Laserová operace šedého zákalu je nejmodernější metoda odstranění šedého zákalu. Je vhodná pro každého, koho trápí toto onemocnění a komu záleží na kvalitě jeho vidění.

Laserová operace šedého zákalu je nejmodernější metoda odstranění šedého zákalu. Je vhodná pro každého, koho trápí toto onemocnění a komu záleží na kvalitě jeho vidění. Zdroj: DuoVize

Jak na šedý zákal? Rychle a šetrně s nejmodernějším laserem

Katarakta neboli šedý zákal je nejčastější příčinou oslepnutí na světě. Postihuje každého druhého člověka ve věku nad 75 let a nelze jej léčit jinak než operací. Přestože se jedná o dnes již rutinní zákrok, kvůli zbytečnému strachu vyvolanému mýty a nepravdami o zákroku i samotné kataraktě se nemocní připravují o plnohodnotný život a riskují trvalé zrakové komplikace. Díky nejmodernější laserové metodě lze přitom šedý zákal odstranit rychle a bez použití ostrých nástrojů.

Šedý zákal se objevuje jako doprovodný faktor stárnutí nad šedesátým rokem života, k jeho rozvoji ale může přispět i větší dioptrická vada, cukrovka nebo úraz oka. Rozhodně jej ale nelze vyléčit brýlemi ani kapkami do očí, jedinou účinnou „medicínou“ je operace. Zákrok je prováděn ambulantně, a to buď plně manuálně, anebo s pomocí femtosekundového laseru zvaného LenSx, který je přizpůsoben na míru pacientova oka a během zákroku působí jen 10 sekund. Laserová metoda, používaná po celém světě, také umožňuje rychlejší hojení. V obou případech je operace bezbolestná a trvá pouze v řádu minut.

Při operaci šedého zákalu je nutné odstranit z oka zakalenou čočku a nahradit ji čočkou umělou. K tomu se v běžné praxi používá skalpel. Již delší dobu se pacienti ptají na možnost laserové operace šedého zákalu, tak teď tuto metodu nabídneme i pacientům na jižní Moravě,“ těší se docentka Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize v Brně. Paprsek laseru s dokonalou přesností vytvoří vstupní mikrořez, otevře přední pouzdro čočky a rozmělní ji. Po skončení laserové části chirurg čočku lehce odstraní a nahradí ji čočkou umělou. Už druhý den pacient na operované oko vidí. Odstranění šedého zákalu podle odborníků navrací starším lidem chuť do života. Je zároveň prevencí životní letargie, osamělosti, ale také stařecké demence zapříčiněné nedostatkem vizuálních podnětů způsobujících atrofii mozku.

Zjištění, že vás postihl šedý zákal, může být nepříjemné, ale není důvod k obavám. Moderní medicína totiž umí šedý zákal vyřešit velmi snadno několikaminutovou bezbolestnou operací, po které uvidíte jako zamlada.
Zjištění, že vás postihl šedý zákal, může být nepříjemné, ale není důvod k obavám. Moderní medicína totiž umí šedý zákal vyřešit velmi snadno několikaminutovou bezbolestnou operací, po které uvidíte jako zamlada. | Zdroj: NeoVize

Není na co čekat

Častým a nebezpečným mýtem je ten, že šedý zákal je před operací nutné nechat „dozrát“. „Dříve se šedý zákal operoval až v pokročilé fázi, dnes je to jinak. Operaci doporučujeme hned v okamžiku, kdy šedý zákal začne pacientům zhoršovat vidění. Platí, že čím je šedý zákal pokročilejší, tím je oční čočka tvrdší a její odstranění je při operaci náročnější," vysvětluje docentka Skorkovská, a dodává: „Rozhodně se nevyplatí spoléhat na to, že se onemocnění rozvíjí pomalu a na řešení je dost času. Šedý zákal se sice může rozvíjet měsíce i roky, ale rychlost změn bývá individuální."

Základem úspěšné léčby je kvalitní oční vyšetření, jehož součástí je i zjišťování celkového zdravotního stavu pacienta a léčba případných celkových onemocnění, jako je diabetes nebo hypertenze. Horší vidění může být způsobeno i jinými očními onemocněními, například zeleným zákalem nebo onemocněním sítnice či zrakového nervu.

Ostrý zrak jednou provždy

Rozšířeným omylem je i to, že umělou čočku je nutné po určité době vyměnit. Umělá nitrooční čočka zůstává v oku natrvalo, v průběhu života ji není třeba měnit. Po operaci rovněž není nutné nosit brýle, jelikož umělá nitrooční čočka může současně korigovat i dioptrie. Volbou vhodného typu čočky tedy lze odstranit krátkozrakost, dalekozrakost i astigmatismus. Po implantaci monofokální čočky lze po zákroku odložit buď brýle do dálky, anebo na čtení. Existují však i čočky multifokální či trifokální, které zlepší vidění na blízko, na střední vzdálenost i do dálky současně. Torické nitrooční čočky korigují astigmatismus (tzv. cylindry). Asférická úprava nitrooční čočky navíc zlepšuje vidění za šera a zhoršených světelných podmínek.