Vlevo Paris Hilton v roce 2007, vpravo foto z nové kampaně Ganni x Juicy Couture

Vlevo Paris Hilton v roce 2007, vpravo foto z nové kampaně Ganni x Juicy Couture Zdroj: Profimedia.cz

Kim Kardashian
Kim Kardashian
Paris Hilton
Paris Hilton
Paris Hilton
11
Fotogalerie

Zpět do roku 2005: Oblíbená teplákovka Paris Hilton se vrací!

Po vuittonkách s barevným Monogramem, kovbojských kloboucích a cargo kalhotách se vrací další fenomén z nultých let, který nás nostalgicky uvrtává do let největší slávy Paris Hilton, Lindsay Lohan a Britney Spears: legendární velurové teplákovky Juicy Couture. A nejde o ledajaký comeback – je totiž pojištěný kolaborací s jednou z nejžhavějších značek současnosti.

Když jsem se asi před osmi lety zbavovala posledních kousků své garderoby z let 2005 až 2010, byla mezi nimi i růžovoučká mikina na zip Juicy Couture. Nevím, co jsem si představovala, když jsem si ji pořizovala – asi že v ní doma budu vypadat roztomile nebo že budu ladit se svou tehdy batolecí dcerou. Místo klasického střihu měla totiž dokonce baby-doll střih. A samozřejmě kapuci.

TIP NA VIDEO: Jaké trendy z devadesátých let se letos vracejí?

Video placeholde

Dnes vím, že jsem udělala chybu. Měla jsem si ji totiž nechat. Ne že bych ji dále nosila, ale minimálně bych se nemusela stydět, jak trapný kousek do sekáče hodlám věnovatMóda z nultých let totiž z pohledu těch desátých trpěla klasickým stigmatem vyčpělosti. V době kvetoucího zájmu o minimalismus a capsule šatníky působila směšně diblíkovsky, prvoplánově sexy a hlavně byla spojována s ikonami, které už nikoho nazajímaly.

Uběhlo osm let a všechno se mění. Paris Hilton tento týden zazářila mezi pozvanými na Grammy Awards a tepláková souprava Juicy Couture, kterou před dvaceti lety nejvíc proslavila právě ona, zažívá novou vlnu popularity. Jednak v rámci obecného zájmu generace Z oblékat se jako mladí před dvaceti lety – což si vysloužilo jednotný název Y2K – a jednak díky kodaňské značce Ganni, která s Juicy Couture vytvořila žhavou limitku.

Dokonce i britská Vogue přiznala, že tohle spojení nečekala. Losangeleská velurová ikona a kodaňská značka, která umístila Skandinávii na módní mapu světa? Vlastně to ale dává smysl: Ganni vždycky vyzývala tradiční vkus tím, že v kolekcích spojovala protikladné styly – jako třeba romantické šaty s balonovými rukávy a k nim ugly outdoorové boty.

V kolekci, která dohromady čítá třináct kousků, najdete jak velurové teplákovky s typickým štrasovým logem, tak víc Ganni věci, jako trička s originálními potisky, strečové šaty s řasením nebo kšiltovky. Z hlediska barev se kolekce drží v mezích černé, hnědé a modrofialové, ikonická růžová probleskuje jen ve vzorech a doplňcích. Nikde však není psáno, že se musíte omezit na tuto limitku. Možná vás to překvapí jako mě, ale značka Juicy Couture, která letos slaví pětadvacet let od svého vzniku, žije dál i sama o sobě.

Připomeňme, že ji v roce založila dvojice kamarádek Gela Nash-Taylor (manželka Johna Taylora z Duran Duran) a Pamela Skaist-Levy, nejprve ale pod jiným názvem a s cílem prodávat hlavně těhotenské oblečení. Aby už se jménem Juicy Couture prorazily, rozhodly se oslovit celebrity – a rovnou třeba Jennifer Lopez, která svůj darovaný model – růžový set s šortkami – oblékla ve videoklipu I'm Real.

Odtud už byl jen krůček, aby značku začaly nosit všechny tehdejší It Girls v čele s Lindsay Lohan i Britney Spears a tehdy ještě méně známou Kim Kardashian. Největší fanynkou se ovšem stala Paris Hilton, která si velurovou teplákovku pořídila snad ve všech dostupných barvách. „Jsem jimi posedlá! Pokud spatříte nějakou moji paparazzi fotku, ať už z nejrůznějších pochůzek, nebo z letiště, v devíti z deseti případů budu mít na sobě Juicy Couture. Je to moje uniforma,“ zavzpomínala Hilton pro magazín Page Six Style.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz

Duch doby vystihují i dámy zakladatelky (dnes už Juicy Couture nevlastní, ale mají značku Pam & Gela), které připouštějí, že se jejich ikonický model stal součástí kontroverzní paparazzi kultury. „V kanceláři jsme mívali ‚zeď slávy‘ a ‚zeď hanby‘. Na jedné byly všechny celebrity, které běžně nosily Juicy, na té druhé všechny ty, které šly v Juicy do vězení.“

Mimochodem, přízvisko Couture rovněž vystihuje tehdejší přístup k módě, kdy všechno mělo působit především draze, luxusně a okázale. I kdybyste to měli jen předstírat. Protože jestli je něco přímým protikladem couture, pak je to přiléhavá velurová teplákovka se štrasovým logem na zadku. Ale móda miluje ironii.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: Profimedia.cz