...

... Zdroj: iStock.com

Dokonalé tělo na síti: Podporuje zdravý život, nebo vytváří mindráky?

Obyčejné ženy, které se rozhodly, že při cvičení vypotí duši a dokonale si vyrýsují břišní svalstvo. To jsou dnešní hrdinky sociálních sítí.

Jak tenhle trend mění náš vztah k vlastnímu tělu? Ležím na žíněnce v posilovně zemdlená po tréninku a jakoby náhodou je vidět moje ploché bříško (takhle to vyšlo až na třetí záběr, ale to nikdo nemusí vědět). Prohlížím si svou poslední fotku na Instagramu a sleduju, jak pod ní naskakuje už dvacáté druhé srdíčko. Bez práce to nejde, přidávám pár vykřičníků. A připadám si sebevědomě. Až do chvíle, než se podívám na profil dívky, která pod fotku napsala, že i díky mě drží dietu a cvičí pětkrát týdně. Podle fotky chodí tak do prváku na střední školu… Takhle by mohla vypadat fiktivní zpověď jedné z mnoha „celebrit“ sociálních sítí.

Virtuální inspirace

Fitspiration je pojem, který kraluje už zhruba od roku 2010 Instagramu i Pinterestu. Podle anglického slovníku „urban dictionary“ je to snaha podporovat zdravý životní styl. V reálu na sociálních sítích to však znamená spíš spoustu healthies (selfie spojené se zdravým životním stylem, například se sportem) či belfies (ta zachycují pro změnu sportem dokonale vytvarované zadečky).

Hlásá tvrdé cvičení ve jménu krásy, ale zároveň velí užívat si života a své tělo patřičně zásobit živinami a ne ho nechat úplně vyhladovět. Ať už je váš názor jakýkoli, jedná se o přijatelnější trend než předchozí thinspiration, který kladl do centra pozornosti maximálně štíhlou postavu a stal se oblíbenou mantrou anorektiček a bulimiček, jež se navzájem zásobují fotkami tightgaps (to je nezdravě propadlá mezera mezi stehny).

Hvězdy kultu těla

Fitspo (ano, i tato vlna už má zkratku) si na stíti vyprofilovala vlastní celebrity, jejichž počty fanoušků se počítají v řádu milionů – je to například Jen Selter, což je Newyorčanka s žensky tvarovaným pozadím, Massiel Arias, která sportem zahání deprese, nebo švédská cvičitelka jógy Rachel Brathen.

Posledně jmenovaná jogínka si dobře uvědomuje svou zodpovědnost: „Snažím se postovat i fotky, na kterých jsou vidět moje faldíky na břiše či celulitida, nebo přiznat, že si dám tabulku čokolády, protože mám špatný den. Prostě se snažím, aby moje fotky byly pohledem do mého skutečného života.“ Snímky dokonalých svalů a krásně tvarovaných zadečků doprovázené výzvou ke sdílení jsou vlastně společensky akceptovatelnou podobou okukování těl v posilovně. A navíc jsou doprovázené motivačními hesly typu „Máš na to taky“. Když tomu věnuješ dost úsilí, ovšem…

Odvrácená strana

Základem fitspiration je myšlenka, že když do sebe investujete energii v podobě zdravé stravy a pravidelného pohybu, vrátí se vám to. A to je v pořádku. Jenže na sociálních sítích se tyto pozitivní statusy typu „Zdravá znamená sexy“ mísí s mnohem agresivnějšími a škodlivějšími jako „Když tě to při cvičení bolí, zaber ještě víc“ nebo „Opravdu chceš sníst tu sušenku?“, doprovázenými obrázkem dokonale štíhlé modelky. Instagram roku 2012 zakázal pojem thinspiration a veškeré s ním spojené hashtagy. Pinterest sice stále tyto informace zobrazoval, ale spolu s varováním o škodlivosti poruch příjmu potravy. Mimochodem, mnohé z těchto fotek figurují jak ve spojení s thinspiration, tak i s fitspiration. A podle některých expertů je fitspo v podstatě thinspiration převlečené do sportovního outfitu.

Zrádný kult těla

„Mám za sebou kompulzivní a návykové cvičení. Když jsem si prohlížela fotky fitspiration, začaly se mi vracet staré vzorce chování,“ popisuje svou zkušenost Lauren Bersaglio, zakladatelka kanadské neziskovky Libero Network, která podporuje lidi zotavující se z úzkostných stavů a poruch příjmu potravy. Možná i proto zahájila kampaň #StopFitspiration, která se snaží prosadit se větami typu „Nemusím být sportovkyně, abych milovala svoje tělo“.

Studie provedená na Indiana University of Pennsylvania prokázala, že stačí jen devadesát minut prohlížení fotek hnutí thinspiration, aby se dramaticky změnily stravovací návyky uživatelky internetu.

Podle obdobé studie na University of Missouri se u žen už po třech minutách poté, co jim byly promítány fotografie ultraštíhlých těl, začala projevovat nespokojenost s vlastní postavou. V trendu fitspo záběry útlých boků vystřídaly lesknoucí se svaly na bicepsech, ale podstata je stále tatáž – v centru dění je určitý obraz ženského těla. A hesla, která jsou k tomu připojena, stále dokola zdůrazňují sebekontrolu, dřinu a vytrvalost, což může být nebezpečné. Od mott a „Když se budeš snažit, můžeš změnit svoje tělo“ se totiž dostáváme k mnohem zrádnějšímu „Když se budeš snažit, budeš mít tohle tělo“. Řada žen však ani při každodenním cvičení nebude mít dokonale vysportovanou postavu a není na tom nic negativního.

Nedostižné cíle

Když trojnásobná matka Maria Kang roku 2014 umístila na svůj profil fotku své sportovní postavy vedle všech svých tří ratolestí a připsala k tomu „A jaká je vaše výmluva?“, foto se okamžitě stalo virálem a počet jejích přátel se ze třiceti vyšplhal na tři sta tisíc. Jenže kromě obdivných reakcí za to, že matky na mateřské povzbuzuje k práci na svém těle, se jí dostalo i obvinění ze šikany, ponižování silnějších žen a narcisismu. „Snažila jsem se motivovat ostatní, ale ne každý to tak vnímal. Je mi líto, že jste můj výrok pochopili tak negativním způsobem. To není ale moje vina, je to vaše vina,“ okomentovala to Maria Kang a podobně se vyjádřila i o rok později, kdy o svém životním stylu vydala knihu No More Excuses Diet.

„Obezita je velký problém. Některých lidí se to možná dotklo proto, že je to jejich citlivé místo.“ Podle psychologů jsou podobné motivační kampaně spouštěcím mechanismem již nabité zbraně. V případě, že je jim vystaven někdo, kdo je citlivý, může to jeho úzkosti prohloubit. V současné době je, co se týče poruch příjmu potravy, na vzestupu ortorexie, tedy posedlost zdravou stravou. Na takto zaměřené jedince můžou na první pohled nevinné pojmy jako „čisté jídlo“ působit špatným způsobem.

Falešná očekávání

Obraz našeho těla je velkým mediálním tématem už od šedesátých let, kdy se začaly objevovat výrazně štíhlé modelky v čele s Twiggy a nároky na ženskou postavu se začaly radikálně měnit. Další revoluci přinesly v posledních desetiletích reality show, které uvedly nový typ idolů – už ne dokonalé celebrity, které jsou mimo náš běžný svět, ale jenom jakési o něco lepší reálné verze nás samotných. Tento nový druh vzorů s sebou nese příslib, že co zvládnou ony, zvládneme přece taky. Jenže ve skutečnosti zapomínáme na to, že fotografie ze sociálních sítí jsou často zabrány z mimořádně lichotivého úhlu, velmi příznivým filtrem a poté jsou ještě upravovány v různých aplikacích.

Nevíme vůbec nic o tom, co se dělo kolem vytvoření takového zdánlivě nahodilého záběru. A to je jeden z mnoha důvodů, proč je dobré si od virtuálních světů udržet zdravý odstup a chovat se ke svému tělu zodpovědně. Článek vyšel v časopise Dieta.