...

... Zdroj: iStock.com

Milujete jahody? Nemyjte je pod tekoucí vodou a nejezte víc než hrnek denně!

Jakmile se začnou červenat na záhonech, jako kdyby začalo léto. Tohle je ovoce, které se dá směle považovat za laskominu, dobrotu, na které si pochutnáte. Ale jahody jsou ještě mnohem víc.

Byly známy už ve starověkém Římě, ale podle archeologických nálezů si na jahodách lidé pochutnávali ještě mnohem dřív. U nás se tohle voňavé a prý královské ovoce začalo pěstovat v 19. století. Botanicky patří do stejné rostlinné rodiny jako růže. Jahoda přitom není bobule ani plod. Zatímco bobule (rybíz, angrešt, borůvka nebo dýně) má semínka obklopená dužninou, u jahod se konzumuje zbytnělé květní lůžko a vlastní plody jsou malá zelená zrníčka na jejich povrchu. Průměrná jahoda jich má až dvě stovky.

Tip na video: Vyzkoušejte jahodové knedlíky podle Cuketky

Proč je jíst

Vitaminy C a K, mangan a draslík pomáhají zlepšit stav kostí a podporují přítomnost vápníku v těle. Antioxidanty a vitaminy přispívají také k lepší kondici vlasů, zvlhčují je, bojují proti jejich ztrátě a brání vzniku lupů. Studie ukázaly, že pravidelná konzumace jahod přispívá k lepšímu stavu glykemického indexu a může výrazně snížit riziko vzniku diabetu 2. typu. Jahody mají vysoký podíl vlákniny, takže napomáhají lepšímu trávení a brání zácpě. Pečují rovněž o kůži – brání vzniku akné, snižují hyperpigmentaci, pomáhají s obnovou pokožky a přispívají k tvorbě kolagenu. Posilují také funkce mozku, zvyšují imunitu a pečují o oči, mohou zabránit potížím, jako jsou suché oči, poruchy vidění a zvýšená náchylnost k infekcím. Při tom všem jsou navíc nízkokalorické, ve 100řg mají asi 158 kJ.

V kuchyni

Jahody jsou skvělé jak nasladko, tak naslano. Úplně nejjednodušší je sníst je jen tak, čerstvé. Anglická klasika z Wimbledonu jsou jahody se šlehačkou. Zatímco my jsme je jako malí jedli rozmačkané s cukrem a mlékem, dnes je v kurzu trochu sofistikovanější podoba – tedy smoothie – s mlékem, jogurtem, tvarohem apod. Výborná je také jahodová bublanina, zavařenina nebo kompot. Jahody jsou ale také skvělé do ovocné slzy ke grilovaným masům.

Proč nemýt jahody pod tekoucí vodou a hlídat si, kolik jich spořádáte, se dozvíte v následujících kapitolách >>>

Pokračování 2 / 6

5 věcí, které jste o jahodách nevěděli

1/ Ideální je sklízet jahody ráno, dokud jsou přirozeně chladné, pak vydrží čerstvé třeba i 5 dní.

...
... | Zdroj: iStock.com

Pokračování 3 / 6

2/ Jahodám nesvědčí mytí pod tekoucí vodou. Přicházejí tak až o 50 % svojí vůně. Lepší je krátce je položit do mísy s vodou a nechat okapat.

...
... | Zdroj: iStock.com

Pokračování 4 / 6

3/ Spousta lidí trpí alergií na jahody. Způsobují to organické kyseliny – jablečná, citronová, chininová, šťavelová a salicylová, které dodávají jahodám charakteristickou chuť. Dají se ale lehce neutralizovat mléčnými výrobky.

...
... | Zdroj: iStock.com

Pokračování 5 / 6

4/ Fungují jako afrodiziakum na muže i ženy. Jejich semínka totiž obsahují zinek, což je minerál, který ovlivňuje sexuální výkonnost.

...
... | Zdroj: iStock.com

Pokračování 6 / 6

5/ V případě jahod neplatí čím víc, tím líp. Víc než hrnek jahod denně totiž může způsobovat plynatost, průjem, zadržování vody nebo alergickou reakci.

Tip na video: Postup na jahodovou marmeládu.

Video placeholde

Další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Dieta. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: Lucie Robinson