.

. Zdroj: Dovido.cz

Jak efektivně zařídit dětský pokoj pro chlapce

Milujete svého syna a chcete mu udělat opravdovou radost? Pak přestaňte z jeho pokoje dělat "jen“ odkladiště věcí, které se jinam nevešly a místo toho se vrhněte na zařízení jeho soukromého prostoru se vším všudy.

Nejste si jistí, jak na to? Nabízíme vám špetku inspirace, jež se vám určitě bude hodit. A nezáleží na tom, zda váš malý hrdina obdivuje třeba komiksové postavičky nebo jezdce Formule 1.

Velké změny mnohdy nejsou nutné

Moderní nábytkové sestavy jsou často koncipovány tak, že se svými majiteli dokáží doslova růst. Takže mnohdy není třeba pořizovat studentům středních škol jiný stůl či skříň, než jakou využívali coby žáci základky. To však neznamená, že by měl pokojíček zůstat po celou dobu stejný.

Osobnost dítěte se mění, a s ní i požadavky na prostor, který ho obklopuje. Právě tady však děláme největší chybu. Děti milují barvy! U kluků je to modrá, ale také fialová, červená nebo třeba oranžová. Ovšem dopřát jim je všechny najednou rozhodně není dobrý nápad.

.
. | Zdroj: Dovido.cz

Všeobecně platí, že dětský pokoj je sám o sobě barevný až dost – stačí se jen podívat na hračky a další předměty, jenž mu vévodí. Takže budete-li vybírat barevný základ, pak se po dodání nezbytných propriet patřících vašemu synovi vše změní v nepřehledný mišmaš.

Zlaté pravidlo pro správnou barevnost dětského pokoje

A čím se tedy řídit? Bytoví architekti vám poradí sázku na neutrální barvy, které se podle potřeby doplní třeba textilními doplňky nebo obrázky na zdi. Nemusíme však asi připomínat, že děti z béžové, bílé či třeba okrové příliš nadšené nebývají. Tak jak jim dopřát jejich oblíbené odstíny a nezahltit přitom jejich smysly?

Rozhodněte se, kde by měly být. Možnosti jsou dvě: barevný nábytek nebo barevné zdi. Takže pokud vsadíte třeba na dětské tapety s oblíbenými motivy, dbejte na to, aby se ostatní zařízení pokoje neslo právě spíše v oněch neutrálních barvách.

.
. | Zdroj: Dovido.cz

A ještě jedna rada: Nikdy se nesnažte vytapetovat všechny stěny pokoje. To se už dnes dávno nedělá ani v ostatních částech bytu. Výsledkem by byl opět jen barevný chaos, vedoucí k pocitové nepohodě. V takovém prostoru se zkrátka necítíme dobře, protože na nás nějaké vjemy útočí doslova ze všech stran.

Vytapetovat tedy můžete jednu či dvě stěny v pokoji, ne více. A mnohdy vám skvělou službu udělá i samostatný zdobený pruh, přičemž zbytek stěny doplníte neutrální tapetou či obyčejnou výmalbou. Všeobecně však platí, že je vždy dobré nechat dětem na stěnách nějaký prostor – například pro plakáty s jejich hrdiny a samozřejmě i pro vystavení povedených výtvarných děl. V tom se kluci od holčiček zase tak moc neliší.

S dětmi nebo bez? Záleží na věku

Máte-li doma dítě nejvýše mladšího školního věku, pak celou „operaci“ bez potíží zvládnete za víkend. Jednoduše je pošlete k babičce nebo jim dopřejte menší rodinný výlet třeba s příbuznými s víkendovým přespáním třeba na chatě. A během dvou dnů proměňte pokoj k nepoznání. Jestliže nábytek stále dobře slouží, pak vám postačí jen vymalovat a pořídit nové dekorace a doplňky. Nejde tedy o nic, co by se v tak krátkém čase nedalo kvalitně zvládnout. A malé překvapení pro vašeho raubíře je rázem na světě.

.
. | Zdroj: Dovido.cz

Ovšem starší kluci už metodu „hurá akce“ příliš neocení. U nich uděláte mnohem lépe, když se s nimi o využití jejich vlastního prostoru nejdříve poradíte. Ptejte se jich na to, co jim aktuálně nevyhovuje, co by si přáli a jakou mají celkově o pokojíčku představu. Dost možná zjistíte, že se velmi liší od té vaší, takže vám nezbude než nakonec přikročit k nějakému kompromisu, použitelnému pro obě strany. Za ten výsledek to však rozhodně stojí.