ho tak muset zakládat opět od začátku.

Hotový kvásek můžete uchovat v ledniciHotový kvásek můžete uchovat v ledniciAutor: Shutterstock

Vznikající kvásek je dobré pozorně sledovat. Barva by se neměla příliš měnit. V těstě se postupně vytvoří bublinky a objem se začne zvětšovat.

Z počátku jsou bublinky malé, málo zřetelné. Chuť kvásku je kyselá, vůně výrazná, ale příjemná.

 

Jdi na homepageZpět na začátek
Další příběhy