Zara začala najímat modelky s křivkami

Zara začala najímat modelky s křivkami Zdroj: Zara.com

No hurá! Zara konečně předvádí oblečení i na modelkách s křivkami

To to trvalo! Zatímco se ostatní značky na spektru od luxusního segmentu po rychlé řetězce adaptují na potřeby trhu a konečně najímají i modelky s velikostmi 38 a dál, Zara se dlouho tvářila, že se jí trend demokratizace těla netýká. 

Zara
Zara | Zdroj: Zara.com

Přitom je až nepochopitelné, proč to španělskému gigantu, který spadá do koncernu Inditex Amancia Ortegy, tak trvalo. Někteří jeho souputníci z rychlé módy s modelkami různých tvarů pracují několik let – namátkou Asos.com, H&M nebo Mango. I tady je však na místě kritika, neboť zatímco H&M produkuje linii + a přirozeně ji na svém e-shopu začleňuje do ostatního zboží, Mango svoji Violetu odsunuje až za dětské zboží. Hezké ale je, že i v této linii pracuje s velikostmi S, M a tak dále.

Trend prezentovat oblečení na modelkách různých tvarů loni posílil i oblíbený obchod s udržitelnou módou, americký Reformation. Jako jeden z prvních začal najímat nejen vysloveně plus-size modelky, ale i ženy, které byly doposud opomíjeny – s průměrnou velikostí 38 nebo 40. Také na přehlídkách je vidět příklon k tvarové inkluzi, aniž by to mělo vzbuzovat pozdvižení. Chanel, Fendi, Jacquemus, Versace... tam všude jsme (vedle hubených, ale i kypřejších dam) mohli vidět populární modelku Jill Kortleve, která vyniká tím, že... čím vlastně? Že má úplně normální tělo?

Chanel
Chanel | Zdroj: Profimedia.cz

Fendi
Fendi | Zdroj: Profimedia.cz

Versace
Versace | Zdroj: Profimedia.cz

Jacquemus
Jacquemus | Zdroj: Profimedia.cz

Vlivných značek, které zatím nesmyslně odolávají, je ale stále dost. Zdvihne rukavici, kterou teď do plénu hodila Zara, třeba Arket, & Other Stories, Ganni nebo módní domy jako Celine, Saint Laurent či Miu Miu? Troufám si tvrdit, že ano, bude ale otázkou profesní empatie a určitého vizionářství, kdy tak učiní.