Byly známy už ve starověkém Římě, ale podle archeologických nálezů si na jahodách lidé pochutnávali ještě mnohem dřív. U nás se tohle voňavé a prý královské ovoce začalo pěstovat v 19. století. Botanicky patří do stejné rostlinné rodiny jako růže. Jahoda přitom není bobule ani plod. Zatímco bobule (rybíz, angrešt, borůvka nebo dýně) má semínka obklopená dužninou, u jahod se konzumuje zbytnělé květní lůžko a vlastní plody jsou malá zelená zrníčka na jejich povrchu. Průměrná jahoda jich má až dvě stovky.
Tip na video: Vyzkoušejte jahodové knedlíky podle Cuketky
Proč je jíst
Vitaminy C a K, mangan a draslík pomáhají zlepšit stav kostí a podporují přítomnost vápníku v těle. Antioxidanty a vitaminy přispívají také k lepší kondici vlasů, zvlhčují je, bojují proti jejich ztrátě a brání vzniku lupů. Studie ukázaly, že pravidelná konzumace jahod přispívá k lepšímu stavu glykemického indexu a může výrazně snížit riziko vzniku diabetu 2. typu. Jahody mají vysoký podíl vlákniny, takže napomáhají lepšímu trávení a brání zácpě. Pečují rovněž o kůži – brání vzniku akné, snižují hyperpigmentaci, pomáhají s obnovou pokožky a přispívají k tvorbě kolagenu. Posilují také funkce mozku, zvyšují imunitu a pečují o oči, mohou zabránit potížím, jako jsou suché oči, poruchy vidění a zvýšená náchylnost k infekcím. Při tom všem jsou navíc nízkokalorické, ve 100řg mají asi 158 kJ.
V kuchyni
Jahody jsou skvělé jak nasladko, tak naslano. Úplně nejjednodušší je sníst je jen tak, čerstvé. Anglická klasika z Wimbledonu jsou jahody se šlehačkou. Zatímco my jsme je jako malí jedli rozmačkané s cukrem a mlékem, dnes je v kurzu trochu sofistikovanější podoba – tedy smoothie – s mlékem, jogurtem, tvarohem apod. Výborná je také jahodová bublanina, zavařenina nebo kompot. Jahody jsou ale také skvělé do ovocné slzy ke grilovaným masům.