Petra Jirglová – Letuška z economy aneb co na Instagramu neuvidíte, 226 Kč, Luxor

Petra Jirglová – Letuška z economy aneb co na Instagramu neuvidíte, 226 Kč, Luxor Zdroj: iStock.com

Jako bych tam byla
Michaela Gautam - Mé nepálské lásky, 269 Kč, Kosmas
Ladislav Zibura - Prázdniny v Evropě
Tereza Ramba - DobroDruhům, 499 Kč, Luxor
Zdena Frýbová - Dvě dámy v tísni, 167 Kč, Megaknihy
7
Fotogalerie

6 tipů na knížky českých autorů, které vás přenesou za moře. I když nikam nejedete

Letos jste se rozhodla strávit letní dovolenou v Česku. Proč ne? Krás je tu spousta, ale jak se přehouplo léto do své druhé poloviny nějak se vám začalo po moři, písku a exotickém jídle stýskat. Čím takový cestovatelský absťák zažehnat? Co třeba dobrou knihou, která vás alespoň v představách přenese tam někam za moře.

Tereza Macková – Tokyo Story

Tereza Macková – Tokyo Story, 249 Kč, Pointa
Tereza Macková – Tokyo Story, 249 Kč, Pointa | Zdroj: archiv firem

Debutující autorka Tereza Macková zasadila svoji prvotinu Tokyo Story do japonských reálií, které ji po osobní návštěvě naprosto okouzlily. Příběh je o dívce, která se vypraví do Tokia, aby našla muže, do kterého je zamilovaná. Stopy k jejímu pátrání jsou pouze fotografie a křestní jméno muže, kterého hledá. „K napsání knihy mě inspirovala má první návštěva Japonska, kdy jsem se do téhle země a jejích obyvatel naprosto zamilovala. Proto když jsem se rozhodla začít psát svou první knihu, byla volba místa, kde se děj bude odehrávat, naprosto jasná. Věděla jsem, že hlavní hrdinka bude Češka, která z nějakého důvodu odjede do Tokia, abych jejíma očima mohla popsat dojem, který na mě tahle země udělala. A pak už jsem krok za krokem skládala celý příběh,“ říká o volbě tématu a psaní knížky autorka.

Tereza Ramba – DobroDruhům

Tereza Ramba - DobroDruhům, 499 Kč, Luxor
Tereza Ramba - DobroDruhům, 499 Kč, Luxor | Zdroj: iStock.com

Máte ráda tuhle populární českou herečku? Vedle herectví a své rodiny, také miluje cestování, které, jak sama říká, přinese často nečekané zážitky a překvapí. Za dva roky Tereza (Voříšková) Ramba navštívila dvacet zemí a rozepsala se o jejich známých i nečekaných podobách. Ať už máte sami neklidného cestovatelského ducha, nebe radši jenom jezdíte prstem po mapě, Tereziny zážitky v kombinaci s autentickými fotografiemi a ilustracemi jsou natolik inspirující, že vás začnou svrbět pohorky.

Ladislav Zibura – Prázdniny v Evropě

Ladislav Zibura - Prázdniny v Evropě
Ladislav Zibura - Prázdniny v Evropě | Zdroj: archiv firem

Jakmile alespoň jednu z knih Ládi Zibury přečtete, začnete spřádat plán cesty. Láďa vám dokáže, že postačí malý batoh a zvednutý prst u silnice. Svět se dá totiž objet autostopem. Takže vložte řízek mezi chleby a vydejte se za čtvrtým prázdninovým dobrodružstvím s Ladislavem Ziburou. Tentokrát vás čeká 14 000 kilometrů stopem napříč Evropou. Ve společnosti svérázných řidičů vyrazíte z horkých Athén přes divoký Balkán, rodný střed a malebné Pobaltí až za polární kruh. Objevujte místa, která byste určitě chtěli navštívit, jen jste o nich dosud neslyšeli. A taky se přesvědčte, že žijeme na tom nejrozmanitějším kontinentu světa. Nasbíráte spoustu tipů, dozvíte se o místech, která jsou překrásná a turisté je neznají, a dostanete i varování, co se v jaké zemi nevyplácí.

Petra Jirglová – Letuška z economy aneb Co na Instagramu neuvidíte

Petra Jirglová – Letuška z economy aneb co na Instagramu neuvidíte, 226 Kč, Luxor
Petra Jirglová – Letuška z economy aneb co na Instagramu neuvidíte, 226 Kč, Luxor | Zdroj: iStock.com

Tato kniha je shrnutím roku jedné letušky v Dubaji. Objeví se v ní pár trapných a nemístných vtipů a poznámek, trocha rasismu a sexuálních narážek, špetka pomluv a stereotypů. Na druhou stranu se nejedná o nic šokujícího ani revolučního. „Bukowski nejsem ani Hemingway. Bohužel. Každopádně doufám, že se pobavíte, knihu budete číst s radostí a láskou, a pokud ne, moc to nešiřte,“ říká autorka. U tohohle čtení se budete smát nahlas.

Michaela Gautam – Mé nepálské lásky

Napínavý příběh napsaný skutečným životem. To, co začalo jako dobrodružství mladé holky, která se rozhodla odjet do Nepálu zhubnout, skončilo exotickým románkem a otevřelo dveře dětského domova v Káthmándú. Michaela se v prachu, smogu a špíně rozvojového velkoměsta snaží pomáhat už osm let. Zajímá vás, jaké je učit angličtinu v zapomenutých vesnicích uprostřed Himálaje, kam nevede sjízdná cesta a kde nemají pitnou vodu, natož obchod? Kolik prozvracených dní uteče, než si navyknete na autentickou asijskou stravu? V čem se liší česká a nepálská láska? Jestli to v nemocnici rozvojové země vypadá jako na tržišti – nebo ještě hůř? Jak se člověk cítí, když se rozhodne pomoci pár opuštěným dětem a léta má pocit, že jde proti zdi? Jaké to je pro českou holku srovnat se s tím, že aby žila, jak jí káže srdce, musí se nejdřív postavit svým vlastním přesvědčením o tom, co to znamená být „správná matka"?

Zdena Frýbová – Dvě dámy v tísni

Zdena Frýbová - Dvě dámy v tísni, 167 Kč, Megaknihy
Zdena Frýbová - Dvě dámy v tísni, 167 Kč, Megaknihy | Zdroj: archiv firem

Autobiografickou knihu Zdeny Frýbové prostupuje dobrá nálada a humor. Čeká vás bezstarostné putování Švýcarskem a Francií: komické příhody, zajímavá setkání, konfrontace reality s tím, co se popisuje v průvodcích. Dvě dámy v tísni jsou přítelkyně, které se vydaly autem na dovolenou. Ke konfliktům mezi nimi dochází v četných stresových situacích vyplývajících ze skutečnosti, že obě postrádají smysl pro orientaci a mapa je jejich nepřítelem. V autentickém vyprávění o vlastních cestách autorka vylíčila nejen krásné zážitky a zábavná dobrodružství, ale též nepříjemné zkušenosti, které ukazují i odvrácenou tvář dnešního světa.