Vietnamské jarní závitky

Vietnamské jarní závitky Zdroj: Marek Bartoš

Vůně Asie: Vyzkoušejte thajské rýžové nudle nebo vietnamské jarní závitky!

Připravit autentické asijské jídlo už dnes není žádný problém, všechny suroviny máme na dosah. Ve vlastní kuchyni si tak směle můžeme udělat výlet do Indonésie, Japonska, Vietnamu, Číny či Koreje. 

Thajské rýžové nudle Pad Thai

4 porce

Příprava: 45 minut

Suroviny: 250 g plochých rýžových nudlí, 4 lžíce rybí omáčky, 2 lžíce tamarindové pasty, 2 lžíce palmového nebo třtinového cukru, slunečnicový olej, 200 g kuřecích stehenních řízků, 3 šalotky nebo 1 červená cibule, 4 stroužky česneku, 2 chilli papričky, 1 mrkev, 4 vejce, 100 g cukrového hrášku, 200 g výhonků mungo, 150 g nesolených pražených arašídů a 1 limetka

Thajské rýžové nudle Pad Thai
Thajské rýžové nudle Pad Thai | Zdroj: Marek Bartoš

Postup:

1. Rýžové nudle namočte před vařením na půl hodiny do studené vody. Mezitím smíchejte rybí omáčku s tamarindovou pastou, cukrem a lžící vody, dobře promíchejte.

2. Ve woku zahřejte dvě lžíce oleje a rychle za stálého míchání opečte maso nakrájené na tenké nudličky. Přendejte jej do misky a nechte stranou. Dejte vařit v hrnci dostatečné množství vody na nudle.

3. Ve woku rozpalte zbývající olej, vhoďte plátky šalotky nebo cibule a restujte asi minutu, přidejte nasekaný česnek a za stálého míchání dál opékejte asi 20 vteřin. Poté přihoďte plátky chilli papričky a na julienne nakrájenou mrkev a ještě několik vteřin prohřejte.

4. Nudle ponořte do vroucí vody, hned slijte a propláchněte studenou vodou. Přidejte je do woku a další minutu opékejte. Nyní nudle shrňte ke straně a přidejte ještě pár kapek oleje a vlijte vyklepnutá a rozšlehaná vejce. Nechte je ztuhnout, roztrhejte a promíchejte se směsí s nudlemi a podélně pokrájeným cukrovým hráškem. Zalijte tamarindovou omáčkou a dobře promíchejte a prohřejte asi dvě minuty.