Thajské rýžové nudle Pad Thai
4 porce
Příprava: 45 minut
Suroviny: 250 g plochých rýžových nudlí, 4 lžíce rybí omáčky, 2 lžíce tamarindové pasty, 2 lžíce palmového nebo třtinového cukru, slunečnicový olej, 200 g kuřecích stehenních řízků, 3 šalotky nebo 1 červená cibule, 4 stroužky česneku, 2 chilli papričky, 1 mrkev, 4 vejce, 100 g cukrového hrášku, 200 g výhonků mungo, 150 g nesolených pražených arašídů a 1 limetka

Postup:
1. Rýžové nudle namočte před vařením na půl hodiny do studené vody. Mezitím smíchejte rybí omáčku s tamarindovou pastou, cukrem a lžící vody, dobře promíchejte.
2. Ve woku zahřejte dvě lžíce oleje a rychle za stálého míchání opečte maso nakrájené na tenké nudličky. Přendejte jej do misky a nechte stranou. Dejte vařit v hrnci dostatečné množství vody na nudle.
3. Ve woku rozpalte zbývající olej, vhoďte plátky šalotky nebo cibule a restujte asi minutu, přidejte nasekaný česnek a za stálého míchání dál opékejte asi 20 vteřin. Poté přihoďte plátky chilli papričky a na julienne nakrájenou mrkev a ještě několik vteřin prohřejte.
4. Nudle ponořte do vroucí vody, hned slijte a propláchněte studenou vodou. Přidejte je do woku a další minutu opékejte. Nyní nudle shrňte ke straně a přidejte ještě pár kapek oleje a vlijte vyklepnutá a rozšlehaná vejce. Nechte je ztuhnout, roztrhejte a promíchejte se směsí s nudlemi a podélně pokrájeným cukrovým hráškem. Zalijte tamarindovou omáčkou a dobře promíchejte a prohřejte asi dvě minuty.