Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Chcete být plní energie? Tady je 5 nápadů na boží a zdravé snídaně!

Snídaně je základ všeho, a to bez diskuse. Bez ní byste neměli začít den, a už vůbec ne tehdy, pokud si hlídáme jídelníček. 

Ačkoliv se poslední dobou objevily nejrůznější teorie o tom, že je vlastně lepší nesnídat, případně až po desáté hodině (jak to tvrdí OMG dieta), nemusíte tomu tak úplně věřit. Nejlepší je najíst se do hodiny po probuzení.

Ideálně takové snídaně, která je složena z dobrých sacharidů, dostatku vlákniny a bílkovin.

1. Na sladko: Ovesná kaše

Ačkoliv to nezní zrovna moc přitažlivě, dejte ovesné kaši šanci! S trochou snahy se z ní totiž může stát vynikající snídaně, která vás zasytí na celý den. Nekupujte si ale tu předpřipravenou v obchodě, protože by mohla obsahovat zbytečně přidaný cukr.

Jednoduše si ji zvládnete připravit doma! Smíchejte ovesné vločky s trochou mléka, přidejte čerstvé ovoce a na chvíli ohřejte. Pokud máte mlsný jazýček, můžete si kaši zakápnout trochou medu, aby byla sladší.

Ovesné vločky mají totiž minimum kalorií, na druhou stranu ale obsahují dostatek kvalitních proteinů a vlákniny. Ta je pro hubnutí skvělá, protože jde o nestravitelnou živinu, která ale pomáhá správnému fungování trávicího systému. Navíc v těle dokáže nabobtnat, takže vám dodá pocit zasycení na celé dopoledne.

Jako čerstvé ovoce můžete použít klidně banán. Sice patří mezi nepřátelské ovoce během diety, ale ráno neuškodí. Navíc i on obsahuje vlákninu a dodá vám energii na celé dopoledne.

2. Vydatná snídaně: Míchaná vajíčka

Ano, skutečně si můžete dát ke snídani míchaná vajíčka, pokud držíte dietu! Jen musíte zapomenout na příliš velké množství tuku, na slaninu nebo jinou uzeninu, kterou byste míchaným vajíčkům přidali chuť.

TIP NA VIDEO: Nejlahodnější vejce naměkko – třeba na víkendový brunch

Abyste se cítili ihned po snídani dostatečně zasyceni, budou vám k tomu stačit dvě vajíčka, dva kousky celozrnného chleba a zelenina v libovolném množství.

I když se dlouhá léta mělo za to, že vajíčka jsou plná cholesterolu, který poté zhoršuje ten váš, není to úplně pravda. Naopak, vajíčka jsou skvělým zdrojem bílkovin, které jsou pro člověka mnohem snadněji stravitelné než třeba ty v mase nebo mléce. Celozrnný chléb zase obsahuje vlákninu, dohromady tedy tvoří skvělou kombinaci.

3. Rychlá snídaně: Řecký jogurt

Hit poslední doby, i co se týče zdravého a dietního stravovánířecký jogurt. Nakrájejte si do něj čerstvé ovoce a máte hotovou rychlou snídani, která vás nakopne na celé dopoledne a nebude vás už po hodině honit mlsná. Dejte si ale pozor při nákupu.

Vybírejte skutečně ten správný řecký jogurt. Ten by neměl obsahovat nic jiného než živé kultury a mléko.

Řecký jogurt doporučuje i nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze Světa zdraví, a to díky jeho vysokému obsahu bílkovin. Snažte se ale vybírat ten, který má co nejnižší obsah tuku. Existuje i ten, který má nula procent tuku, stačí ale, když sáhnete po tom se třemi procenty.

Jako ovoce do něj můžete přidat banán, v sezoně sáhněte po borůvkách nebo jahodách.

Pokud smícháte řecký jogurt a správná semínka a ořechy, dostane vaše tělo takový přísun energie, že celým dopolednem prolétnete bez jediné známky únavy.

Vezměte ovesné vločky, přidejte trošičku pšeničných klíčků, přisypejte lněná semínka a navrch pár vlašských ořechů nebo mandlí a celé to spojte polotučným bílým jogurtem (3 procenta). Pokud je to na vás moc zdravé a dietní, přidejte trochu medu.

4. Na malý hlad: Semínka a ořechy

Už jen pouhé dvě polévkové lžíce lněných semínek obsahují doporučený denní příjem omega-3 mastných kyselin, které jsou našemu zdraví prospěšné. Tato semínka, která svou chutí připomínají ořechy, obsahují velké množství vlákniny, takže dohromady s ovesnými vločkami tvoří skvělou dvojici. K zelenině nebo na tmavé pečivo se zase hodí chia semínka. Ořechy jsou zdrojem bílkovin a zdravých tuků. Tuků ale obsahují poměrně dost, proto si jich dopřejte jen hrst.

5. Na slano: Celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou nebo šunkou

Pokud jste spíše masožravec a ovesné kaše vás nechávají naprosto klidnými, pak si bez výčitek svědomí můžete dát k snídani kus masa. Spolu s celozrnným pečivem.

Pozor ale, musí být skutečně celozrnné! Některé pečivo je pouze na tmavo obarvené. K pečivu dejte trochu skutečně kvalitní šunky nebo si jej namažte žervé či tvarohovou pomazánku. Zeleninu si dopřejte v jakémkoliv množství.

Celozrnné pečivo je bohatým zdrojem vlákniny, ale také komplexních sacharidů, které se pomalu rozkládají, a tak déle zasytí. Šunka vám zase dodá bílkoviny.