...

... Zdroj: istock.com

Alergie v pylové sezóně: 10 tipů, jak ji přežít

Přestože by si to spousta alergiků ze srdce přála, přecitlivělost na pyly bohužel není možné ignorovat. Zejména pak na jaře, kdy alergie dokáže hodně znepříjemnit život, byste měli vědět, jak na ni vyzrát. Při správném chování totiž můžou být její projevy mnohem snesitelnější, a váš život tak o poznání lepší.

Alergické reakce můžete mírnit především včasnou prevencí. Bránit se jí ale můžete i ve chvíli, kdy pylová sezóna naplno udeří, a vy už si zase musíte k nosu neustále tisknout kapesník. Stačí dodržovat následující zásady.

Další informace o tom, jak se chovat v pylové sezóně, čtěte zde.

1, Navštivte lékaře

Pokud pylová alergie narušuje váš život, promluvte si s lékařem o svých obtížích a pokuste se najít nejvhodnější řešení ještě před začátkem pylové sezóny. V posledních letech se také dostává do popředí léčba nosními kapkami s obsahem kortikoidů. Jejich aplikace by měla začít 1–2 týdny před začátkem pylové sezóny.

2, Seznamte se se svými alergeny

Pylovou sezónu dnes už můžete hlídat i pomocí chytrého telefonu. Stáhněte si novou aplikaci Pylové zpravodajství Claritine. Přináší praktické informace o koncentraci alergenů v ovzduší, která je v aplikaci vyjádřena graficky v pěti stupních intenzity a aktualizována na týdenní bázi. Na základě sledovaných dat si může uživatel v rámci aplikace nastavit i zasílání upozornění, pokud se koncentrace alergenů v ovzduší změní.

3, Zásobte se léky

Pokud vaše potíže nejsou dlouhodobé a závažné, můžete se zásobit antihistaminiky. Některá získáte jen na lékařský předpis, jiná jsou ale volně prodejná a můžete si je koupit i bez něj (např. Claritine, Loratadin-ratiopharm). Vyznačují se rychlým nástupem a výrazným účinkem proti projevům akutní senné rýmy, alergického zánětu spojivek nebo kopřivky a svědění. Užívají se jednou denně.

4. Připravte (nejen) svůj domov

Pokud jste alergik, vaše klimatizace, a to ať doma nebo v autě, by měla být vybavena speciálními filtry. Vzduch v ložnici zvlhčujte a peřiny i matrace pravidelně větrejte, aby se v nich nedařilo roztočům. Roztoče v matracích zahubí speciální spreje, které se dají koupit v lékárnách. Koberce vyměňte za dlažbu, lino nebo korek, a zbavte se záclon a závěsů. Místo nich si pořiďte žaluzie.

5, Vyzkoušejte inhalace

Pomocí inhalace můžete své dýchací cesty natolik posílit, že pozdější nápor pylů budou zvládat mnohem lépe. K preventivní inhalaci přitom stačí obyčejná slaná voda nebo lázeňská kyselka. S procedurou začněte nejpozději týden, lépe však 14 dní před nástupem pylových alergenů. Stačí inhalovat 5–10 minut denně, nejlépe před spaním.

Další informace k inhalacím najdete zde.

6, Omezte pohyb venku

V pylové sezóně byste určitě neměli mít příliš často otevřená okna a zejména v ranních a odpoledních hodinách vycházet ven. V této době totiž rostliny uvolňují do vzduchu nejvíce pylu.

7, Často se sprchujte a převlékejte

Po návratu domů v pylové sezóně je důležité se pořádně vysprchovat a obléknout si čisté prádlo, na kterém zatím není usazený žádný pyl. Pokud totiž budete čisté prádlo sušit na věšáku u otevřeného okna či venku, usadí se na něm spousta pylu, a vy tak budete mít zdroj své rýmy na sobě hned poté, co si čerstvě vyprané tričko obléknete.

8, Myjte si pravidelně vlasy

Při pobytu venku noste hlavu zakrytou (kloboukem, čepicí, šátkem atd.) a po návratu domů anebo před spaním si vždy umyjte vlasy. Pylová zrna tak budou opláchnuta dřív, než vám začnou dělat potíže.

9, Vyplachujte si nos

Pořiďte si nosní sprej s mořskou nebo termální vodou a při příznacích alergie si 2× až 3× denně proplachujte nos. Mnoha lidem tyto přípravky pomáhají zmírnit nosní blokádu i zlepšit odtok sekretu z vedlejších dutin nosních.

10, Pozor na dráždivé látky

Pozor si dejte i na další dráždivé látky, které by vaši alergii mohly zhoršit (kouř z cigaret, parfémy, silné vůně květin a podobně).