Vlevo Giambattista Valli, vpravo Vanda Janda

Vlevo Giambattista Valli, vpravo Vanda Janda Zdroj: Instagram @dietprada

Koho kopírují? Instagramový účet si posvítil na tvorbu českých a slovenských návrhářů

Světová móda má svého hlídacího psa, který se jmenuje Diet Prada. Anonymní účet na Instagramu, který upozorňuje na případy, kdy se návrháři nebo značky nechají příliš unést tvorbou někoho jiného a stvoří nepokrytou kopii. Nově ale vznikl i účet Diet Praha, který má naprosto stejné úmysly – jen hodlá rozvířit český a slovenský rybníček. 

Je to samozřejmě zábava odhalovat praktiky kreativců, kteří slízávají smetanu, aniž by přitom vymysleli něco originálního. Na druhou stranu přijít s něčím originálním je v dnešním informacemi a obsahem přesyceném světě vlastně to nejtěžší. Současní tvůrci se tak inspirují v minulosti, rychlá móda zase rychle požírá jejich nápady, do toho občas přijde nějaká módní influencerka s vlastní kolekcí, která v podstatě zase přejímá prvky z jejích oblíbených outfitů jiných značek.

Doposud mohli být čeští a slovenští tvůrci v klidu, protože účet Diet Prada se zabývá jen světovou módou. To se však změnilo, někdo si totiž založil účet Diet Praha, kde podrobuje nekompromisnímu srovnávaní tvorbu nováčků i zavedených tvůrců nedávného pražského fashion weeku. Zatím si posvítil na modely Vandy Jandy, Lukáše Krnáče, Božidary, Dominiky Kozákové či Michaela Kováčika.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

FALL 2017 COUTURE Giambattista Valli X Vanda Janda FW19 Giambattista Valli - 2017 🏅 Vanda Janda - 25.03.2019 @giambattistavalliparis @vandajanda @vandajandacollection

Příspěvek sdílel uživatel @ dietpraha,Dub 12, 2019 v 12:52 PDT

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Šálička. Raf Simons - 21.06.2018 (nejpozději) 🏅 Adam Kost - 01.09.2018 @adam.kost @rafsimons

Příspěvek sdílel uživatel @ dietpraha,Dub 13, 2019 v 6:51 PDT

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Jeremy Scott - 2016 🥇 Dominika Kozáková - 26.03.2019 @itsjeremyscott @dominika_kozakova_

Příspěvek sdílel uživatel @ dietpraha,Dub 14, 2019 v 3:27 PDT

Zobrazit příspěvek na Instagramu

@ilovemrmittens - 13.03.2017 🏅 @bozidara - 08.02.2019

Příspěvek sdílel uživatel @ dietpraha,Dub 16, 2019 v 2:28 PDT

Ti se k tomu zatím staví sportovně, někteří přidávají do komentářů smajlíky na důkaz, že jsou nad věcí. Důrazně se jich zastal také jeden z nejúspěšnějších současných designérů Jan Černý. „Nám designérům dalo docela dost práce se vůbec vypracovat na to mít vlastní shows na MBPFW, celé je vymýšlet, vytvořit a předvést, a to každou sezonu. Bylo by fér, kdyby si to uvědomila i Diet Praha a postovala relevantní a hlubší shody. V dnešní době není nic jednoduššího než najít dvě podobné fotky,“ napsal do svých Stories.

Zastánci návrhářů argumentují také tím, že například Jeremy Scott, jehož model „okopírovala“ Dominika Kozáková, má sám máslo na hlavě a patří k největším plagiátorům světové módy. „Jasně, že cow print nevymyslela ani Dominika a ani Moschino, stejně jako (zcela odlišný) šátek na krk klukovi nedal první Adam ani Raf,“ doplňuje Jan Černý.

Diet Praha se ovšem jen tak umlčet nenechá, má totiž vlastní vizi.

Reakce Diet Praha na komentář Jana Černého
Reakce Diet Praha na komentář Jana Černého | Zdroj: Instagram @dietpraha

A soudě dle rychlosti sdílení a šíření tohoto profilu, je tu také nezanedbatelný počet fanoušků, kteří tento srovnávací profil vítají jako zábavu. Jako zábavu, která nám ještě ukáže.