.

. Zdroj: Shutterstock

Cesta k eko-domácnosti není klikatá. Jednoduchými pravidly lze šetřit peníze i životní prostředí!

Ochrana životního prostředí a udržitelná budoucnost. To jsou témata, která v posledních letech rezonují veřejným prostorem stále intenzivněji. Začínají o nich diskutovat a brát je vážně i lidé, již k dané problematice ještě nedávno přistupovali poněkud vlažně. Ostatně mají k tomu důvod – z nedávné studie Evropské agentury pro životní prostředí vyplývá, že znečištěné prostředí může za 13 % úmrtí.

Špatný stav ovzduší, přítomnost nebezpečných látek ve vodě a půdě, ale také nadměrný hluk a změna klimatu. Všechny tyto aspekty mají na enormní vliv na celkovou kvalitu životního prostředí, a proto je třeba k ochraně přistupovat komplexně. Jak se na ní můžete podílet vy? Pokuste se svou domácnost přepnout na „eko-režim“. Nebojte, nemusíte se vzdát všech technických vymožeností a ze dne na den změnit životní styl o 180 stupňů. Když se následujícími tipy inspirujete alespoň z části, prospějete tím přírodě a mnohdy i peněžence.

Začněte třídit odpad

Třídění odpadu nebolí a není ani časově náročné. Pokud to stále neděláte, pořiďte si „speciální“ odpadkový koš a pusťte se do toho. Důvodů, proč se tříděním odpadu zabývat, je víc než dost. Tím hlavním je samozřejmě recyklace materiálů, která je v případě směsného odpadu vysoce problematická.

Zvažte změnu vytápění

S vytápěním to není tak přímočaré, jak se na první pohled jeví. Z ekologického hlediska jsou nejméně ekologická lokální topeniště na uhlí. Množství emisí souvisí se stářím kotle či kamen, ale také se způsobem jejich provozování. Z hlediska emisí CO2 je nejlepší volbou biomasa (tzn. dřevo).

V posledních letech je v centru pozornosti tepelné čerpadlo, respektive jeho různé varianty. Patří totiž mezi nejúspornější typy vytápění, o který se navíc v podstatě musíte starat jen minimálně, jelikož stačí nastavit požadovanou teplotu a čerpadlo se o vše postará. Jako sekundární zdroj pak mohou sloužit třeba krbová kamna.

Pokud se na výměnu stávajícího zdroje tepla nechystáte, snažte se topit méně. Každým stupněm, o který stáhnete radiátory, ušetříte zhruba 5 % energie.

Podporujte lokální farmáře

Nepředpokládáme, že svůj jídelníček omezíte na potraviny z lokální produkce, ale pokuste se u místních producentů nakupovat co nejčastěji. Motivovat by vás mohl fakt, že při dovozu jídla ze vzdálenějších míst dochází k mnohonásobně větší produkci skleníkových plynů. Na trzích sice nenarazíte na slevové akce jako v supermarketech, ale čerstvé potraviny od farmářů bývají chutnější a zdravější.

Vyměňte automobil za kolo

Kdykoliv vám to umožní počasí (a vzdálenost), nechte auto zahálet na parkovišti a vydejte se na cesty na kole. Případně pěšky nebo MHD. Všechny zmíněné způsoby dopravy jsou k životnímu prostředí šetrnější než jízda autem.

Zmiňovaná studie Evropské agentury zde.