.

. Zdroj: archiv firem

.
.
.
.
.
34
Fotogalerie

Věk nerozhoduje: 6 trendů, které unosíte v každém věku

„Věk je jen číslo“ je ve společnosti už trochu ohraná a vyprázdněná fráze. Ve světě módy by se naopak ale měla opakovat častěji, než tomu bylo doteď. I přes neustálé rozšiřování možností v oblékání i zahrnování dosud opomíjených skupin žen do celého módního průmyslu stále mezi nespočtem lidí existují předsudky, že různé trendy se hodí pouze pro vybrané typy žen – většinou pro vysoké, štíhlé a hlavně také mladé. Není ale trochu nesmyslné, aby svobodu v oblékání mohly mít ženy jen do určitého věku?

V západních i severských zemích rok co rok můžeme sledovat, jak na vlně módy a stylovosti jedou ženy všech věkových kategorií. V Česku ale stále převládá názor, že se žena musí řídit nepsanými pravidly a oblékat se podle svého věku. Co to ale reálně znamená? Móda má být v první řadě o vyjádření sebe samé a svých preferencí. Ne nadarmo se říká, že náš styl za nás promlouvá ve chvílích, když zrovna mlčíme. Proč by se tedy po pokoření určité věkové hranice měly ženy náhle začít hlídat v tom, zda jejich oblečení nebude náhodou moc výrazné, odvážné a – nedejbože – moc mladistvé?

TIP NA VIDEO: Co patří do pilířů dámského šatníku?

Faktem zůstává, že spousta těchto stereotypů a představ, jak by se ženy po padesátce měly či neměly oblékat, je často dost zkostnatělá a zbytečná. Proč by například dámy ve vyšším věku nemohly nosit tenisky? Proč by si nemohly vzít šaty v sytě oranžové, když se jim líbí a shodou okolností jde zrovna o barvu i střih roku?

Pojďte se podívat na šestici trendů i mikrotrendů, které během letošního roku rezonovaly světem módy i sociálních sítí. Na pomoc jsme si vzaly také trojici vlivných stylových žen, jež na svých instagramových účtech dennodenně dokazují, že móda a věk jdou spolu ruku v ruce za jakýchkoliv okolností. A možná vás Grece Ghanem, TamuMcPherson a MetteSorrig přesvědčí, že trendy oblečení, pestré barvy i vzory jde skutečně nosit, ať už je vám 25 nebo 65. A že věk by nikdy neměl být něčím, co vám bude bránit dělat to, co chcete a po čem toužíte.

Košilové šaty

Na úvod začneme zlehka. Košilové šaty jsou natolik univerzálním kouskem, že skutečně sluším ženám v jakémkoliv věku. A je velmi příjemné sledovat, že i české ulice jsou stále plnější žen, které je umí nosit. Sázkou na jistotu vždy bude midi délka a neutrální barvy, stejně tak se ale nemusíte bát sáhnout třeba po denimovéverzi či kousku se zvířecímvzorem. Stačí přihodit pohodlné sandálky a slaměnou tašku a máte hotovo.

Článek pokračuje na další straně >>>

Pokračování 2 / 6

Výrazné barvy

Zde narážíme na časté přesvědčení, že žena ve vyšším věku musí být „decentní“. Proč by to ale zároveň mělo znamenat, že bude nosit primárně jen černou? Syté barvy minimálně k létu stoprocentně patří, a pokud potřebujete prozářit svůj den i šatník, není potřeba se jich bát. Začít můžete u doplňků a postupně přidávat další barevné plochy. Pokud se nebojíte naplno experimentovat, tleskáme vám. Inspiraci na barevné kombinace, které nebudou vůbec špatné ani na začátek podzimu, najdete u trojice našich dnešních módních múz. A mimochodem: syté barvy vypadají naprosto skvěle v kombinaci s přírodními šedými vlasy!

Pokračování 3 / 6

Klasická tílka

Já přeci nemohu nosit tílka, podívej se na ty povislé paže!“ Už jste také někdy od jiné ženy slyšela tuto větu? Když je venku teplo, není přeci jediný důvod se skrývat jen proto, aby si náhodou o vás někdo nemyslel něco špatného. Většina lidí má navíc dost svých starostí a vůbec vás nebude vnímat, nízké sebevědomí kvůli okolí je tedy zbytečné. Tílka noste s rovnými džíny i splývavými sukněmi v midi délce a sandálky. A pokud se přeci jen nemůžete zbavit studu, přehoďte přes ně třeba vzdušnou oversize košili.

Pokračování 4 / 6

Bílá barva

Bílé džíny, kalhoty i celé outfity. Odvážné a určené jen pro mladé ženy? Proč se omezovat? Bílá je letošní léto na vzestupu, pojďte si ji tedy naplno užít. Naprostou klasikou, se kterou nikdy nešlápnete vedle, bude především kombinace volných bílých džínů, pruhované košile a béžových či hnědých doplňků. Ke světlým kalhotám můžete ale stejně tak přihodit i sako pánského střihu a klasické tričko. Vznikne vám nadčasový look, který unosíte na nespočet příležitostí i v následujících měsících.

Pokračování 5 / 6

Šaty s balonovými rukávy

Pro koho jsou tyto šaty určené? Úplně pro kohokoliv. Během tohoto léta midi a maxi šaty s výraznými rukávy naplno ukázaly svou sílu. Milují je ženy po celém světě a je jasné proč. Hodí se na dovolenou, večerní drink a dokonce i třeba na dětská hřiště, na nichž můžete maminky v těchto modelech vídat stále častěji. A to samé platí i pro ženy ve vyšším věku. Krásné budou jak v bílé, béžové nebo černé, ale i v sytých šťavnatých tónech, které za vás dotvoří celý look.

Pokračování 6 / 6

Ležérní obleky

Dámské obleky jsou jednou z nejvíce sexy záležitostí v módě. Ano víme, i my jsme vám tuto větu již několikrát sdělily, ale připravte se, že skutečná obleková smršť je teprve před námi. Než ale přijdou na řadu podzimní trendy, pojďte si ještě řádně užít jejich uvolněnou letní verzi. Obzvlášť skvěle fungují sety s bermudami, ke kterým stačí přidat klasickou košili a sandálky, nazouváky či tenisky. I zde platí, že není důvod se bát barev. Jak dokazuje influencerka Mette Sorrig, spoustu parády uděláte, když například spojíte zelený oversize oblek s růžovými pantoflemi. Neokoukané, stylové a tak pohodlné.