Umělá tráva pampy velká, 30 amazon.com

Umělá tráva pampy velká, 30 amazon.com Zdroj: archiv firem

DEKORAČNÍ PŘEHOZ NA POSTEL CARMEN 240X260 - TMAVĚ MODRÝ, 801 Kč, toprostěradla.cz
Závěsné rozety TMAVĚ MODRÉ, 3 kusy, 89 Kč, weddingdeco.cz
Nástěnné hodiny římské číslice, modrá, 199 Kč,4home.cz
Povlečení s mořským designem. 529 Kč, bonprix.cz
Modrý slunečník na stůl boho
24
Fotogalerie

Modrá domů: Vyzdobte si modrými doplňky domov a přeneste se k moři

Moře volá, lákají nás dálky a chceme objevovat nová místa. Ne všichni se však letos rozhodneme cestovat. Jak si užít letní mořskou atmosféru a nevystrčit paty za hranice? Tím, že si domov naplníme modrou. Stačí pár dekorací a můžete se cítit jako u moře. Vymalujte si nejen v létě svět modře.

Proč modrá? Možná proto, že je to barva nebe i moře: V barevné terapii se říká, že modré tóny evokují jasnost, čistotu a zvýšenou intuici. V domácnosti je tento odstín uklidňující a příjemný, ať už se používá v tónech tmavé námořnické pro dotek dramatu, nebo ve světlé v subtilnějším prostoru. Ať už jsou váš oblíbený odstín modré i styl designu jakékoliv, vždy dotekem modré vnesete do domova nádech mořských dálek. Trendem v interiérovém designu je modrá ve všech svých podobách. Od azurové, která nás přenese na daleká exotická pobřeží, po tajemné indigo, po stovky let spojené s duchovním osvícením. Každý odstín vyvolává jiný pocit. Živá kobaltová modř i elektrizující modrá mají povzbuzující účinek, zatímco měkčí tóny, mezi které patří blankytná a petrolejová, uklidňují. Není divu, že poslední dvě zmíněné barvy postupně ovládly naše koupelny i ložnice. A nyní se eklektická směs nejrůznějších odstínů modré přesouvá také do obývacích prostor. Skvěle vypadá v kombinaci se dřevem, které působí teple a tím vyváží chlad modré. Pojďme kombinovat.

Hrátky s modrou

"Modrá sice může zastupovat nejchladnější barvu v barevném spektru, ale nemusí. Nabízí totiž mnoho variant. Může u ní dominovat buď teplý, nebo chladný podtón, v závislosti na kombinaci barev a materiálů. Například výběr podlahy může mít významný vliv na výsledný dojem, který modrá vytvoří. Pokud sníte o útulném obývacím pokoji, zvolte tmavě modré stěny a ty nakombinujte se dřevem. Pro umocnění pocitu bezpečí si můžete pohrát s doplňky v teplých zemitých tónech, jako jsou kaštanově červená, čokoládově hnědá a okrová žlutá. Možná je také kombinace s ratanem a keramickými předměty v tmavších odstínech." ukazuje možnosti kombinací Joyce Van Waeleghem, šéfdesignérka společnosti Quick-Step. Pokud je pro vás výmalba na modro příliš razantním krokem, můžete sáhnout po modré pohovce nebo dekorativních prvcích, například po ručně vyráběné keramice v barvě delftské modři nebo intenzivnější tyrkysové.

Modrá pohovka v interiéru
Modrá pohovka v interiéru | Zdroj: Quick-Step

Modrý interiér
Modrý interiér | Zdroj: archiv Quick-Step

Velmi příjemný chlad

Fanoušci skandinávského designu si přijdou na své kombinací pastelové modré se světlým dřevem. Světlé odstíny modré současně zjemní šedý tón podlahy. Hladkým vinylem v dekoru betonu zase podpoříme chladné tóny modré. Co takhle vše nakombinovat s akcenty z oceli a černého kovu, abychom docílili ještě chladnějšího a více urbanistického stylu? Modrá je univerzální barva, která se perfektně hodí k vytvoření osobitého interiéru. Začněte pomalu drobnými kroky pomocí dekorací a nebo se do modré vrhněte přímo a skočte do modrých vln.

Tipy na modré dekorace najdete ve fotogalerii

S modrými prvky
S modrými prvky | Zdroj: archiv Quick-Step