Deset potravin, které nakopnou vaši imunitu
Schopnost našeho organizmu bránit se proti bacilům ovlivňuje řada faktorů. Jedním z nich je například dostatek spánku, to, jestli jsme ve stresu nebo v jaké jsme celkové kondici. Jednou z nejdůležitějších položek v tomto seznamu je ale naše strava. V první řadě je důležité, aby byla vyvážená. A pak jsou tu potraviny, které mají, co se týče posílení imunity, zvláštní schopnosti. Které to jsou?
Rakytník
Má vysoký obsah vitaminů, zejména vitaminu C.
Česnek
Přírodní antibiotikum, které působí proti řadě škodlivých bakterií, virů, plísní, přitom neničí střevní mikroflóru.
Zázvor
Vykazuje protizánětlivé, imunostimulační a antioxidační účinky.
Kysané zelí
Je ceněné díky svému obsahu vitaminů C, B6, kyseliny listové a probiotik.
Hlíva ústřičná
Obsahuje betaglukany, což jsou jedny z nejsilnějších antioxidantů.
Para ořechy
Jsou nejbohatším zdrojem selenu, stačí sníst jen jeden ořech denně.
Losos
Je významným zdrojem vitaminu D a omega-3 mastných kyselin.
Červená řepa
Pomáhá proti zánětům a podporuje detoxikaci těla, má vysoký obsah železa.
Dýňová semínka
Označují se jako nejlepší přírodní zdroj zinku.
Ženšen
Obsahuje na 180 účinných látek, díky svému složení je schopný správně vyvažovat imunitní systém.
Článek vyšel v časopise Dieta. Aktuální číslo si můžete objednat v ikiosku.cz.