Připravit autentické asijské jídlo už dnes není žádný problém, všechny suroviny máme na dosah. Ve vlastní kuchyni si tak směle můžeme udělat výlet do Indonésie, Japonska, Vietnamu, Číny či Koreje.
Thajské rýžové nudle Pad Thai
4 porce
Příprava: 45 minut
Suroviny: 250 g plochých rýžových nudlí, 4 lžíce rybí omáčky, 2 lžíce tamarindové pasty, 2 lžíce palmového nebo třtinového cukru, slunečnicový olej, 200 g kuřecích stehenních řízků, 3 šalotky nebo 1 červená cibule, 4 stroužky česneku, 2 chilli papričky, 1 mrkev, 4 vejce, 100 g cukrového hrášku, 200 g výhonků mungo, 150 g nesolených pražených arašídů a 1 limetka
Thajské rýžové nudle Pad Thai
Postup:
1. Rýžové nudle namočte před vařením na půl hodiny do studené vody. Mezitím smíchejte rybí omáčku s tamarindovou pastou, cukrem a lžící vody, dobře promíchejte.
2. Ve woku zahřejte dvě lžíce oleje a rychle za stálého míchání opečte maso nakrájené na tenké nudličky. Přendejte jej do misky a nechte stranou. Dejte vařit v hrnci dostatečné množství vody na nudle.
3. Ve woku rozpalte zbývající olej, vhoďte plátky šalotky nebo cibule a restujte asi minutu, přidejte nasekaný česnek a za stálého míchání dál opékejte asi 20 vteřin. Poté přihoďte plátky chilli papričky a na julienne nakrájenou mrkev a ještě několik vteřin prohřejte.
4. Nudle ponořte do vroucí vody, hned slijte a propláchněte studenou vodou. Přidejte je do woku a další minutu opékejte. Nyní nudle shrňte ke straně a přidejte ještě pár kapek oleje a vlijte vyklepnutá a rozšlehaná vejce. Nechte je ztuhnout, roztrhejte a promíchejte se směsí s nudlemi a podélně pokrájeným cukrovým hráškem. Zalijte tamarindovou omáčkou a dobře promíchejte a prohřejte asi dvě minuty.
5. Přidejte část výhonků mungo a orestované maso. Zamíchejte a ještě chvíli prohřívejte. Rozdělte nudle na talíře, ozdobte zbývajícími výhonky, nasucho orestovanými posekanými arašídy a dílky limetky.
Vietnamské jarní závitky
4 porce
Příprava: 20 minut
Suroviny: 1 balení vlasových rýžových nudlí, 1 mango, 1 mrkev, ¼ červeného zelí, sůl, rýžový ocet, sriracha, lžička cukru, 1 balení rýžového papíru, 200 g vařených loupaných krevet, výhonky, cukrový hrášek, máta, koriandr, bazalka
Omáčka: 4 lžíce rýžového octa, 4 lžíce rybí omáčky, 1 hrnek vody, 1 lžíce cukru, 1 stroužek česneku
Postup:
1. Nudle uvařte podle návodu. Slijte a prolijte studenou vodou.
2. Mango a mrkev nakrájejte na julienne. Zelí pokrájejte na jemné proužky a v míse promačkejte se špetkou soli. Dochuťte pár kapkami rýžového octa, srirachy a lžičkou cukru.
3. Do širokého kastrolu nalijte asi 5 cm vlažné vody. Plát rýžového papíru ponořte do vody a nechte asi půl minuty změknout. Papír položte na čistou plochu, doprostřed naskládejte podlouhlou hromádku všech ingrediencí včetně bylinek. Papír z levé a pravé strany přehněte přes náplň a odspodu zarolujte. Stejně připravte další závitky.
4. Na omáčku zahřejte v kastrolku ocet, rybí omáčku, vodu a cukr. Jakmile se cukr rozpustí, přidejte prolisovaný česnek, prohřejte a nechte vychladnout.
Vietnamské jarní závitky
Další úžasné asijské recepty najdete v aktuálním říjnovém vydání magazínu F.O.O.D., které si můžete objednat i přes SMS.
Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:
FOOD1810W mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ
Příklad: FOOD1810W Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900
Cena každé přijaté SMS je 49 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje Czech News Center, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.