Možná to bude poprvé, co neupeče dort maminka vám, ale vy jí. Zkuste naše rodinné recepty a hlavně nezapomeňte – tentokrát vybírejte to, co má ráda ona, a ne co láskyplně podstrojovala vám.
Dort s kávou a bílou čokoládou
Potřebujete: rozkládací dortovou formu ø 26 cm
Příprava: 1 hodina + pečení
Suroviny: základní čokoládový korpus (recept najdete níže), 1 lžíce červeného gelového barviva, plátky kokosu a bílé cukrové perličky na ozdobu
Kávový krém: 2–3 lžíce uvařené zrnkové kávy, 500 ml polotučného mléka, 120 g krupicového cukru, 2 vanilkové pudinky, 250 g změklého másla
Bílá ganache na polevu: 150 g smetany 35%, 170 g kvalitní bílé čokolády
Upečte základní čokoládový korpus a připravte krém. Uvařte velmi silnou kávu a nechte vychladit. V mléce rozmíchejte cukr a pudinky, přidejte kávu a nad vodní lázní míchejte do zhoustnutí. Vychlaďte a zašlehejte máslo.
Přichystejte ganache. Přiveďte smetanu k varu, odstavte. Nalámejte do ní kousky čokolády a za promíchávání metlou je rozpusťte. Pokud by zůstala ganache zrnitá, vložte ji nad vodní lázeň a míchejte dohladka. Nechte asi 10 minut odstát.
Korpus překrojte na 4 díly, potřete krémem a na povrchu i bocích rozetřete polevu. Boky ozdobte kokosem, nahoru nasypejte perličky.
Základní čokoládový korpus
Suroviny: 400 ml krupicového cukru, 2 vrchovaté lžíce kakaa holandského typu, 4 vejce, 400 ml polohrubé mouky + na formu, 1 prášek do pečiva, 200 ml slunečnicového oleje, máslo na vymazání formy, čokoládový krém, 75 g hořké čokolády
Cukr s 200 ml vody a 2 lžícemi kakaa svařte na sirup a nechte vychladit. Vejce rozšlehejte, přidejte sirup, prošlehejte. Přisypte mouku s práškem do pečiva a dohladka umíchejte s olejem.
Troubu předehřejte na 160 °C, formu vytřete máslem a vysypte moukou. Vlijte těsto a pečte, asi 40 minut. Nechte vychladit a prořízněte na patra.
1) Pokud vám zbude těsto, upečte z něj muffiny. Můžete také použít menší formu na dort a muffiny rovnou udělat. 2) Drobné červené ovoce naložte do likéru, překryjte fólií a nechte vychladit v lednici. Dejte okapat a pak použijte na dort. 3) U krému nešetřete na kvalitě másla. Projeví se nejen na konzistenci, ale hlavně na chuti – za předpokladu, že krém nepřebijete náloží cukru.