3 nejlepší dorty plné čokolády: Skvělý dárek ke Dni matek
Možná to bude poprvé, co neupeče dort maminka vám, ale vy jí. Zkuste naše rodinné recepty a hlavně nezapomeňte – tentokrát vybírejte to, co má ráda ona, a ne co láskyplně podstrojovala vám.
Dort s kávou a bílou čokoládou ke Dni matek
Potřebujete: rozkládací dortovou formu ø 26 cm Příprava: 1 hodina + pečení
Suroviny: základní čokoládový korpus (recept najdete níže), 1 lžíce červeného gelového barviva, plátky kokosu a bílé cukrové perličky na ozdobu
Kávový krém: 2–3 lžíce uvařené zrnkové kávy, 500 ml polotučného mléka, 120 g krupicového cukru, 2 vanilkové pudinky, 250 g změklého másla
Bílá ganache na polevu: 150 g smetany 35%, 170 g kvalitní bílé čokolády
Upečte základní čokoládový korpus a připravte krém. Uvařte velmi silnou kávu a nechte vychladit. V mléce rozmíchejte cukr a pudinky, přidejte kávu a nad vodní lázní míchejte do zhoustnutí. Vychlaďte a zašlehejte máslo.
Přichystejte ganache. Přiveďte smetanu k varu, odstavte. Nalámejte do ní kousky čokolády a za promíchávání metlou je rozpusťte. Pokud by zůstala ganache zrnitá, vložte ji nad vodní lázeň a míchejte dohladka. Nechte asi 10 minut odstát.
Korpus překrojte na 4 díly, potřete krémem a na povrchu i bocích rozetřete polevu. Boky ozdobte kokosem, nahoru nasypejte perličky.

Základní čokoládový korpus
Suroviny: 400 ml krupicového cukru, 2 vrchovaté lžíce kakaa holandského typu, 4 vejce, 400 ml polohrubé mouky + na formu, 1 prášek do pečiva, 200 ml slunečnicového oleje, máslo na vymazání formy, čokoládový krém, 75 g hořké čokolády
Cukr s 200 ml vody a 2 lžícemi kakaa svařte na sirup a nechte vychladit. Vejce rozšlehejte, přidejte sirup, prošlehejte. Přisypte mouku s práškem do pečiva a dohladka umíchejte s olejem.
Troubu předehřejte na 160 °C, formu vytřete máslem a vysypte moukou. Vlijte těsto a pečte, asi 40 minut. Nechte vychladit a prořízněte na patra.
1) Pokud vám zbude těsto, upečte z něj muffiny. Můžete také použít menší formu na dort a muffiny rovnou udělat. 2) Drobné červené ovoce naložte do likéru, překryjte fólií a nechte vychladit v lednici. Dejte okapat a pak použijte na dort. 3) U krému nešetřete na kvalitě másla. Projeví se nejen na konzistenci, ale hlavně na chuti – za předpokladu, že krém nepřebijete náloží cukru.
3 tipy pro inspiraci
Dort s vanilkou a karamelem

Potřebujete: rozkládací obdélníkovou formu asi 35 x 24 cm Příprava: 1 hodina + pečení
Suroviny: základní recept na čokoládový korpus a jedlé květy na ozdobu
Vanilkový krém: 500 ml polotučného mléka, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 3 vejce, kůra a šťáva z půlky citronu, 2 vanilkové cukry, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 změklé máslo
Karamelový krém: 300 g krupicového cukru, 500 ml polotučného mléka, 2 žloutky, 2,5 vanilkového pudinku, 250 g změklého másla
Upečte korpus a připravte vanilkový krém. V mléce metličkou rozšlehejte dohladka mouku, škrob, 3 žloutky, jemně strouhanou kůru a šťávu z citronu a uvařte nad vodní lázní do husté konzistence. Nechte vychladnout a vmíchejte cukr, vanilkový extrakt a sníh z bílků. Zašlehejte do másla.
Uvařte karamelový krém. Cukr nechte na pánvi zkaramelizovat, přilijte 150 ml vody a míchejte, dokud se karamel nerozpustí. Nechte vychladit. V mléce rozmíchejte pudinkový prášek, přidejte karamelový sirup a míchejte do zhoustnutí nad vodní lázní (tak máte jistotu, že se pudink nepřipálí). Po vychlazení zašlehejte do másla.
Korpus překrojte a bohatě potřete vanilkovým krémem, potřete karamelovým krémem, nechte ztuhnout v lednici a před podáváním ozdobte.
Čokoládový dort

Potřebujete: rozkládací dortovou formu ø 26 cm Příprava: 1 hodina + pečení
Suroviny: základní čokoládový korpus a šálek malin
Čokoládový krém: 100 ml smetany 12%, 170 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 5 lžic kakaového prášku, 250 g másla, 2 lžičky rumu nebo koňaku
Upečte základní čokoládový korpus a připravte krém. Smetanu zahřejte a rozpusťte v ní cukr. Přidejte kakao a nakrájené máslo, zvyšte teplotu a za stálého míchání máslo rozpusťte, pak vlijte alkohol a vše 2–3 minuty provařte. Nechte vychladit, překryjte fólií a dejte ztuhnout do ledničky (nejlépe přes noc).
Za pomoci ručního šlehače metlami při nižších otáčkách vyšlehejte krém. Potřete jím jednotlivá patra korpusu včetně boků, lehce namažte horní patro. Rozložte na ně maliny a postříkejte čokoládou rozehřátou nad vodní lázní.