Návrhářka Simone Rocha

Návrhářka Simone Rocha Zdroj: Profimedia.cz

Nejočekávanější módní spolupráce odtajněna. Na co se můžeme těšit?

Na co se v této divné době těšit? Třeba na novou designérskou kolekci pro „háemko“, která sice obvykle přichází už na podzim, ale tentokrát se kvůli Covidu představí v březnu. Jaká bude?

Vžívat se do různých rolí je v poslední době v módě žádoucí formou eskapismu. Například udržitelná značka Reformation představila tento týden mini kolekci pudrových trikotů a sukýnek se sloganem „V podstatě jste balerína“. Módní dům Gucci se zase spojil s americkou outdoorovou značkou North Face a společně vytvořily kolekci luxusního, ale funkčního (nebo naopak?) oblečení do přírody, inspirovanou 70. léty. Kampaň provází podmanivé vizuály zasazené do kulis panenské přírody, jako by nebylo nic přirozenějšího než zdolávat národní park Joshua Tree v páskových sandálech a s batohem North Face x Gucci na zádech.

A jedeme dál. Jestli v současné době ujíždíte na seriálu Bridgerton (Netflix), pak z velké části nejspíš i díky kostýmům, které šustí mnoha krajkovými spodničkami a hrají těmi nejdelikátnějšími pastelovými barvami. Šaty empírového střihu s nadýchanými balonovými rukávy nabízejí konejšivý únik ze současné doby teplákové a rouškové, obzvlášť když v nich hlavní hrdinka vyráží na jeden bál za druhým. Jak tohle gaučové snění přetavit do reality? Odpověď možná nabízí nejnovější designérská spolupráce módního řetězce H&M, jenž si pro letošek vybral irskou módní návrhářku Simone Rochu.

Čtyřiatřicetiletá Rocha (mimochodem jejím otcem je návrhář John Rocha) je známá pro své osobité pojetí ženskosti, které čerpá inspiraci z různých historických epoch i nedávné současnosti (jedním ze zdrojů byly pro ni například i snímky žen fotografa Miroslava Tichého z 60. a 70. let). Na jejích přehlídkách zpravidla neuvidíte klasicky krásné modelky, ale spíš zajímavé typy různých tvarů i věkových kategorií. Nebo lépe řečeno normální ženy, protože i normálnost Simone Rochu inspiruje (spíše vtipnou perličkou je, že jednou z modelek kolekce pro H&M je Daisy Edgar-Jones, hvězda seriálu Normal People).

Ženy přitom v jejích šatech působí křehce, jako vzácné porcelánové panenky. Dalším přívlastkem, který nutně musí doprovázet tvorbu Simone Rochy, je totiž slovo: romantická. Krajky, perly, pentle, výšivky, květiny, volány, nabírání a řasení. Siluety mírně netypické, cudné a rozkošné. A samozřejmě důraz na prvotřídní řemeslo, protože u Simone Rochy hraje roli každý detail.

Simone Rocha jaro/léto 2021
Simone Rocha jaro/léto 2021 | Zdroj: Profimedia.cz

Simone Rocha jaro/léto 2021
Simone Rocha jaro/léto 2021 | Zdroj: Profimedia.cz

Simone Rocha jaro/léto 2021
Simone Rocha jaro/léto 2021 | Zdroj: Profimedia.cz

Přesně v tomto duchu můžeme očekávat i jarní kolekci pro H&M, ačkoli pochopitelně půjde o tvůrčí výluh, přizpůsobený kupní síle i potřebám zákazníka rychlého řetězce. Mimochodem, vedle dámské linie chystá Simone Rocha i pánskou a dětskou. Prodej startuje 11. března.