...

... Zdroj: istock.com

Co nám během života křiví zuby? Hlídejte si vaše návyky

Jak to, že někteří z nás mají krásně rovné zuby a nic pro to v životě nedělají? Je to genetické, nebo se o zuby správně starají? Odpověď zní: obojí. Genetiku neovlivníte, ale vzhledem k tomu, že se zuby hýbou celý život, je dobré si hlídat, aby se nekřivily. Co za křivostí vězí? A jak se dá napravit?

U křivého chrupu rozhodně nejde jen o estetické hledisko, takové zuby často komplikují správné provádění ústní hygieny, což vede ke zvýšenému výskytu zubního kazu a zánětu dásní. Nabízejí totiž jednoduše daleko více úkrytů pro bakterie než ty perfektně rovné. Navíc jsou náchylnější k prasknutí nebo štěpení.

Zuby mohou křivé už narůst. Poloha zubů ovšem nikdy není stabilní, celý život se pohybují, a pokud se neléčí, postupem času se můžou křivit více a více. Co k tomu nejčastěji přispívá a co můžete změnit?

Nedostatek místa v dásních

První trvalé zuby se v ústech objevují kolem šestého roku věku, ústa pak mají po jistou dobu mléčný i trvalý chrup zároveň, dokud nevypadne poslední „mléčňák“. Dětské zuby se při růstu někdy křiví, protože jsou příliš drobné vzhledem k prostoru, který jim byl na dásních poskytnut, a snaží se ho všemožně zaplnit.

Nedostatečná péče

Svoji roli hraje i péče o mléčný chrup. Když ji zanedbáváme, může zub vypadnout předčasně. Nebo se zkazí a lékař ho vytrhne. Když o zub přijdeme, mají okolní zuby tendenci se naklonit nebo posunout do mezery, do které se rostoucí, v tomto případě už trvalý zub nevejde. „Nerovné zuby mohou způsobit také poškození dalších zubů, které vytlačují ven. Tyto zuby jsou více náchylné k poranění, odštípnutí nebo zlomení. Dalším negativním důsledkem křivých zubů je jejich opotřebení. Některé zuby se opotřebují rychleji, protože musí zkrátka víc kousat a používáme je častěji,“ vysvětluje zubní lékařka Katerina Mourati.

Velikost čelisti

Podle vědců máme čelisti stále menší a menší. Může za to prý postupný přechod na stravu, jež vyžaduje méně žvýkání než ta, kterou jedli naši předci. Příště si proto místo ovesné kaše dejte chleba s pořádně křupavou kůrkou a ke svačině místo banánu pěkně tvrdé jablko. Nepolykejte velké kusy jídla, ale zpomalte a pěkně kousejte. Vaše zuby vám poděkují.

Zuby moudrosti

Čelisti sice máme čím dál menší, šířka zubů se ale člověku nemění. Zuby se tak do čelistí někdy jednoduše nevejdou, zvlášť pokud vám vyrostly i takzvané zuby moudrosti. Ty často v doposud rovném chrupu způsobí totální anarchii.

Špatné návyky

Špatné návyky, které ve finále ovlivní svaly v okolí úst nebo celého obličeje, se týkají především těch nejmenších. Patří mezi ně cucání palce, používání dudlíku nebo lahve nebo pouze dýchání ústy. Neznamená to, že je nutné se jim úplně vyhnout. Dudlík u dětí zkuste eliminovat ve chvíli, kdy už mají narostlé všechny mléčné zuby.

Špatný skus

V ideálním případě zapadají horní stoličky lehce do těch dolních. Pokud k takovému souladu nedochází, jedná se o malokluzi čili špatné postavení zubů. Mezi další znaky špatného skusu patří také předkus, při kterém jsou horní zuby o dost více vpředu než dolní. V době růstu se pro nápravu užívají snímací aparáty, později také rovnátka, kterých už se dnes nemusíte děsit.

Dnes se velmi často používají ta neviditelná. Jsou lehčí, menší, jsou vyrobena z neviditelných materiálů, a hlavně fungují efektivně. Doba potřebná k jejich nošení se zkracuje na několik měsíců. „Dřív všechna „cool děcka“ nosila rovnátka s barevnými gumičkami. Teď je poptávka po tom, aby rovnátka byla co nejméně viditelná. Ideálně vůbec,“ dodává Katerina Mourati, která pracuje s neviditelnými rovnátky od Beyli Dental.

Nic nebrání tomu, abyste měli hezčí úsměv. „Na rozdíl od kovových rovnátek jdou rovnátka od Beyli Dental jednoduše z pusy vyndat. Než se pustíte do jídla nebo pití, prostě si je vyndáte. Poté, co si vyčistíte zuby, si je zase nasadíte. Jen nezapomeňte mít rovnátka nasazená kolem 20 hodin denně,“ doplňuje odbornice.

Pokud tedy máte křivé zuby z jakéhokoliv důvodu, není důvod ke starostem. Moderní zubní aparáty vám umí dát zuby saze do latě.